Δευτέρα, Ιανουαρίου 25, 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ...

Κατακόρυφη μείωση των εμβολιασμών κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σημειώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2009, γεγονός που δημιούργησε έντονο προβληματισμό κατά τη διάρκεια της 3ης συνόδου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων , οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό συσχετίσθηκε με τις διισταμένες απόψεις, που εκφράστηκαν για το εμβόλιο της γρίπης δημιουργώντας αντιεμβολιαστικό κλίμα. Να σημειωθεί ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας κατά του ιού HPV (ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) ή ανοσία αγέλης, όπως ονομάζεται, θα πρέπει να εμβολιασθεί το 50% των εφήβων ( αγόρια και κορίτσια).

«Η παρασκευή εμβολίου έναντι του HPV και ειδικότερα έναντι των τύπων, που ευθύνονται για τον καρκίνο και για τα κονδυλώματα, έδωσε ελπίδες για τη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από τον ιό. Το εμβόλιο αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό (αγγίζει το 100% για τα στελέχη τα οποία περιέχει), ασφαλές και αξιόπιστο. Και ενώ θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο εμβόλιο, για ένα τόσο σοβαρό νόσημα να έχει άμεση και καθολική αποδοχή, συνέβη το αντίθετο. Η κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο αυτό είναι αναλογικά μικρή. Στη χώρα μας, μετά από αρκετά χρόνια κυκλοφορίας του, μόνο το 17% του πληθυσμού-στόχου έχει λάβει το εμβόλιο. Στην αλλοδαπή τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα. Ωστόσο, και εκεί θεωρούνται μικρά για εμβόλιο. Στις ΗΠΑ η κάλυψη κυμαίνεται στο 3% για την τρίτη δόση, στο 13% για τη δεύτερη δόση και στο 28% για την πρώτη δόση» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο παιδίατρος διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Καβαλιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Καβαλιώτη οι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε όσο ήταν αναμενόμενα αποδεκτό το εμβόλιο κατά του HPV στη χώρα μας είναι οι εξής:

Η συσχέτιση με σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
Η φύση του νοσήματος-εμβολίου προκαλεί ίσως κοινωνικό στίγμα
Η χορήγησή του μόνο σε γυναίκες και δη έφηβες,
Οι έφηβες μπορεί να μην επιθυμούν τέτοιο εμβόλιο,
Οι δυσερμηνείες για τυχόν προβλήματα γονιμότητας - κύησης,
Η δυσκολία επίσκεψης εφήβων σε γιατρούς,
Η χορήγηση τέτοιου εμβολίου ίσως σημαίνει μήνυμα για ελεύθερο sex.

Για την ανατροπή του αντιεμβολιαστικού κλίματος, που παρατηρείται πρότεινε :
Να γίνει συζήτηση της σεξουαλικής μετάδοσης του HPV με τα ενδιαφερόμενα κορίτσια
Να γίνει προώθηση του εμβολίου ως αντικαρκινικού διότι αυτό πιθανόν να έχει καλύτερα αποτελέσματα
Να υπάρξει δημόσια εκπαίδευση και κατάλληλος χειρισμός του θέματος
Να μειωθεί του κόστους του εμβολίου

ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ,ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ,ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ!!!!!!!