Τρίτη, Ιανουαρίου 19, 2010

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ CRASH TEST Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ...

Πράσινο φως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης άναψε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέροντας ανάσα στην κυβέρνηση, αλλά θέτοντας ταυτόχρονα υπό στενή παρακολούθηση την οικονομική πολιτική της, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι οι υποσχέσεις της θα τηρηθούν μέχρι κεραίας.
Τον Ιούνιο η Ελλάδα θα περάσει το πρώτο τεστ, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της ευρωζώνης, ενώ συνολικά το β΄ εξάμηνο η Ελλάδα θα δώσει τρεις φορές εξετάσεις στις Βρυξέλλες! Σε περίπτωση που διαφανεί κίνδυνος αποτυχίας του Προγράμματος, η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει, όπως διαβεβαίωσε και χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τους ομολόγους του, το «σχέδιο Β΄». Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει πρόσθετα πιο επώδυνα μέτρα εφεδρείες, που δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι η επιβολή ενός έκτακτου φόρου, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και μεγαλύτερες περικοπές δαπανών. Ανάμεσα σ΄ αυτές τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει πει ότι αν χρειαστεί θα κατατεθεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός. «Το πρόγραμμα είναι στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε χθες για άλλα δυόμισι χρόνια, προσθέτοντας ότι έχει την υποστήριξη των υπουργών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα από την Κομισιόν, προσθέτοντας: «Το αν τα μέτρα θα αποδειχθούν αρκετά ή όχι θα το δούμε». Άλλωστε και κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο, ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι τα μέτρα «δεν είναι απολύτως αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά αυτή του κ. Γιουνκέρ αφορούσε την ανάγκη να εξειδικευθούν και να κατονομασθούν τα μέτρα των επόμενων δύο ετών, μετά το 2010, στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αναφερθεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δεσμεύσει την κυβέρνηση ότι δεν θα κάνει μόνο φέτος προσπάθεια και μετά θα την εγκαταλείψει, αλλά θα συνεχίσει την προσαρμογή και τα επόμενα χρόνια.
Υπό την προϋπόθεση αυτή, αποφάσισε προφανώς χθες να προχωρήσει σε συντονισμένη στήριξη της Ελλάδας, καθώς διαπιστώνει ότι η αμφισβήτήσή της κινδυνεύει να συμπαρασύρει σε κρίση όλο το οικοδόμημα του ευρώ.
«Είμαι πεπεισμένος», συνέχισε, «ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να πετύχει το πρόγραμμα, ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό να «φανεί γενναίος» σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή.
«Αυτήν τη φορά η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε εγκαίρως», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποκαταστήσει την ισορροπία στα δημοσιονομικά της.

Εξάλλου, ο Ισπανός επίτροπος, στην αποχαιρετιστήρια γι΄ αυτόν συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών της ευρωζώνης (από τον ερχόμενο μήνα στη θέση του θα βρίσκεται ο Φινλανδός κ. Όλι Ρεν), δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει». Ο ίδιος χαρακτήρισε την προβλεπόμενη από το Πρόγραμμα μείωση του ελλείμματος «επαρκή», αν και επιφυλάχθηκε να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συγκεκριμένα μέτρα.
Πιο επιφυλακτικός, αν και στα πλαίσια της γραμμής στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε είπε χθες ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο, «έχει το δικαίωμα να λάβει υποστήριξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να μη λάβει τα απαραίτητα μέτρα».
Εξάλλου, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Βούτερ Μπος είπε, προσερχόμενος στο Συμβούλιο, πως οι Έλληνες γνωρίζουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και ότι πρέπει να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους. Είμαι σίγουρος, πρόσθεσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στην αναγκαία μείωση του ελλείμματός της για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

ΠΡΕΖΑ TV
19-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: