Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2010

ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ....

Στην αντεπίθεση πέρασε αιφνιδίως η Εκκλησία για τον τριπλασιασμό της έκτακτης εισφοράς του ΕΤΑΚ.
Η οικονομική της υπηρεσία, που έχει εξασφαλίσει την υπόσχεση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι δεν θα καταβληθούν φέτος εισφορές για τα δεσμευμένα ακίνητά της, όπως έγινε πέρυσι, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ζητάει την επιστροφή του φόρου που κατέβαλε πέρυσι.

Στις 30 Δεκεμβρίου, η οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας υπέβαλε ανακλητική δήλωση ως προς την επιβολή του ΕΤΑΚ χρήσης 2008-οικονομικού έτους 2009 και ζητάει την επιστροφή ποσού μεγαλύτερου των 500.000 ευρώ, με το αιτιολογικό ότι, αφού μέρος των ακινήτων της είναι δεσμευμένο και δεν αξιοποιείται, δεν της αποδίδει έσοδα, συνεπώς δεν θα πρέπει να καταβάλει εισφορές γι' αυτό. Πέρυσι το έπραξε, όπως σημειώνει, επειδή... παραπλανήθηκε.
Μαζί με την ανακλητική δήλωση υπέβαλε και αναλυτική κατάσταση των δεσμευμένων ακινήτων της, που φέρνει πρώτη φορά στη δημοσιότητα η «Κ.Ε.». Πρόκειται για έναν μακροσκελή κατάλογο οικοπέδων, που η έκτασή τους κυμαίνεται από 700 τετραγωνικά, το μικρότερο, έως είκοσι στρέμματα, το μεγαλύτερο, και η αξία τους εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα βρίσκονται στη Βουλιαγμένη, τη Γλυφάδα, σε κεντρικά σημεία του Πειραιά (όπως η ακτή Ξαβερίου), στο Κολωνάκι, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο Ιλιον, στη Θεσσαλονίκη και στον Πύργο της Ηλείας. (Βλέπε αναλυτικό κατάλογο με τις συγκεκριμένες οδούς όπου βρίσκονται τα ακίνητα).

Αυτά τα οικόπεδα-φιλέτα είναι δεσμευμένα, για να χρησιμοποιηθούν κυρίως από τους δήμους, για χώρους αναψυχής, πρασίνου κ.λπ., παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία έχει δικαστικές αποφάσεις υπέρ αυτής.

Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας Ι' ΔΟΥ Αθηνών, που έχει στη διάθεσή της η «Κ.Ε.», η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) υπέβαλε την ανακλητική δήλωση, αναφέροντας ότι «λόγω πραγματικής και νομικής πλάνης, δήλωσε όλα τα ακίνητα της περιουσίας της, τόσο τα δεσμευμένα εκ του κράτους και άλλων δημοσίων φορέων όσο και τα ελεύθερα και αξιοποιήσιμα ακίνητα. Με την παρούσα ρητή, ειδική και πλήρως αιτιολογημένη ανακλητική δήλωση του νομικού προσώπου επισημαίνουμε ότι ως ευπειθές φορολογικά υποκείμενο πρόσωπο η Εκκλησία της Ελλάδος κατέβαλε μεν τα αναλογούντα τέλη ως προς όλα τα ακίνητά της, θεωρεί όμως ότι οφείλει την καταβολή τελών μόνο για τα ελεύθερα και αξιοποιήσιμα ακίνητα της ιδιοκτησίας της».
Σημειώνεται μάλιστα ότι η ανακλητική δήλωση «επέχει και θέση αίτησης ακύρωσης της γενόμενης φορολογικής εγγραφής και αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων των τελών των αναλογούντων στα δεσμευμένα εκ πάσης φύσεως και συνεπώς μη αξιοποιήσιμα ακίνητά της. Κάθε δημοσιονομική επιβάρυνση στα ακίνητα αυτά συνεπάγεται απόκλιση της φορολογικής διοίκησης από την αρχή της νομιμότητας και την αρχή της χρηστής διοίκησης».
Και καταλήγει: «Το ακριβές ποσό των αιτουμένων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων επιστρεφομένων τελών, προκύπτει από τους επισυναπτόμενους και συνημμένους σε σώμα στην παρούσα ανακλητική μας δήλωση πίνακες των ακινήτων αυτών και των φύλλων υπολογισμού τους, ανέρχεται δε στο ακριβές ποσό των 510.725,22 ευρώ».

Τα «magic boys» της Εκκλησίας, δηλαδή, κατάφεραν να τη φέρουν και πάλι σε προνομιακή θέση και, αντί να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές από πέρυσι, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πληρώσουν λιγότερες.

Πέρυσι η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία είχε πληρώσει περίπου 700.000 ευρώ και κανονικά (εάν δηλαδή δεν συμφωνούσε να εξαιρεθούν τα αναξιοποίητα ακίνητα) έπρεπε να καταβάλει φέτος, 2.100.000 ευρώ, λόγω του τριπλασιασμού του ΕΤΑΚ. Αν τώρα επιστραφούν και οι 510.000 ευρώ, τότε η φετινή εισφορά θα είναι ελάχιστη.
Συγχρόνως υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο να κερδίσει και την απελευθέρωση αυτών των οικοπέδων, κάτι που δεν πέτυχε με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ευελπιστεί με τη νέα, όπως φάνηκε από τα όσα είπε σχετικά στον πρωθυπουργό ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος. Ο Ιερώνυμος υποσχέθηκε ότι, με την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, θα συσταθεί ειδικό ταμείο για τη δημιουργία κοινωφελών έργων.

ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2010

2 σχόλια:

prince serengeti είπε...

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΚΛΕΒΟΥΜΕ ΘΑ ΣΑΣ ΓΑΜΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΡΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΛΜΗΣΤΕ.ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ,ΑΛΛΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΤΩΧΑ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΜΕ.&ΓΙΑΥΤΟ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΚΥΝΑΤΕ

Ανώνυμος είπε...

AMHN