Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2010

ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΚΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ...

ΕΙΔΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΔΗΘΕΝ ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣ;;;
ΤΑ ΛΕΦΤΑ,ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ,ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...ΤΟΚΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΦΟΥΣΚΕΣ...

Σε λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος παραμένουν ανενεργά 133 εκατ. ευρώ του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) από τους περίπου εκατό χιλιάδες δωρητές.
Την ίδια στιγμή οι πυρόπληκτοι της Ηλείας περιμένουν ακόμη τις δόσεις για την ανοικοδόμηση των καμένων σπιτιών, ενώ και το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής έχει μείνει στη μέση διόμισι χρόνια μετά τις πυρκαγιές.
Τελευταία πράξη του Ταμείου ήταν η παραίτηση του προέδρου του, Πέτρου Μολυβιάτη, και των μελών του διοικητικού συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο, αμέσως μετά τις εκλογές, και από τότε βρίσκεται «εν υπνώσει», αναμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης
για την τύχη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το ΕΤΑΕΑ ενδέχεται να περιληφθεί στους υπό συγχώνευση δημόσιους οργανισμούς για την εξοικονόμηση πόρων και στο πλαίσιο αυτό οι αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από τον Απρίλιο. Μια σκέψη είναι να ενσωματωθεί στον Οργανισμό για την Ανασυγκρότηση της Ηλείας που προβλέπεται στο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και επικαιροποιείται με συντονισμό του Θ. Πάγκαλου.

Οπως λέει στην «Κ.Ε.» ο νομάρχης Ηλείας, Χ. Καφύρας, από τα 133 εκατ. ευρώ, τα 60 απαιτούνται για την ολοκλήρωση του προγράμματος ανοικοδόμησης των καμένων σπιτιών, ενώ τα υπόλοιπα 70 προορίζονται για έργα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αρδευτικά και οδοποιίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της νομαρχίας, τις δύο πρώτες δόσεις έχουν πάρει οι 128 από τους 203 δικαιούχους για επισκευές σπιτιών, οι 154 από τους 210 για ανακατασκευή και περίπου οι μισοί από τους 287 για ανακατασκευή αποθηκών, στάβλων κ.λπ.
Στο θέμα της μη αξιοποίησης των χρημάτων του Ταμείου μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Από τα συνολικά 208 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν, τα 77 διατέθηκαν για τους πυρόπληκτους, ενώ, σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκου, το Ταμείο αποφάσισε τον Μάρτιο του 2009 να διαθέσει ακόμη 80 εκατ. για την αποκατάσταση υποδομών κοινής ωφέλειας. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, παρότι έχουν εγκριθεί, εκκρεμούν σχέδια έργων ύψους 28 εκατ. που έχουν υποβάλει οι περιφέρειες, χωρίς αυτά να μπορούν να εκταμιευτούν. Και υπάρχει ακόμη δρόμος, αφού πρόκειται να ακολουθήσουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ένταξη των δράσεων στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.
Σήμερα το ΕΤΑΕΑ στεγάζεται στο υπουργείο Οικονομικών και διαθέτει μόνο μία αποσπασμένη υπάλληλο. Μέχρι τις 24 Νοεμβρίου που έληξε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των υποψηφίων για το νέο δ.σ. είχαν υποβληθεί 31 αιτήσεις για τη θέση του προέδρου και 117 για τις τέσσερις θέσεις των μελών, διαδικασία, που δεν προχώρησε ποτέ.

Στο θέμα της αποκατάστασης των πυροπλήκτων ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο τις προηγούμενες ημέρες για τη διάθεση μεγάλων ποσών από το κονδύλι των 80 εκατ. ευρώ του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΤΑΕΕ). Η αναλυτική λίστα που συνοδεύει την απάντηση επιβεβαιώνει πρόσφατες καταγγελίες του νομάρχη Ηλείας ότι δεκάδες εκατομμύρια διατέθηκαν για σκοπούς... ταμειακής διευκόλυνσης του Δημοσίου.
Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα παραδείγματα κωδικών: δαπάνες μισθοδοσίας εποχικών δασεργατών, εκτός έδρας αποζημίωση και υπερωρίες προσωπικού της ΔΕΗ, οδοιπορικά, προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών για τα συνεργεία καθαρισμού δασών.
Στην απάντησή του το υπουργείο τονίζει ότι οι δράσεις έχουν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα (δηλαδή πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2009), ωστόσο παραμένει το ζήτημα του πώς εντάχθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση οι συγκεκριμένες δαπάνες στο ΤΑΕΕ, το οποίο αποτελεί χρηματοδοτικό μέσο άμεσης παρέμβασης για συγκεκριμένες δράσεις.
Να θυμίσουμε ότι μία από τις πρώτες μετεκλογικές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, από την Αρχαία Ολυμπία, ήταν η μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης, «παράδειγμα ανασυγκρότησης της χώρας»

πρεζα tv
7-2-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τί ΤΟΚΙΖΟΝΤΑΙ ρε ΠΡΕΖΑ?!!!
ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ εννοείς!!!

Ακου "τοκίζονται" και μάλιστα στις Ελληνικές Τράπεζες, με το -0% επιτόκιο!!

Τόσα χρόνια, αν επενδύονταν όπως τους τάξανε, θα άξιζαν τουλάχιστον τα διπλάσια!!!
Ουστ από δω ΝΔκράτες ηλίθιοι!!