Σάββατο, Ιανουαρίου 02, 2010

ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ,ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ "ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ" ΕΝΥΠΑ...

Αντιμέτωπος με τον αντιτρομοκρατικό νόμο είναι πιθανό να έρθει Έλληνας καλλιτέχνης στη Βρετανία, ο οποίος έχει στην κατοχή του εγχειρίδια τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με την Guardian, o Ξενοφών Καββαδίας, απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών του St Martins είναι κάτοικος Βρετανίας εδώ και έξι χρόνια. Πρόσφατα ζήτησε τη νομική συμβουλή του Λόρδου Κάρλαϊλ, μέλος της βουλής των Λόρδων, καθώς ετοιμάζεται να δοκιμάσει τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στη Βρετανία.
Ο καλλιτέχνης στην πτυχιακή του εργασία, τοποθέτησε μέσα σε πλαστικές θήκες εξώφυλλα βιβλίων που θεωρούνται εξτρεμιστικά και η μητροπολιτική αστυνομία τον προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να συλληφθεί.

Τώρα ο κ. Καββαδίας, θέλει να τοποθετήσει σε μια γκαλερί, ένα ράφι βιβλιοθήκης, στο οποίο θα υπάρχουν κείμενα και φυλλάδια της Αλ Κάιντα και θεωρητικών του Τζιχάντ.
Το απαγορευμένο υλικό περιλαμβάνει κείμενα του σεΐχη Αμπντουλάχ Αζζαμ, ο οποίος θεωρείται ότι έχει επηρεάσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Επίσης υπάρχουν οδηγοί για καμικάζι, το εγχερίδιο δηλητηρίων των Μουτζαχεντίν και άλλα βιβλιαράκια που δίνουν συμβουλές για παρασκευή δηλητηρίων με σπιτικά υλικά. Επίσης περιλαμβάνεται και ο οδηγός της Αφγανικής Τζιχάντ, που εξηγεί το πώς να σχεδιάσεις, να χρηματοδοτήσεις και να εκτελέσεις μια τρομοκρατική επίθεση.
Στο παρελθόν τα δικαστήρια, έχουν καταδικάσει ανθρώπους που είχαν στην κατοχή τους παρόμοια έγγραφα. Τον περασμένο χρόνο, ο Καλίντ Καλίκ, φίλος των δύο από τους 7 βομβιστές του Λονδίνου(Ιούλιος 2005), καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλάκιση, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του το εγχειρίδιο της Αλ Κάιντα.

Ο Έλληνας καλλιτέχνης πάντως δηλώνει οπαδός της Ειρήνης, τονίζει ότι δεν έχει καμία συμπάθεια προς τον ισλαμικό εξτρεμισμό, αλλά θέλει να διεκδικήσει κάτι που όπως ισχυρίζεται έχει χαθεί στις μέρες μας: "την ελευθερία της έκδοσης και την ελευθερία της έκφρασης".
Ο κ. Καββαδίας υποστηρίζει ότι το περιεχόμενο που θέλει να εκθέσει, μπορεί έτσι και αλλιώς να το βρει κάποιος στο διαδίκτυο, οπότε δεν διαπράττει κάποια παρανομία και δεν κάνει προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας.
Πάντως, οι αρχές δηλώνουν από την πλευρά τους ότι έχουν την προσοχή τους σε οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του αρχεία ή κείμενα που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να χρησιμέψουν στην προετοιμασία μιας τρομοκρατικής ενέργειας.
Ο Λόρδος Κάρλαϊλ, του οποίου τη συμβουλή ζήτησε ο καλλιτέχνης, πιστεύει ότι ακόμα και αν τον πάνε στο δικαστήριο, είναι απίθανο να καταδικαστεί εφόσον αποδείξει για ποιον λόγο θέλει να εκθέσει το συγκεκριμένο υλικό.
Ο Έλληνας καλλιτέχνης δεν προτίθεται να κάνει την έκθεση αν δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συλληφθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, σκοπεύει να εκθέσει το έργο του στην Ολλανδία.

www.news247.gr

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ...
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ...


ΠΡΕΖΑ TV
2-1-2010

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λίγη δημοσιότητα μου φαίνεται πως είναι αυτό που πραγματικά επιδιώκει ο συγκεκριμένος Έλληνας καλλιτέχνης.

Ανώνυμος είπε...

...ίσως να το κάνει για λίγη δημοσιότητα αλλά στο ότι η ελευθερία έκφρασης περνάει απο εκατό λογοκρισίες δεν έχει καθόλου άδικο.Το ζούμε κάθε μέρα...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 2:37, ίσως σε χώρες όπως το Ιράν ισχύει αυτό που λες, όχι όμως και στην Ελλάδα όπου ο καθένας λέει, γράφει και εκθέτει ό,τι θέλει.
Εγώ μιλάω βέβαια γιά το τι ισχύει επίσημα, όχι γιά μεμονωμένους αμόρφωτους βλάκες που πετάνε αυγά σε συγγραφείς κτλ. Θα μου πεις, κι αυτό προσπάθεια γιά φίμωση και λογοκρισία είναι.
Οπότε, παραδέχομαι ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχεις δίκιο...

Ανώνυμος είπε...

ego den tous goustaro tous florovretanous alla mou fenetai malakas o patriotis mas
afou ton proidopoiisane oti tha exei provlimata,giati den dialexe mia alli xora (tin Dania gia paradeigma) na kaenei tin ekthesi tou? mipos thelei na to paixi kapos?
afou eine edo kai 7 xronia sto florovasileio tous den tous xerei ti poustides eine?
malon gia dimosiotita to kanei o paparas para gia tin texni

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω να το κάνει για δημοσιότητα. Ίσα ίσα θέλει πολλά κότσια να κάνεις ότι κάνει σε χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική (ιδίως για την τελεταία!). Το να το κάνεις στη Δανία είναι μία λυση εκ του ασφαλούς. Στη βρετανία όμως εξετάζει εμπράκτως και τα όρια των αρχών ως προς την ελευθερία της έκφρασης. Ασ μην ξεχνάμε ότι η Θάτσερ είχε πει προ εικοσαετίας ότι "Η ελευθερία του λόγου ισχύει όσο δεν βλάπτωνται τα συμφέροντα μας". Συνεπώς, εμένα κάθε άλλο από παπάρας και δημοσιολάγνος μου φαίνεται το παλληκάρι. Άλλωστε, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένα 'Αγγλος λόρδος (με την υπεροψία και φλεγματικότητα που διακατέχει όλη την αγγλική αριστοκρατία) θα καταδεχόντανε να ασχοληθεί με ένα "φοιτητάκο" που ζητάει να προβληθεί.
Απλά αναρωτιέμαι πως οι αμερικάνικες αρχές θα αντιδρούσαν σε κάτι ανάλογο στην χώρα τους!