Δευτέρα, Ιανουαρίου 25, 2010

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ,Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ...ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...

Συγκλονιστικά στοιχεία για το τι πιστεύει η νεολαία σχετικά με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τσιγάρο περιέχει η έρευνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβληματίζει ιδιαίτερα την ηγεσία.
Σχεδόν ένας στους δέκα στρατιώτες απάντησε πως τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, και ένας στους πέντε υποστηρίζει πως κάπνισε μαριχουάνα ή χασίς.
Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι, ωστόσο, πως σχεδόν ένας στους τέσσερις νέους πιστεύει ότι μπορεί μέσα σε 24 ώρες να προμηθευτεί χασίς, πάνω από ένας στους δέκα υποστηρίζει πως μπορεί μέσα σε μία μέρα να βρει ηρωίνη και κοκαΐνη, 8,33% θεωρεί ότι στο χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να προμηθευτεί έκσταση και 5,46% αμφεταμίνες.

Εύκολη θεωρεί την ανεύρεση ναρκωτικών μέσα στη Μονάδα ποσοστό 9,68% των οπλιτών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (68,39%) υποστηρίζει πως είναι εύκολο να βρεθούν ναρκωτικά εκτός στρατοπέδου.
Η έρευνα που έγινε σε δείγμα 450 και πλέον στελεχών και στρατιωτών, σε εθελοντική βάση και φυσικά με πλήρη ανωνυμία από τη Διεύθυνση έρευνας και πληροφορικής του Στρατού Ξηράς, εντάσσεται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών του ΓΕΣ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ μέσα και έξω από το στρατόπεδο, αλλά και στη μείωση του καπνίσματος.
Σχεδόν ένας στους δύο νέους αρχίζει να καταναλώνει αλκοόλ από την ηλικία των 13-15 χρόνων,
ενώ στα 16 με 17 αρχίζουν να μεθούν και να καπνίζουν.

Σε ηλικία 13-15 χρόνων το μεγαλύτερο ποσοστό (43,10%) δοκίμασε μπίρα για πρώτη φορά, ενώ κρασί το 41,38%. Στην ηλικία των 16-17 χρόνων το 37,64% δοκίμασε δυνατό οινοπνευματώδες ποτό για πρώτη φορά, το 29,89% μέθυσε για πρώτη φορά και το 23,55% κάπνισε τσιγάρο για πρώτη φορά. Η ηλικία που άρχισαν να καπνίζουν οι περισσότεροι (29,31%) ήταν από 13 έως 16 ετών.
Οσον αφορά τις σημερινές τους συνήθειες, οινοπνευματώδη ποτά πίνει 2-3 φορές την εβδομάδα ποσοστό 32,85%. Ποτέ δεν πίνει 5-6 ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών κατά την έξοδό του ποσοστό 29,89%. Ποτέ δεν έχει μεθύσει τους τελευταίους δώδεκα μήνες ποσοστό 53,45%, ενώ ποσοστό 31,32% έχει μεθύσει μία με δύο φορές.

Κατά τη διάρκεια των έξι τελευταίων μηνών οδήγησαν από μία με δύο φορές αυτοκίνητο ή μηχανή αφού προηγουμένως είχαν πιει πάνω από 3 ποτήρια οινοπνευματώδες ποτό, ποσοστό 26,44%. Επίσης οδήγησαν πάνω από μία - δύο φορές αυτοκίνητο ή μηχανή αφού προηγουμένως είχαν πιει πάνω από 6 ποτήρια οινοπνευματώδες ποτό ποσοστό 19,25%. Ποσοστό 2,87% οδήγησε μία με δύο φορές τους τελευταίους 12 μήνες έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών.
Η νεολαία φαίνεται πως δεν έχει επαρκή ενημέρωση όσον αφορά τη νομοθεσία της χώρας μας σχετικά με τα ναρκωτικά. Δεν γνωρίζει, επίσης, τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην υγεία το τσιγάρο, το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Στην ερώτηση αν ο νόμος απαγορεύει τη χρήση χασίς, θετικά απάντησε το 72,41%.
Στην ερώτηση εάν ο νόμος απαγορεύει την κατοχή χασίς για προσωπική χρήση, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 66,95%.

Μέτρια επικίνδυνο εκτιμούν οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού ότι είναι να καπνίζει κάποιος ένα ή περισσότερα πακέτα τσιγάρα ημερησίως (ποσοστό 32,47%,), να πίνει 5 ή περισσότερα ποτά το Σαββατοκύριακο (36,21%), πολύ επικίνδυνο να καπνίζει περιστασιακά μαριχουάνα ή χασίς (47,41%), να καπνίζει τακτικά μαριχουάνα ή χασίς (65,23%), να δοκιμάζει έκσταση (57,47%), κοκαΐνη ή κρακ (66,67%) ή να κάνει χρήση κοκαΐνης και κρακ (90,78%).

Τo πρόβλημα της επάνδρωσης των Μονάδων δεν επιφέρει μόνο ταλαιπωρία σε στελέχη και στρατιώτες στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά «ευθύνεται», όπως προκύπτει από την έρευνα, και στην αντιμετώπιση ναρκωτικών και αλκοόλ στα στρατόπεδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει πως αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο η μείωση του αριθμού των Μονάδων, ώστε να γίνουν λειτουργικές και ευέλικτες και να μειωθεί το κόστος της λειτουργίας τους, έχει ακόμα ένα «όπλο» στα χέρια του για να προχωρήσει στη μείωση: την έρευνα που διέταξε ο αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης.
Από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο αρχηγός, το 65% των στρατιωτικών υποστηρίζει πως αν υπήρχε καλύτερη επάνδρωση των Μονάδων το πρόβλημα των ναρκωτικών θα αντιμετωπιζόταν με μεγαλύτερη ευκολία.
Σήμερα, λόγω της χαμηλής επάνδρωσης, δεν «περισσεύει» προσωπικό για να διατεθεί για περισσότερους ελέγχους αλλά και εκστρατείες ενημέρωσης που δείχνουν να αποδίδουν στην καταπολέμηση ναρκωτικών και αλκοόλ μέσα στα στρατόπεδα.
Επιπλέον, αν ένα στρατόπεδο έχει πλήρη επάνδρωση, τότε το στρατιωτικό προσωπικό δεν ταλαιπωρείται κάνοντας περισσότερες σκοπιές και υπηρεσίες, παράγοντας που μπορεί να ωθήσει στρατιώτες αλλά και στελέχη στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως εκτιμά το 34% των ερωτηθέντων στρατιωτών.

Ιωάννα Ηλιάδη

ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: