Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2010

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΓΑΜΑΕΙ ΧΩΡΙΣ ΣΑΛΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.ΩΣ ΠΟΤΕ ΡΕ ΤΣΟΓΛΑΝΑΡΑΔΕΣ;

«Οταν άκουσα τη διάγνωση όλα κατέρρευσαν μέσα μου. Καρκίνος τραχήλου της μήτρας. Λίγο προχωρημένος, κατά το γυναικολόγο. Δεν παίρνει χειρουργείο... Ισως αργότερα, μετά τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, μου είπε. Ομως θα πρέπει να αρχίσεις αμέσως. Ποτέ δεν φανταζόμουν σε τι περιπέτεια μπορούσε να οδηγήσει το «θα πρέπει να αρχίσεις αμέσως».
Μόνο όποιος περιφέρεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μ' ένα πακέτο εξετάσεων και παίρνει απαντήσεις "δεν υπάρχει θέση στο μηχάνημα... η πρώτη ελεύθερη είναι σε 2 ή 3 ή ακόμη και 4 μήνες", μπορεί να νιώσει τι σημαίνει απελπισία. Είχα την οικονομική άνεση και κατέφυγα σε ιδιωτικό. Μαζί με τη βραχυθεραπεία το συνολικό κόστος ξεπέρασε κατά πολύ τα 10.000 ευρώ». Η 43χρονη Ελένη Κ. ευτυχώς ζει ακόμη επειδή ακριβώς έτυχε να διαθέτει το απαιτούμενο ποσό.

Για τους υπόλοιπους, όμως, η τύχη μπορεί να μη χαμογελάσει με τον ίδιο τρόπο, καθότι, όπως λέει θυμοσοφικά ο λαός, «στην Ελλάδα αν δεν έχεις λεφτά πέθανες». Και πώς να μην πεθάνει κανείς όταν η αναμονή για ακτινοθεραπεία στη χώρα μας ξεκινά από 3 έως 4 μήνες και φθάνει ακόμη και τους 6 μήνες. Διαφοροποίηση από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δεν υπάρχει, καθώς τα λιγοστά μηχανήματα, που στην πλειονότητά τους είναι παλαιάς τεχνολογίας, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το επόμενο ελεύθερο ραντεβού στο «Αττικόν» είναι περί τα τέλη Απριλίου και ήδη πάνω από 100 άτομα βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» ελεύθερη θέση υπάρχει το Μάιο, ενώ σε κάποια άλλα το επόμενο ελεύθερο ραντεβού είναι κοντά στο καλοκαίρι.

Υπάρχει βέβαια και η σύντομη λύση του ιδιωτικού νοσοκομείου, στην οποία οδηγούνται καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς με τη συναίνεση του ΙΚΑ, αφού το ταμείο έχει υπογράψει σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα αλλά όχι με το Δημόσιο, στο οποίο δεν έχει κοστολογήσει τις αντίστοιχες ιατρικές πράξεις! Στον ιδιωτικό τομέα, όμως, η κοστολόγηση έχει γίνει προ πολλού και σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Αποτέλεσμα είναι, βέβαια, οι ασθενείς του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας να αναγκάζονται είτε να περιμένουν ατέλειωτους μήνες στα δημόσια νοσοκομεία είτε να πηγαίνουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, αφού προηγούνται οι ασθενείς των άλλων ταμείων.
«Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και πρόκειται ουσιαστικά για την απόλυτη απαξίωση του δημόσιου συστήματος, με τους ασθενείς να κατευθύνονται σταθερά προς τον ιδιωτικό τομέα», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) και διευθυντής στο Αττικό Νοσοκομείο Π. Παντελάκος.

Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει 24 γραμμικούς επιταχυντές σε δημόσια νοσοκομεία από τους οποίους μόνο οι μισοί είναι υψηλής ενέργειας. Ο πενιχρός αυτός εξοπλισμός δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 11 εκατ. κατοίκων. Η αναλογία γραμμικών επιταχυντών ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Αμερική είναι 8,3 και στην Ευρώπη είναι 7,5. Στη χώρα μας ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων καλύπτει μόλις τα 3,5 εκατ. των κατοίκων της.
Είναι ενδεικτικό, όπως περιγράφει ο κ. Παντελάκος, ότι στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» οι γιατροί εδώ και 3 χρόνια περιμένουν ένα σύγχρονο μηχάνημα, όπως αντίστοιχα και στο «Συγγρού» και στο κατεξοχήν ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά». Τα υπάρχοντα μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για παρηγορητική θεραπεία και σε καμία περίπτωση για ριζική. Και το ζήτημα είναι ότι οι αρμόδιοι υπουργοί είναι γνώστες του προβλήματος εδώ και χρόνια. Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας από το 2000 με αλλεπάλληλες επιστολές της είχε ενημερώσει σχετικά.
«Τα καρκινικά κύτταρα δυστυχώς δεν έχουν μάθει να περιμένουν. Δεν έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τις ελλείψεις ενός ΕΣΥ και να περιμένουν μέχρι να βρεθούν τα ραντεβού για θεραπείες», περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο Γ. Πισσάκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΑΟ, διευθυντής στο «Αλεξάνδρα» και συμπληρώνει: «Οταν αρχίζει μια ογκολογική θεραπεία λαμβάνονται υπόψη πάρα πολλά πράγματα και πρώτο απ' όλα το κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η θεραπεία και αυτό έχει σχέση με την κινητικότητα των καρκινικών κυττάρων. Οταν οι χρόνοι αυτοί δεν τηρούνται, οι συνέπειες θα φανούν στα ποσοστά της επιβίωσης».

Στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα, καθώς άρχισε να λειτουργεί μόλις πριν από λίγο καιρό, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1999, δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει το απόγευμα.
«Το πρόβλημα είναι καθημερινό για μας τους γιατρούς διότι δεν ξέρουμε πώς να χειριστούμε τους ασθενείς μας. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Αποτέλεσμα είναι αν θέλουμε να σωθούν οι ζωές των ασθενών μας που χρειάζονται άμεσα ακτινοθεραπεία, να τους λέμε πηγαίνετε σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Δεν έχουμε άλλη λύση», επισημαίνει ο Γερ. Αραβαντινός, παθολόγος-ογκολόγος στους «Αγίους Αναργύρους» και μέλος του δ.σ. της Εταιρείας Ογκολόγων Ελλάδος.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ,ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ,ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΤΟΥ 2010...ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ...ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ...ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ...
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΑΜΩΣΤΑΥΡΙΖΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ...ΧΩΡΙΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙ ΒΑΣΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ...

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ...Η ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...Η ΤΡΑΒΑ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΕΡΑ...

πρεζα tv
7-2-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γιωργος δημου
μεσα σε ολα αυτα προσθετω και ενα πολυ μεγαλο ποσοστο γιατρων που το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να κανουν χημειοθεραπειες για να γεμιζει η τσεπη.σχετικα τωρα τελευταια γιατροι αλλων ειδικοτητων εχουν μυριστει το χρημα και οι μεν προσπαθουν να μπουν στο χωρο της ογκολογιας για να τα οικονομισουν,οι δε οργανωνονται για να τους αποτρεψουν.γι αυτο βριστε τους οπου και αν τους δειτε.ειναι ξεφτιλες 100%.