Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2010

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ...ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ,ΕΝΩ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΟΣ.

Με αλλαγές στις δύο διατάξεις που είχαν προκαλέσει την έντονη κριτική των εργοδοτικών οργανώσεων προωθείται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά. Το σχέδιο ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο και βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αποσταλεί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) εντός της επόμενης εβδομάδας. Η πρώτη από τις αλλαγές που αποδέχεται να κάνει η ηγεσία του Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφορά στην προβλεπόμενη, βάσει του προσχεδίου, αμοιβή της έκτης ημέρας, η οποία κατά κανόνα συμπίπτει με το Σάββατο. Αρχικώς γι’ αυτήν την ημέρα προβλεπόταν η αμοιβή να ισούται με ποσό ίσο με το 100% του βασικού ημερομισθίου. Με αυτό το ύψος διαφώνησαν ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ. Μάλιστα, οι «μικροί» της ΓΣΕΒΕΕ κατηγόρησαν το υπουργείο ότι με τη θεσμοθέτηση υπερβολικά υψηλής αμοιβής νομιμοποιείται η παράνομη εργασία σε καθεστώς πενθημέρου ή νομιμοποιείται η επαναφορά της εξαήμερης εργασίας. Κατόπιν τούτου, η προτεινόμενη αμοιβή στο τελικό σχέδιο αναμένεται να οριοθετηθεί στο 50%.

Ανάλογη υποχώρηση κάνει το υπουργείο και στο έτερο επίμαχο θέμα της αμοιβής με «μπλοκάκι». Στο αρχικό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται άρθρο που εισάγει τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας μετά την παρέλευση συνεχούς τρίμηνης απασχόλησης, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για όλους όσοι απασχολούνται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου. Και εδώ οι εργοδοτικοί φορείς διαφώνησαν υποστηρίζοντας ότι το τρίμηνο δεν επαρκεί για να αποδειχθεί η αποκλειστική σχέση με ένα και μόνο εργοδότη. Τόνισαν ότι δεν παρέχει λύση στις περιπτώσεις της αυταπασχόλησης σε δύο ή και περισσότερους εργοδότες και αντιτέθηκαν στη μεταφορά του βάρους της απόδειξης για το πραγματικό καθεστώς της απασχόλησης, από τον εργαζόμενο στον εργοδότη. Το υπουργείο φαίνεται ότι πείσθηκε από τα επιχειρήματα, αλλάζοντας το τρίμηνο με εξάμηνο. Δηλαδή, θα τεκμαίρεται ότι πρόκειται για εξαρτημένη εργασία αφού προηγηθεί ένα εξάμηνο συνεχούς και αποκλειστικής απασχόλησης. Χρονικό διάστημα το οποίο στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και δη στις τράπεζες είναι πιο κοντά στον δοκιμαστικό χρόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Στο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά προβλέπεται μικρή αύξηση της αμοιβής, σε συνθήκες μερικής απασχόλησης και περιορισμοί στη χρήση των «ενοικιαζόμενων». Το υπουργείο προτείνει «η παραχώρηση του μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες, πρόσκαιρες και εποχικές ανάγκες». Οι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά αυστηρή διάταξη, που εισάγει σοβαρούς περιορισμούς στην ευελιξία των επιχειρήσεων προσωρινής απασχόλησης, οι οποίες, έτσι ή αλλιώς, πλήττονται σοβαρά από την κρίση.

ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: