Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2010

ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΑΦΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...

Πόρισμα-καταπέλτη για τη λειτουργία και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στο Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Θεσσαλονίκης ο “Μελιτεύς” εξέδωσε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας Μακεδονίας Θράκης.
Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σώματος (ΣΕΥΥΠ) για το 2008, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι οι εγκαταστάσεις του Κέντρου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στεγανοποίησης των παραθύρων και της οροφής, ενώ υπάρχουν σπασμένοι υαλοπίνακες
και ελλείψεις σε ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Επίσης, προβλήματα παρατηρήθηκαν στο θέμα της θέρμανσης του κτιρίου, αλλά και στην εν γένει καθαριότητα των χώρων, όπου ζουν τα παιδιά, ιδιαίτερα στα αφοδευτήρια.
“Όσον αφορά στις προσφερόμενες υπηρεσίες και το προσωπικό, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα. Ο κανονισμός λειτουργίας του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας (ΚΠΜ) δεν τηρείται στο σύνολό του. Παρατηρήθηκε κοινοκτημοσύνη των ενδυμάτων των παιδιών και συμβίωση μικρών και μεγάλων τροφίμων στις ίδιες πτέρυγες. Διαπιστώθηκε ανεπάρκεια παιδαγωγών-επιμελητών. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, η οποία έχει ανατεθεί σε εμπορικές εταιρείες, υστερεί σημαντικά, γεγονός που αντανακλά αρνητικά στη διάπλαση του χαρακτήρα τους. Η εισαγωγή των παιδιών στο Κέντρο με αποφάσεις ή παρεμβάσεις εισαγγελικών και δικαστικών αρχών δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές.

Ταυτόχρονα, διαπίστωσαν σημαντικές παραχωρήσεις κτιριακών εγκαταστάσεων του Παπαφείου σε διάφορους φορείς, χωρίς μισθωτικό αντάλλαγμα. Ακόμη παρατηρήθηκαν μακροχρόνιες μισθώσεις που φθάνουν και υπερβαίνουν την 20ετία, μια τακτική που δεν συνάδει με τις προβλέψεις του ΠΔ 715/1979. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα χαμηλά μισθώματα καταστημάτων και γραφείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
“Δεδομένης της ανεπάρκειας των οικονομικών πόρων του Κέντρου, όλα τα παραπάνω ζημιώνουν σοβαρά την οικονομική του κατάσταση και την υλοποίηση των σκοπών για τους οποίους ιδρύθηκε, ενώ παράλληλα δεν προάγουν την προοπτική ανάπτυξης του ιδρύματος”, επισημαίνουν οι επιθεωρητές Υγείας.
Σύμφωνα με το πόρισμα, όλη η περιουσία του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας “Ο Αριστοτέλης” ενσωματώθηκε με το ΠΔ 75/1983 στο Παπάφειο. Πρόκειται για έκταση 30 στρεμμάτων, στην οποία λειτουργούσαν τεράστιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, η ως άνω περιουσία ουδέποτε περιήλθε στο Παπάφειο. Αντίθετα, σήμερα ένα μεγάλο μέρος του διακατέχεται από φορείς του δημοσίου και του δήμου Καλαμαριάς, που σημαίνει ότι επί 25 χρόνια συνεχίζεται η αδράνεια από την όποια δικαστική διεκδίκηση αυτής της τεράστιας περιουσίας.
Εξάλλου, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν αταξία στην παρακολούθηση και πλημμελή ενημέρωση του βιβλίου Κτηματολογίου του Ιδρύματος, ενώ ο προσδιορισμός της υπάρχουσας ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος είναι ιδιαίτερα δυσχερής.
Επίσης, παρατηρήθηκε σύσταση και λειτουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας εντός του Κέντρου με ποικιλόμορφη δραστηριότητα, η οποία δεν καλύπτεται από το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο λειτουργίας κι από τις απαιτούμενες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας της. Το Κέντρο είναι ιδρυτικός εταίρος και μέτοχος της εταιρείας κατά το 1/3. Η εταιρεία λειτουργεί από το 1994 παρά το νόμο.

Περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας καταγράφει η ετήσια έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας Μακεδονίας Θράκης.
- Διαπίστωση πολυθεσίας γιατρού ΕΣΥ, επιμελητή Α’ νοσοκομείου Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος κατείχε συγχρόνως σε οργανισμό κι άλλη θέση ως γιατρός, με αμοιβή, σε προσωρινή προσωποπαγή θέση ΙΔΑΧ, χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας του.
- Διαπίστωση χρηματισμού γιατρού στο νοσοκομείο Σερρών, η οποία οδήγησε στη σύλληψη και την πρωτόδικη καταδίκη του.
- Διαπίστωση μη ικανοποιητικής λειτουργίας της διοικητικής υπηρεσίας νοσοκομείου της Ανατολικής Μακεδονίας.
- Υπάλληλος νοσοκομείου της Ανατολικής Μακεδονίας προέβη στην εξαπάτηση ιδιωτών, πλαστογράφηση για προσκόμιση ίδιου οφέλους, ανάρμοστη συμπεριφορά, καθώς και αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία.
- Μέλη Πειθαρχικού Συμβουλίου ΔΥΠΕ προέβησαν σε έκδοση αποφάσεων, στις οποίες διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, με αποτέλεσμα τη μη πειθαρχική δίωξη υπαλλήλου.
- Λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου από γιατρό ΕΣΥ, με αντικείμενο όμοιο με αυτό του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετούσε.
- Κατασπατάληση φαρμακευτικού υλικού από γιατρό του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης, υπεξαίρεση φαρμάκων, πλαστογράφηση συνταγών με ζημία του δημοσίου.
- Παράνομη λειτουργία απογευματινών ιατρείων σε νοσοκομείο της Ανατολικής Μακεδονίας, ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών

Ασυδοσία και “παραμάγαζα” διαπιστώνουν στην ετήσια έκθεσή τους οι ράμπο του υπουργείου Υγείας...
Ένα απίστευτο “μπάχαλο” σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, μονάδες πρόνοιας κι ασφαλιστικά ταμεία διαπίστωσαν οι “ράμπο” της Υγείας. Η ετήσια έκθεση πεπραγμένων τους για το 2008 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων από γιατρούς του ΕΣΥ εντός δύο μεγάλων νοσοκομείων, “φακελάκια”, ιατρικά λάθη, συνταγογραφήσεις παράνομων ουσιών και ύποπτες δοσοληψίες με ιδιωτικές εταιρείες.
Επίσης, περιλαμβάνεται η διερεύνηση καταγγελιών που αφορούσαν την παροχή υπηρεσιών νοσοκομείων, την έκβαση των ασθενών που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, τη διενέργεια επέμβασης στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του ασθενούς, την εκτέλεση ιατρικών πράξεων στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από ιδιώτη ιατρό, άσκηση ιδιωτικού έργου και χρηματισμό από πανεπιστημιακό γιατρό και τις συνθήκες θανάτου ασθενών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.
Στην ετήσια έκθεσή τους οι επιθεωρητές Υγείας διαπιστώνουν και τραγικές ελλείψεις στα διαγνωστικά εργαστήρια των νοσοκομείων. Όπως αναφέρουν, η στενότητα των υφιστάμενων χώρων σε συνδυασμό με την παλαιότητα και την κακή συντήρηση δίνουν την εικόνα τριτοκοσμικών συνθηκών. Τα εργαστήρια αντιμετωπίζονται σαν δεύτερης κατηγορίας χώροι στις προτεραιότητες ανακαίνισης, συντήρησης ή μετακίνησης σε άλλους χώρους.
“Παρότι αναπτύσσονται νέες μονάδες, κλινικές και τμήματα που τα εργαστήρια καλούνται να υποστηρίξουν, αυτά λειτουργούν οριακά. Τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν αφορούν μόνο τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Οξύτερα είναι τα προβλήματα των επαρχιακών νοσοκομείων και κυρίως των περιοχών με αγροτικό πληθυσμό, καθώς ο ΟΓΑ καθυστερεί τις πληρωμές των νοσοκομείων. Έτσι αυτά είναι περισσότερο εξαρτημένα από τη χρηματοδότηση της πολιτείας για βελτιώσεις και αλλαγές απ’ ό,τι τα νοσοκομεία των αστικών κέντρων”, τονίζουν οι επιθεωρητές Υγείας.
Την ίδια στιγμή, ο εξοπλισμός των περισσότερων εργαστηρίων παρέχεται ως συνοδός των αντιδραστηρίων, η προμήθεια των οποίων γίνεται με διαγωνισμούς. Διαπιστώνεται ότι λόγω ενστάσεων προμηθευτριών εταιρειών στη διαδικασία των διαγωνισμών τα εργαστήρια είτε προμηθεύονται αντιδραστήρια με παρατάσεις προηγούμενων συμβάσεων είτε βρίσκονται σε ομηρία με σοβαρές δυσχέρειες σε ανανέωση εξοπλισμού και προμήθεια αντιδραστηρίων. Το κόστος των εξετάσεων και στις δύο περιπτώσεις διογκώνεται.
Συνολικά, ο τομέας Υγειονομικού - Φαρμακευτικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας εξέδωσε 133 πορίσματα για όλη την Ελλάδα, μεγάλο μέρος των οποίων παραπέμφθηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Οι ελεγκτές του διοικητικού και οικονομικού τομέα ολοκλήρωσαν συνολικά 90 υποθέσεις, ενώ στον Τομέα Πρόνοιας τα πορίσματα που κατατέθηκαν ανήλθαν σε 51.

Οι σημαντικότερες υποθέσεις πανελλαδικά...
- Κλινικές σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας είχαν μετατραπεί σε... παραμάγαζα, αφού οι γιατροί έκλειναν ραντεβού, χειρουργούσαν τους πελάτες τους και εισέπρατταν αμοιβές σαν να επρόκειτο για το ιδιωτικό τους ιατρείο. Μάλιστα, ο εξοπλισμός και τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούσαν είχαν αγοραστεί από το ΕΣΥ για τη δωρεάν περίθαλψη των ασθενών.
- Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής διαπιστώθηκε ότι μια εταιρεία ορθοπεδικών υλικών προχωρούσε συστηματικά σε δωρεές εξοπλισμού και μηχανημάτων υπέρ συγκεκριμένης κλινικής. Σε αντάλλαγμα για τις δωρεές το νοσοκομείο προμηθευόταν τα υλικά της εταιρείας με απευθείας αναθέσεις και χωρίς να τηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις.
- Σε δημόσια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εντοπίστηκαν προβληματικά αναλώσιμα υλικά, αφού κανείς δεν έλεγχε την ποιότητά τους κατά την παραλαβή. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι τα μηχανήματα της Μονάδας προέρχονταν από παράτυπη δωρεά και δεν πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν τεθεί στον σχετικό διαγωνισμό.
- Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης οι υπάλληλοι έβαζαν στην τσέπη τους τα χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλουν στο ΙΚΑ ή σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία ως εισφορές για τις εφημερίες του προσωπικού. Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι παρακρατούσαν 1.000 με 1.500 ευρώ κάθε μήνα για έξι συνεχόμενα χρόνια. Το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης υπολογίζεται σε πάνω από 320.000 ευρώ.
- Πλαστές συνταγές στο ταμείο του δημοσίου. Φαρμακευτικός-ιατρικός επισκέπτης προμηθεύτηκε παράνομα λευκά συνταγολόγια από παράρτημα του ΟΠΑΔ, αντέγραψε σφραγίδες νοσηλευτικού Ιδρύματος, ιδιωτών γιατρών και γιατρού του ΕΣΥ και συνταγογραφούσε κατά συρροή φάρμακα. Επίσης, προμήθευε πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις με ψεύτικη σφραγίδα ορθοπεδικού γιατρού του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο ΟΠΑΔ με 800.000 ευρώ.

Ν.Μπουκα

ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: