Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ...

Ενα κτίριο σχεδόν «γυμνό» από πόρτες και παράθυρα. Σοβάδες σε... ελεύθερη πτώση ή έτοιμοι να πέσουν από στιγμή σε στιγμή, τοίχοι με «ανοιχτές πληγές», γκραφίτι παντού, απορρίμματα σωρός και ένα πρόχειρο εργαστήριο ξυλουργικής στο εσωτερικό του. Εξω από αυτό, αστυνομικοί για τον φόβο της επανάληψης ενός μπαράζ καταλήψεων σε πανεπιστημιακό χώρο.
Αυτές οι Γιορτές στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στην τοπική κοινωνία των Χανίων, όπου το ίδρυμα εδρεύει, συνοδεύτηκαν από την απόφαση της Πρυτανείας και την επέμβαση της Αστυνομίας για να αποδοθεί ξανά στη Σύγκλητο το κτίριο Παπαδοπέτρου, κατειλημμένο περίπου δυόμισι χρόνια από «εξωπανεπιστημιακά και αναρχικά στοιχεία», όπως αναφέρει ο πρύτανης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, στον οποίο «ανταπαντά» μερίδα φοιτητών του Πολυτεχνείου που κάνει λόγο για έναν «ανοιχτό χώρο πολιτισμού». Ενα ακόμη επεισόδιο, αυτή τη φορά σε περιφερειακό ΑΕΙ, στο ατέλειωτο σίριαλ του ασύλου και του περιεχομένου του ξεκινά. Παραμονή Χριστουγέννων ο κ. Γρυσπολάκης, επικεφαλής υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας του ιδρύματος και κλειδαράδων, εισέρχεται στο έρημο από καταληψίες κτίριο αφού έχουν παραβιαστεί βαριά λουκέτα και αλυσίδες. «Ο κόμπος είχε φθάσει στο χτένι» λέει ο κ. Γρυσπολάκης «καθώς έπρεπε να τερματιστεί η κατάληψη και να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στο κτίριο, που προορίζεται να φιλοξενήσει εργαστήρια της Αρχιτεκτονικήςμε χρονίζον πρόβλημα στέγασης». Οι κλειδαράδες αλλάζουν κλειδαριές και λουκέτα, αλλά οι καταληψίες δεν πτοούνται και ανήμερα τα Χριστούγεννα επανέρχονται στον χώρο παραβιάζοντας μια μικρή, αθέατη στους πολλούς, πόρτα.

Τον γόρδιο δεσμό, προσωρινά, λύνει η Αστυνομία, που την επόμενη ημέρα κυκλώνει το κτίριο, στο οποίο και πάλι δεν υπάρχει κανείς, ώσπου να επανατοποθετηθούν κλειδαριές, λουκέτα και αλυσίδες από την Τεχνική Υπηρεσία και εγκατασταθεί ο εργολάβος. Οταν όμως αποχωρούν οι αστυνομικές δυνάμεις και το εργολαβικό συνεργείο πιάνει δουλειά, αρχίζουν οι τηλεφωνικές απειλές στον εργολάβο, αλλά και οι προπηλακισμοί στο συνεργείο, με αποτέλεσμα να ανασταλεί κάθε εργασία.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Πρύτανης και φοιτητές καταγγέλλουν αλλήλους για απονομιμοποιημένες ενέργειες που καταργούν το άσυλο, το κτίριο, ένα νεοκλασικό των αρχών του περασμένου αιώνα, είναι έρμαιο στις ορέξεις οποιουδήποτε, καθώς έχουν αφαιρεθεί πόρτες και παράθυρα, ενώ στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων και στον Αρειο Πάγο έχουν σταλεί αναφορές της Πρυτανείας και της Συγκλήτου του ιδρύματος, με τις οποίες ζητείται «να επιβληθεί ο νόμος». «Στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχει οργανωμένη τρομοκρατία εκπορευόμενη από μια μειοψηφία» τονίζει ο κ. Γρυσπολάκης, τον οποίο όμως εγκαλεί, με ανακοίνωσή του, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών του ιδρύματος γιατί «παραβίασε κάθε έννοια ασύλου σε χώρο που στεγάζονταν η θεατρική, η μουσική, η χορευτική και η φωτογραφική ομάδα του ιδρύματος, καθώς και δανειστική βιβλιοθήκη».
«Σε άλλους χώρους, όπως το Βενιζέλειο Ωδείο, και πόροι έχουν διατεθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη συντήρηση και υποβοήθηση των ομάδων στο πολιτιστικό τους προσανατολισμό» υπογραμμίζει ο πρύτανης, αλλά ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών στην ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για «απονομιμοποιημένη διοίκηση» καθώς εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για τη νομιμότητα ή μη της εκλογής της πρυτανικής αρχής, η οποία πριν από δύο χρόνια είχε στιγματιστεί από τις αλλεπάλληλες «κλοπές» της κάλπης από κάποιες φοιτητικές παρατάξεις, στην προσπάθειά τους να μην εφαρμοστεί ο νέος τότε νόμος που διέπει τη λειτουργία των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ανάδειξη οργάνων.

Προς το παρόν το κτίριο Παπαδοπέτρου, το οποίο υπ΄ αυτές τις συνθήκες δεν έχει αξιοποιηθεί, αν και κληροδότημα στο Πολυτεχνείο, εδώ και μία εικοσαετία, επιδεικνύει στον περαστικό τις «πληγές» του.

ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: