Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2010

ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ...


ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ (ΛΕΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΩΡΑ) ΝΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ...ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ...

Εταιρείες «κολοσσοί» μοιράζονται την πίτα της φαρμακευτικής αγοράς, ίσως της μόνης που μπορεί να καυχιέται ότι «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό ανόδου κάθε χρόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, το 2006, οι εταιρείες αυτές μοιράστηκαν επιπλέον τζίρο 2 δισ. ευρώ.
Η μερίδα του λέοντος ανήκει στις πολυεθνικές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα από ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων σε διεθνές επίπεδο. Οι περισσότερες έχουν εδώ και χρόνια βάλει λουκέτο ή πωλητήριο στα εργοστάσια που διατηρούσαν στην Ελλάδα και μετατράπηκαν σε εισαγωγείς φαρμάκων.
Σε νέους δρόμους επιχειρεί να μπει τα επόμενα χρόνια η ελβετική Novartis. Αν και το πανδημικό εμβόλιο για τη νέα γρίπη προσέθεσε πόντους και έσοδα στην εταιρεία, υπάρχουν έντονοι φόβοι για το αύριο, μετά τη λήξη και της πατέντας των δύο βασικών της προϊόντων, του Diovan (αντιυπερτασικό) που λήγει το 2012 και του Gleevec (για τη μυελογενή λευχαιμία) που λήγει το 2015.

Καθόλου τυχαία, μόλις πριν λίγες ημέρες, η Novartis επέκτεινε το μερίδιό της στο 77% της εταιρείας Alcon που είναι πρωτοπόρα σε προϊόντα φροντίδας των ματιών, έναντι 28,1 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μία από τις πιο ακριβές εξαγορές, ενώ είχε προηγηθεί στο παρελθόν η εξαγορά του 25% από τον ελβετικό κολοσσό. Στις νέες προκλήσεις, πάντως, απάντηση πρέπει να δώσει για πρώτη φορά ένας έλληνας πρόεδρος (οι προηγούμενοι ήταν Ελβετοί), ο Αντ. Σαρλικιώτης, που ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων.
Στα κυρίαρχα προβλήματα υγείας που ταλανίζουν τους Ελληνες έχει δώσει τη μεγαλύτερη βαρύτητα η δεύτερη σε μέγεθος πολυεθνική εταιρεία στη χώρα μας, η Sanofi Aventis. Με τα καρδιαγγειακά φάρμακα (από τα σχετικά νοσήματα υπολογίζεται ότι στη χώρα μας χάνουν ετησίως της ζωή τους περί τα 50.000 άτομα), τα σκευάσματα για το κεντρικό νευρικό σύστημα, για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση του διαβήτη, η εταιρεία ευελπιστεί ότι τα επόμενα χρόνια θα κατορθώσει να διατηρήσει μια από τις υψηλότερες θέσεις, εξαιτίας βέβαια και της συνεχιζόμενης εξάπλωσης των ασθενειών που καλύπτει.

Η πρόσφατη υπόθεση με τη νέα γρίπη για τα πανδημικά εμβόλια γέμισε πάντως κατά πολλά εκατομμύρια δολάρια τις «τσέπες» της μητρικής Sanofi, όχι όμως και της ελληνικής, καθώς το εμβόλιο εισήχθη από τη Sanofi Pasteur που εκπροσωπείται στη χώρα μας από τους αδελφούς Γιαννακόπουλου.
Τρίτη στη σειρά κατάταξης, τόσο με βάση το μερίδιο της αγοράς όσο και τον τζίρο, η αμερικανική Pfizer. Η εταιρεία εξασφάλισε και στην Ελλάδα επιπλέον μερίδια μετά την εξαγορά της Wyeth. Παίζει το νέο παιχνίδι στηριζόμενη στα κλασικά της προϊόντα, Viagra, Champix για το κάπνισμα, Lipitor για τη χοληστερίνη αλλά
και στα νεοφερμένα της Wyeth, όπως το Enbrel.

Το στοίχημα πάντως, θα κληθεί να κερδίσει μια γυναίκα, που είναι και η μοναδική θηλυκή παρουσία σε τόσο υψηλή θέση σε φαρμακοβιομηχανία. Πρόκειται για την Κατερίνα Καρέλλα, που ξεκίνησε από τα κατώτερα κλιμάκια και έφθασε στην κορυφή της ιεραρχίας της εταιρείας.

Η AstraZeneca, αν και βρίσκεται σε μία από τις υψηλότερες θέσεις, έχει εξαιρετικά διακριτική παρουσία στη χώρα μας. Γεγονός που οφείλεται κυρίως στη στενή σχέση που διατηρεί με τη μητρική εταιρεία, η οποία και καθορίζει σχεδόν το σύνολο των στρατηγικών που θα ακολουθηθούν. Η AstraZeneca θεωρείται κυρίαρχη στο χώρο των φαρμάκων για το άσθμα αλλά και για τα γαστρεντερολογικά.
Η Glaxo Smith Kline από την άλλη ενίσχυσε τους τελευταίους μήνες τη θέση της με αφορμή το εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Είναι ενδεικτικό ότι ανήκει στις τρεις εταιρείες από τις οποίες η χώρα μας προμηθεύτηκε τις παρτίδες του εμβολίου οι οποίες και παρέμειναν τελικώς αδιάθετες, εξαιτίας της άρνησης του πληθυσμού να εμβολιασθεί.
Ανάμεσα στα δέκα πρώτα ονόματα φαρμακευτικών εταιρειών ξεχωρίζει και αυτό της MSD, που μέχρι πρότινος εκπροσωπείτο στη χώρα μας από τους αδελφούς Γιαννακόπουλου της Βιανέξ. Ωστόσο, μετά τη διεθνή συγχώνευση με τη Schering Plough δημιουργείται η Merck Ελλάς. Αν και, όπως λένε οι πληροφορίες, η Βιανέξ θα συνεχίσει για κάποιο διάστημα να αντιπροσωπεύει τα προϊόντα που μέχρι στιγμής είχε, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ενώ η νέα εταιρεία που δημιουργείται θα έχει τα νέα προϊόντα της Merck και φυσικά και αυτά της Schering Plough.

ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2010



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: