Κυριακή, Φεβρουαρίου 21, 2010

ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ...ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΝΤΑΒΑΔΩΝ ΜΑΣ...

Πρόσθετα έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Αύξηση του ΦΠΑ, νέα αναπροσαρμογή των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, νέος φόρος στα είδη πολυτελείας και τα Ι.Χ., ενώ στο σκέλος των δαπανών εξετάζεται η περαιτέρω περικοπή των λειτουργικών δαπανών και η κατάργηση του 14ου μισθού.
Η «τρόικα των επιτηρητών» καταφθάνει τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση για τα πρόσθετα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα μας από το δημοσιονομικό αδιέξοδο, θα εξευμενίσουν τις αγορές και θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών για την παροχή οικονομικής στήριξης, όποτε αυτή χρειασθεί.
Οπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου, η απόφαση για το πότε θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα και για το ποια θα είναι αυτά, είναι πλέον στα «χέρια του πρωθυπουργού».

Οι πιέσεις που ασκούνται από τους επιτηρητές φαίνεται να οδηγούν την κυβέρνηση στην αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και στον περιορισμό των συντελεστών (εφαρμόζονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ ενώ στα νησιά του Αιγαίου ο ΦΠΑ είναι μειωμένος κατά 30%) από τρεις σε δύο. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 9% σε 11% και από 19% σε 21% αντίστοιχα. Οι συντελεστές για τις περιοχές (νησιά) που αντιστοιχεί μειωμένος ΦΠΑ (13%) θα αυξηθεί στο 15%.
Θεωρητικά το Δημόσιο από την αναπροσαρμογή αυτή μπορεί να εισπράξει επιπλέον το ποσό των δύο δισ. ευρώ. Ωστόσο, η προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ από το 18% στο 19% επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη, δεν οδήγησε στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά αντίθετα εκτίναξε τη φοροδιαφυγή. Σε συνδυασμό με την κρίση που πλήττει τις αγορές και τη μείωση της κατανάλωσης πιθανόν η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ να αποδειχθεί ανούσια για τα δημόσια ταμεία, επιβαρυντική όμως για τους φορολογούμενους.

Σημειώνεται ότι οι συντελεστές του ΦΠΑ απαιτούν την ανάμειξη σε κάποιο βαθμό της Ε.Ε. επειδή είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί για την καλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς και του θεμιτού ανταγωνισμού σε όλη την Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό, η Ε.Ε. έχει θεσπίσει ανώτατα και κατώτατα όρια για τους επιβαλλόμενους συντελεστές ΦΠΑ. Παρέχει, ωστόσο, στα κράτη-μέλη σημαντικά περιθώρια να διαφοροποιούνται όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, ενώ και το κατώτατο όριο μπορεί και να παραβιαστεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αν μια χώρα το επιθυμεί μπορεί να παρέχει εξαιρέσεις, όπως για τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που δεν ανταγωνίζονται εμπορεύματα και υπηρεσίες από άλλο κράτος-μέλος ή για την εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών π.χ. σε τρόφιμα και φάρμακα.
Παράλληλα στο υπ. Οικονομικών εξετάζουν την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο ή εναλλακτικά μια περαιτέρω αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Εκτιμάται, ότι η τελευταία αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα αποφέρει έσοδα 930 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από τις πρόσφατες αναπροσαρμογές των ΕΦΚ η αμόλυβδη έχει αυξηθεί περίπου 17 λεπτά το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης κατά 8 λεπτά το λίτρο.

Στα υπό εξέταση μέτρα στο σκέλος των εσόδων περιλαμβάνεται και η εισαγωγή φόρου στα είδη πολυτελείας, μεταξύ των οποίων και Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, τα περιθώρια είναι περιορισμένα, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν την περικοπή του 14ου μισθού, αν και την κατατάσσουν ως «τελευταίο μέτρο». Πάντως, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να μην καταβάλει τον 14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει περί το 1,2-1,3 δισ. ευρώ. Για να αποφύγει όμως η κυβέρνηση να επιβάλει ένα τόσο σκληρό μέτρο, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν την περαιτέρω μείωση των επιδομάτων για φέτος.
Δραστικές παρεμβάσεις αναμένονται και στις λειτουργικές δαπάνες. Μέχρι σήμερα έχει ανακοινωθεί η μείωσή τους κατά 360 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να διπλασιασθεί, με περαιτέρω περικοπές στις υπερωρίες, τα οδοιπορικά (π.χ. πλήρης κατάργηση των εξόδων κίνησης), οι αμοιβές σε ομάδες εργασίας και επιτροπές και προμήθειες. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι συμβασιούχοι του Δημοσίου, με την Κομισιόν να ζητάει την περαιτέρω μείωσή τους. Επίσης, η κυβέρνηση προχωράει σε «πάγωμα» των επιστροφών ΦΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ενώ εξετάζει και τη μεγαλύτερη περικοπή των επιχορηγήσεων στους φορείς του Δημοσίου.

ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2010

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γίναμε που γίναμε ρεζίλι σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως και δεν πρόκειται να αποφύγουμε τίποτα. Το θάψιμο συνεχίζεται για την Ελλάδα και τους έλληνες. Πότε θα γίνει το δικό μας "θαύμα" όπως το "θαύμα της Γερμανίας" και θα τους το βουλώσουμε μία και καλή ένας θεός ξέρει (άμα υπάρχει θεός).
Δυστυχώς μέχρι τώρα αυτή είναι η μοίρα μας. Θα ζούμε με μισθό 700,800 και 900 άντε 1000ευρώ, όχι ότι δεν ζούσαμε και πρίν έτσι. Τέλος πάντων, Υγεία.

Darkness

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΟΦΛΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΔΗΜΑ ΑΡΓΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΟΤΙ ΜΑΔΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ ΤΟ ΚΡΥΟ.

Ανώνυμος είπε...

o xamos kai o ksesikomos de tha argisi na erthei apofasiste me poia meria tha eiste. me ton kanape i me to dromo.
mpatsoi dikastes politikoi dimosiografoi ergodotes viomixanoi prepei na arxisoun na mpenoun filaki gia tis malakies pou kanoun an theloume na isiosoume

Ανώνυμος είπε...

Άσε μας ρε 3:02. Συνέχεια ''χαμοί'' και ''ξεσηκωμοί'', οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να δυσκολεύουν τη ζωή του κόσμου, μη πετυχαίνοντας ποτέ τίποτα ουσιαστικό.
Αν πράγματι οι διαδηλώσεις ήταν χρήσιμες σε κάτι, με 700 τόσες το χρόνο η ζωή των εργαζομένων θα είχε γίνει πολύ καλύτερη.