Δευτέρα, Φεβρουαρίου 01, 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ 2 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ(;)

"Φιλόδοξα αλλά εφικτά" χαρακτήρισε τα σχέδια δημοσιονομικών περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Reuters, δύο μέρες πριν η Κομισιόν εγκρίνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).
"Αυτό που λέμε στις ελληνικές αρχές είναι: το σταθεροποιητικό σας πρόγραμμα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και τους εγκρίνουμε πλήρως", δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια.
"Θεωρούμε ότι η επίτευξη των στόχων αυτών τα επόμενα τρία χρόνια, πριν από το τέλος του 2012, είναι απολύτως αναγκαία. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, αλλά περιβάλλονται από κινδύνους", προειδοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος, προσθέτοντας ότι "η ελληνική κυβέρνηση είναι εις γνώσιν των κινδύνων που εμπεριέχει το σχέδιό της".

Όσον αφορά στις συστάσεις της επιτροπής, είπε ότι "δημιουργούμε μια διαδικασία ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος που περιλαμβάνει την ανάγκη υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων σε περίπτωση που αυτοί οι κίνδυνοι γίνουν πραγματικότητα. Δε θα επιτρέψουμε αποκλίσεις στην πορεία προς αυτούς τους στόχους".
"Ποτέ πριν δεν έχουμε καταρτίσει ένα τόσο λεπτομερές και αυστηρό σύστημα παρακολούθησης, ελέγχου και αναφοράς και, εάν είναι αναγκαίο, υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων για την αποφυγή αποκλίσεων", πρόσθεσε ο επίτροπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του Χοακίν Αλμούνια, Αμέλια Τόρες, η οποία επίσης χαρακτήρισε "φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό" το ΠΣΑ λέγοντας ότι η Κομισιόν υιοθετεί τους στόχους που θέτει.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι σχετικά με την υλοποίησή τους -θέμα για το οποίο συμφωνεί και η Ελλάδα- σε περίπτωση που η οικονομική συγκυρία αποδειχθεί χειρότερη από την αναμενόμενη.
Ως εκ τούτου, όπως σημείωσε η Αμέλια Τόρες, στις συστάσεις που θα υιοθετήσει την Τετάρτη η Επιτροπή και οι οποίες θα σηματοδοτούν τη στενότερη παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας, θα ζητείται από την Ελλάδα να παρουσιάσει σχέδιο με εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή ένα σχέδιο με πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος και επιβεβαιωθούν αυτοί οι κίνδυνοι.
Παράλληλα, δήλωσε ότι την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει αποφάσεις σχετικές τόσο με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που ως γνωστόν έχει κινηθεί για την περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βρεθεί, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Βερολίνο, στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει την Τρίτη στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλλε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη εγκρίνει το συμβούλιο των επιτρόπων το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμφωνίας της Αθήνας με την Κομισιόν σχετικά με την από κοινού κατάρτιση "σχεδίου δράσης" για την αντιμετώπιση ανεπαρκειών σε επίπεδο στατιστικών, θεσμών και διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό δεν έχουν καταλήξει σε κοινά αποδεκτές θέσεις.
Παράλληλα, στις 11 Φεβρουαρίου συνέρχεται στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος κορυφής με θέμα την οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 16 Φεβρουαρίου, και αφού θα έχει προηγηθεί γνωμοδότηση του κολεγίου των επιτρόπων, το ΠΣΑ θα βρεθεί στο μικροσκόπιο του ECOFIN.
Τέλος, εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό, ενώ "κλειδώνουν" και τα μέτρα για τη νέα εισοδηματική πολιτική.

ΠΡΕΖΑ TV
1-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: