Κυριακή, Φεβρουαρίου 28, 2010

ΤΟ 40% ΑΚΟΥΜΠΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ....ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ...

Οι συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις για τους εργαζόμενους. Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε έρευνα που έκανε η ΓΣΕΕ με την εταιρεία VPRC, η εργασιακή ανασφάλεια πρόβαλλε ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε από την «Κ.Ε.» προκάλεσε πολλές συζητήσεις, για το εάν και κατά πόσο ήταν δικαιολογημένη η διάχυτη αγωνία. Η πραγματικότητα, σήμερα, αποδεικνύεται πολύ πιο σκληρή και από τον χειρότερο εφιάλτη.
Τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ, όσο εξωραϊσμένα κι αν είναι, δείχνουν δραματική υποχώρηση σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. «Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας είναι κατά πολύ χειρότερο», δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και σπεύδει να παραδεχθεί αφοπλιστικά ότι «αξιόπιστα στοιχεία δεν υπάρχουν, καθώς οι νομικές υπηρεσίες των συνδικάτων δεν προλαβαίνουν πια να καταγράψουν τις καταγγελίες». Πόσω μάλλον να τις επεξεργαστούν.

Την ίδια αδυναμία δηλώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος (για την κατάσταση των συμβασιούχων) όπως και όλες οι ομοσπονδίες. Το ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Νοέμβριο ήταν, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, 10,6% από 7,8% τον ίδιο μήνα του 2008. Στους γενικούς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει η οικοδομή (-19%) και ακολουθούν η βιομηχανική παραγωγή (-7,6%) και το λιανικό εμπόριο (-7,6%). Πρώτη φορά από το 2000 η επίσημη ανεργία στην Αττική αποτυπώνεται με διψήφιο ποσοστό 10,7%, ενώ στην περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου μέσα σε ένα χρόνο τριπλασιάστηκε και από 5,4% εκτοξεύτηκε στο 17,8% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπερδιπλασιάστηκε και από 6,2% πήγε στο 14,2%.

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στις κατασκευές εργάζονταν στο 3ο τρίμηνο του 2009 376.000 άτομα, μόλις 22.000 λιγότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2008.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Οικοδόμων Γ. Πάσουλας, «και το 2008 σε σύγκριση με το 2007 είχαμε πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 15%-17%». Η ανεργία στον κλάδο, όπως λέει, «υπερβαίνει το 40%, ποσοστό που δεν έχει προηγούμενο και προκαλεί απόγνωση». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, δεν είναι μόνον η ιδιωτική οικοδομή που έχει παγώσει, ειδικά στην Αττική και τα νησιά του Αιγαίου. Πρόβλημα εντοπίζεται και στο ρυθμό εκτέλεσης των μεγάλων έργων (Μαλιακός, Προαστιακός, Ιονία Οδός), με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να απολύουν προσωπικό και οι μεγάλες κατασκευαστικές. Η κρίση δεν εξαιρεί τους μετανάστες οικοδόμους. «Περισσότεροι από 3.000 έχουν φύγει για την πατρίδα τους ή σε άλλη γειτονική χώρα», εκτιμά ο Γ. Πάσουλας.
Στο εμπόριο και στον κλάδο της επισκευής αυτοκινήτων εργάζονταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 806.000 άτομα, περίπου 25.000 λιγότερα από το 2008. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους δύο πρώτους μήνες του 2010», συμφωνούν εργαζόμενοι και έμποροι. «Ο δείκτης υποχώρησης του εμπορίου σε ορισμένες περιοχές είναι υπερδιπλάσιος από τον επίσημο, 15%-20%», λέει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου Β. Κορκίδης και προβλέπει ότι «αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της αγοράς, σύντομα η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο».
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει και το ερώτημα είναι αν μπορεί να αναστραφεί» υποστηρίζει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Μεταξία Σπεκουλέα. «Απλώς ούτε οι επιθεωρήσεις ούτε καμία άλλη υπηρεσία μπορούν να αποτυπώσουν την έκταση του προβλήματος». Ακόμη και στον κλάδο των σουπερμάρκετ διαπιστώνεται μείωση της αγοραστικής κίνησης κατά 10%-15% στα προϊόντα πλην των τροφίμων όπως και στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, που το 2009 παρουσίαζαν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού μικρή αύξηση της απασχόλησης, αλλά τώρα διαπιστώνουν πτώση του κύκλου των εργασιών τους γύρω στο 10%.

Στον κλάδο των τουριστικών υπηρεσιών και της ναυτιλίας όπως εξηγεί ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Θ. Βασιλόπουλος «οι απολύσεις έγιναν κατά κύματα από πέρυσι και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται ήδη πάνω από τον μέσο όρο». Οι ελπίδες του κλάδου εναποτίθενται στη νέα τουριστική σεζόν. «Αν δεν είναι καλύτερη από πέρυσι, τότε το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο».
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν αρχίσει νέα έρευνα για την κατάσταση στην αγορά εργασίας με τη βοήθεια του Ινστιτούτου και τη συνεργασία της εταιρείας μετρήσεων VPRC.
«Μέρα με τη μέρα βλέπουμε εμπειρικά επιδείνωση της κατάστασης», σημειώνει ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ καθηγητής Γ. Κουζής. «Μέχρι προ τινος βασιζόμασταν στο μοντέλο ότι για κάθε μία μονάδα υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας είχαμε απώλειες περίπου 40.000 θέσεων εργασίας. Τώρα αυτή η παραδοχή δεν ισχύει, καθώς η υποχώρηση είναι πολύ μεγαλύτερη και στις περισσότερες επιχειρήσεις εξαντλούνται τα όρια των απολύσεων αλλά και οι ελαστικές σχέσεις. Από τις αναφορές που δέχεται το ΙΝΕ προκύπτει ότι οι άδειες άνευ αποδοχών και κάθε είδους διαθεσιμότητες τείνουν να γίνουν κανόνας».
Ερευνα για την αποτύπωση της κρίσης στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διενεργεί και η ΓΣΕΒΕΕ. «Η εμπειρική καταγραφή των τελευταίων μηνών δείχνει υποχώρηση του τζίρου κατά 10 με 20%» εκτιμά ο πρόεδρός της Δ. Ασημακόπουλος. «Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας, με κυλιόμενα υποχρεωτικά ρεπό, ωστόσο, εκτός από τη μείωση της ζήτησης υπάρχει και το πρόβλημα ρευστότητας. Από επιχειρήσεις του εξωτερικού δεν δίνεται πλέον πίστωση».

Ερευνες όμως για τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και την αγορά εργασίας ξεκινούν και οι εργοδοτικοί φορείς. Το ΙΟΒΕ (ΣΕΒ) μελετά νέα οικονομετρικά μοντέλα για την αποτύπωση των δεικτών παραγωγής και την εξέλιξη της απασχόλησης.
«Το ποσοστό υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο του 2009, κατά 2 μονάδες, μας αναγκάζει να εξετάσουμε αμέσως τις επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας», υπογραμμίζει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής Γ. Στουρνάρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ, τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται ο κλάδος της μεταποίησης και των επιχειρήσεων μετάλλου.
Στη μεταποίηση, τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν ότι το 2009 εργάζονταν 514.000 άτομα, 28.000 λιγότερα από το 2008. Ωστόσο, η καταγραφή των απωλειών περιορίζεται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις επιχειρήσεις μετάλλου. Ο πρόεδρος των εργαζομένων Γ. Στεφανόπουλος μετράει κάθε εβδομάδα «περίπου 100 χαμένες θέσεις» και η εκτίμησή του είναι πως «δεν πρόκειται να αναπληρωθούν στο ορατό μέλλον».

ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: