Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2010

ΘΕΜΑ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΠΛΕΟΝ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ...ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΠΙΤΙΑ...

Ερχονται τα τεχνικά, ηλεκτρονικά παιχνίδια και ηλεκτρομηχανικά παιχνίδια, τα οποία θα μπορούν να εγκατασταθούν και στα Ιντερνετ καφέ.
Οκτώ χρόνια μετά την απαγόρευσή τους, το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμο προσχέδιο νόμου, το οποίο άμεσα, πιθανότατα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, παίρνει τον δρόμο για το Κοινοβούλιο, καθώς έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Στα καταστήματα που θα μπουν τεχνικά παιχνίδια, θα απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 16 ετών, καθώς και η πώληση αλκοόλ.

Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς την κατάρτιση του νομοσχεδίου, γιατί κάθε μήνα η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμο.
Η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο, επειδή διατηρεί σε ισχύ τον νόμο 3037/2002, με τον οποίο απαγορεύεται μεταξύ άλλων η εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία τεχνικών παιχνιδιών.
Γι' αυτό και από τον Σεπτέμβριο του 2009 επιβάλλεται πρόστιμο ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ κάθε μήνα (990.000 ευρώ).
Παράλληλα θα υπάρξουν και πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο, καθώς αφενός για κάθε παιχνίδι θα καταβάλλεται παράβολο έως και 1.000 ευρώ και αφετέρου προβλέπεται ετήσιο τέλος, το οποίο ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου που δραστηριοποιείται το κατάστημα, φθάνει έως και τα 800 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία δεύτερη φάση θα ανοίξει και ο φάκελος για τα τυχερά παιχνίδια, τα γνωστά "φρουτάκια", το οποίο βέβαια είναι περίπλοκο ζήτημα και απαιτεί χρόνο ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου.

Πιο αναλυτικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται τα εξής:
Τα τεχνικά ηλεκτρονικά και ηλεκτρομηχανικά ψυχαγωγικά παιχνίδια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο σε ειδικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν λάβει άδεια από τον οικείο δήμο. Επιτρέπεται επίσης να λειτουργούν σε καταστήματα Ιντερνετ καφέ, εφόσον έχουν λάβει ομοίως ειδική άδεια.
Η εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία των παιχνιδιών αυτών επιτρέπεται με την απλή υποβολή αίτησης από τον εισαγωγέα εγκαταστάτη ή επιτηδευματία προς την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου τυχερών παιχνιδιών του άρθρου 16 του ν. 3229/2004, για εξέταση, χαρακτηρισμό, ταξινόμηση και πιστοποίηση του ψυχαγωγικού παιχνιδιού. Αν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι το παιχνίδι δεν είναι ψυχαγωγικό αλλά τυχερό, επιβάλλει κυρώσεις και απαγορεύει τη λειτουργία του.
Στα καταστήματα που επιτρέπεται η λειτουργία των τεχνικών παιχνιδιών, απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ και η είσοδος σε άτομα κάτω των 16 ετών.
Η εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία τυχερών - ψυχαγωγικών παιχνιδιών απαγορεύεται. Προβλέπονται αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου τυχερών παιχνιδιών είναι αρμόδια για τον έλεγχο και την εφαρμογή των διατάξεων. Ο έλεγχος κατά κύριο λόγο διενεργείται από τις αστυνομικές αρχές. Ελεγχοι διενεργούνται επίσης στο πλαίσιο των συναρμοδιοτήτων τους και από άλλες αρχές, όπως η Δημοτική Αστυνομία και η ΥΠΕΕ.

ΠΡΕΖΑ TV
25-2-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Me ayth th logikh den lynaite to thema , epeidh kapoioi malakees tha pexoun ta spitia toys prepei na apogoreysoyn kati pou einai nomimo etsi kai aliws !