Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2010

ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ,ΚΑΘΩΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ...

Σε ακατάλληλα κτίρια, που στην κυριολεξία καταρρέουν, στεγάζονται αρκετοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των βρεφών και των νηπίων που φιλοξενούν. Οι σοβάδες που έπεσαν, την προηγούμενη εβδομάδα, από την οροφή αίθουσας παιδικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων στα Σεπόλια (πρώην 25ος, νυν 4Δ11) και τραυμάτισαν ελαφρά τρία μικρά παιδιά είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί.
Για τα αίτια του ατυχήματος έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ στην αίθουσα που κατέρρευσαν οι σοβάδες ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο εν λόγω παιδικός σταθμός ήταν ήδη γνωστά στη δημοτική αρχή. Καταγράφονταν αναλυτικά σε έρευνα που διεξήγαγε, για λογαριασμό του δήμου, ομάδα επιστημόνων του Πολυτεχνείου σχετικά με την καταλληλότητα των παιδικών σταθμών.

Εδώ και δύο χρόνια στη σχετική έρευνα είχε επισημανθεί ότι 88 από τους 99 σταθμούς του δήμου αντιμετωπίζουν αρκετά κατασκευαστικά προβλήματα. Ειδικά για τον σταθμό στα Σεπόλια, η έκθεση αναφέρει ότι παρατηρήθηκε διάβρωση επιχρισμάτων εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων. Πάντως, ερωτήματα προκαλεί η επιχείρηση αποσιώπησης του γεγονότος από τον Δήμο Αθηναίων. Ακόμα και τώρα που έγινε γνωστό, δεν κατέστη δυνατή, αν και επιχειρήθηκε αρκετές φορές, η επικοινωνία με κάποιο αρμόδιο του δήμου.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό, καθώς ανάλογο είχε συμβεί πριν από μερικούς μήνες σε άλλο σταθμό στα Πατήσια.

Ζοφερή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων σύμφωνα με την έκθεση του Πολυτεχνείου. Από τους 99 σταθμούς...
39 παρουσιάζουν διαβρώσεις και αποκολλήσεις σε πλάκες οροφής, στηθαία και κολόνες.
75 έχουν μικρές ρηγματώσεις και διαβρωμένους σοβάδες και χρήζουν επισκευής μονώσεων.
86 δεν έχουν τζάμια ασφαλείας.
Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.

Στον Δήμο Αθηναίων λειτουργούν 99 παιδικοί σταθμοί που φιλοξενούν 5.600 παιδιά, ενώ τα τροφεία κυμαίνονται από 45 έως 150 ευρώ μηνιαίως.

Ανάστατοι είναι οι γονείς των παιδιών που φυλάσσονταν στον παιδικό σταθμό στα Σεπόλια.
Ο κ. Παναγιώτης Τσάκαλος, του οποίου η 3χρονη κόρη βρισκόταν στην αίθουσα την ώρα του ατυχήματος, τονίζει: «Το παιδί μου τέσσερα βράδια δεν μπορούσε να κοιμηθεί και δεν ήθελε να πάει στον παιδικό σταθμό. Η κτιριακή υποδομή είναι επικίνδυνη και αυτό ο δήμος πρέπει να το καταλάβει, όχι μόνο να εισπράττει τα 150 ευρώ κάθε μήνα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά και συνεχίζουμε να το στέλνουμε στον ίδιο σταθμό».
Ο Ν.Ν., πατέρας ενός αγοριού 4,5 ετών, ο οποίος για ευνόητους λόγους δεν επιθυμεί να δώσει τα στοιχεία του, υπογραμμίζει: «Οι δασκάλες κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να φέρνουμε εδώ το παιδί μας. Ομως, μετά το περιστατικό έχουμε φοβηθεί πολύ».
Η κ. Τσάμη, μητέρα ενός αγοριού 3,5 χρονών, τονίζει πως δεν έχει «κανένα παράπονο με το προσωπικό του σταθμού και τα προβλήματα που υπάρχουν στην κτιριακή υποδομή πρέπει να λυθούν από τον δήμο».

Αφροδίτη Καρίμαλη

ΠΡΕΖΑ TV
26-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: