Δευτέρα, Φεβρουαρίου 08, 2010

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΤΙ ΣΤΟ ΠΕΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΠΘ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΤΛ...;;;

Αναταραχή επικρατεί στο ΑΠΘ μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του καθηγητή Νομικής Αντώνη Μανιτάκη προς τον πρύτανη του ιδρύματος Αναστάσιο Μάνθο σχετικά με την πρωτοβουλία του δεύτερου να χαρακτηρίσει άκυρη την απόφαση του εκλεκτορικού σώματος, που πέρυσι το Μάρτιο απέρριψε την υποψηφιότητα της Άννας Παναγιωταρέα ως τακτικής καθηγήτριας του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, και να ζητήσει το σχηματισμό νέου σώματος, που θα κρίνει εκ νέου την υποψηφιότητα.
Στην επιστολή του ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος ήταν μέλος της γενικής συνέλευσης αλλά όχι και του εκλεκτορικού σώματος, ζητά από τον πρύτανη του ΑΠΘ να διαβιβάσει την υπόθεση στην ολομέλεια της νομικής υπηρεσίας του ιδρύματος, προτού πάρει ο ίδιος την απόφασή του.

Ο κ. Μάνθος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα περιμένει την απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος, προκειμένου να πράξει. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η απόφαση θα ζητά ακριβώς αυτό που ανέφερε η επιστολή Μανιτάκη, δηλαδή την επανεξέταση της νομιμότητας από την ολομέλεια της νομικής υπηρεσίας. «Η πρυτανεία δεν αποφασίζει για τη νομιμότητα. Υπάρχει η νομική επιτροπή για κάτι τέτοιο», μας είπε ο πρύτανης. «Υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες με τις απαραίτητες νομικές γνώσεις και εισηγούνται σε εμάς. Η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν ότι η διαδικασία έπασχε από πλευράς νομιμότητας. Γι’ αυτό και εμείς παραπέμψαμε την υπόθεση ξανά στη γενική συνέλευση, ώστε να γίνουν όλα, όπως ορίζει ο νόμος». Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο όμως η επιστολή Μανιτάκη αλλά και η απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος για το ζήτημα αυτό αλλάζουν τα δεδομένα. «Η επιστολή Μανιτάκη περιλαμβάνει νομικές σκέψεις και καταλήγει ότι δεν υπάρχει νομικό ζήτημα, άρα ήταν σύννομη η διαδικασία και ορθά το εκλεκτορικό σώμα προχώρησε στη μη εκλογή της υποψηφίας. Ο κ. Μανιτάκης θεωρεί νόμιμη τη διαδικασία. Θα περιμένω την πρόταση της γενικής συνέλευσης του τμήματος και θα πράξω αναλόγως. Μία καλή διέξοδος θα ήταν να παραπεμφθεί το θέμα στη μείζονα σύνθεση της νομικής επιτροπής. Αν το εισηγηθεί το τμήμα, δεν θα το αγνοήσω. Ο έλεγχος νομιμότητας που κάνει η πρυτανεία δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της διαδικασίας, δηλαδή δεν κρίνουμε εάν η υποψήφια άξιζε ή όχι. Απλώς διαπιστώνουμε τη νομιμότητα ή μη της διαδικασίας».

Οι λόγοι της ακυρότητας σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του ΑΠΘ, που έκρινε τις ενστάσεις της κ. Παναγιωταρέα, είναι η έλλειψη νομιμότητας ως προς τη σύσταση του εκλεκτορικού σώματος και η παρουσία στην αίθουσα ατόμων άσχετων προς τη διαδικασία. Ως προς το πρώτο θεωρήθηκε από την υπηρεσία στοιχείο ακυρότητας το γεγονός ότι ένα από τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος ζήτησε αυτοεξαίρεση και το σώμα δεν το αντικατέστησε, ως όφειλε. Ως προς το δεύτερο η εισήγηση δέχτηκε ότι η παρουσία τους δημιούργησε εντάσεις. Να θυμίσουμε ότι η απόφαση για τη μη εκλογή στη θέση της τακτικής καθηγήτριας ελήφθη κατόπιν θετικής ψήφου μόνο τεσσάρων μελών του σώματος και δύο λευκών. Για την εκλογή της απαιτούνταν έξι θετικές ψήφοι. Από τα έντεκα τακτικά μέλη του εκλεκτορικού σώματος και τα επτά αναπληρωματικά παρέστησαν τελικά έξι τακτικά και ένα αναπληρωματικό. Το λεπτό σημείο στο οποίο η κυρία Παναγιωταρέα βάσισε την ένστασή της ήταν η αίτηση αυτοεξαίρεσης του ενός από τα μέλη και η μη αντικατάστασή του από άλλο. Ο κ. Μανιτάκης υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε ανάγκη αντικατάστασης και πως η διαδικασία ήταν σύμφωνη με το νόμο.

Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα με όσα διημείφθησαν στην αίθουσα εκείνο το πρωινό της 11ης Μαρτίου 2009. Ο πόλεμος της Άννας Παναγιωταρέα με μερίδα των φοιτητών και σχεδόν το σύνολο των bloggers είχε δημιουργήσει από χρόνια την εικόνα ότι είναι ξένο σώμα στο πανεπιστήμιο, που μπήκε με «άλλα μέσα». Μερίδα συναδέλφων της επίσης δεν βλέπει με θετικό μάτι την ανέλιξή της και υποστηρίζει ότι το επιστημονικό έργο της δεν τη δικαιολογεί. Τα πανό και τα συνθήματα εναντίον της «κοσμούν» τοίχους του πανεπιστημίου, ενώ πριν από λίγα χρόνια περίπου 20 άτομα εισέβαλαν στο γραφείο της, έσπασαν την πόρτα και έγραψαν συνθήματα κατά των δημοσιογράφων. Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες αρνητικές αναφορές στο όνομά της. Το 2007 σχεδόν σύσσωμη η ελληνική μπλογκοκοινότητα είχε αναδημοσιεύσει επιστολή του blogger «Δε μασάμε ρε», στην οποία καλούσε την κυρία Παναγιωταρέα να υποστηρίξει τα ακαδημαϊκά της προσόντα, που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Μάλιστα ο blogger απορούσε με το γεγονός ότι στο site του τμήματος «μόνη εσείς από όλους τους διδάσκοντες δεν αναφέρετε ούτε το αντικείμενο του διδακτορικού σας ούτε τις δημοσιεύσεις σας ούτε την έρευνα την οποία πραγματοποιείτε». Η επιστολή γνώρισε πρωτοφανή δημοσιότητα και οι αντι-Παναγιωταρεϊκοί έκαναν για μέρες πάρτι στο διαδίκτυο.
Λίγες ημέρες αργότερα το βιογραφικό της κυρίας Παναγιωταρέα αναρτήθηκε στο site, για να αρχίσει νέος κύκλος αμφισβήτησης των προσόντων της αλλά και δειλών εμφανίσεων bloggers υποστηρικτών της.

Το βασικό επιχείρημα των «εχθρών» της είναι ότι πρόκειται για ένα άτομο που δεν χάνει ευκαιρία να δείξει αυταρχικότητα και έπαρση. «Εκ του νόμου σε κάθε κρίση καθηγητή ο φοιτητικός σύλλογος γνωμοδοτεί ως προς την παιδαγωγική ικανότητα του διδάσκοντος. Στην περίπτωση Παναγιωταρέα η εισήγηση ήταν αρνητική», μας λέει διδάσκων του τμήματος. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές συγκεκριμένες δημόσιες ενέργειες της κυρίας Παναγιωταρέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής των φοιτητών. Για παράδειγμα υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις, όταν κατέβασε πανό των φοιτητών που έγραφε «Τα ΜΜΕ ανήκουν στο κίνημα και όχι στην Παναγιωταρέα και τον Πρετεντέρη». Επιπλέον «έδιωχνε φοιτητές από τα μαθήματά της, αν είχαν αργήσει. Η δικαιολογία ότι ο φοιτητής δούλευε δεν έπιανε στην Παναγιωταρέα. Ήταν πολύ αυστηρή και άδικη», λένε φοιτητές του τμήματος. «Είχα το μάθημά της τη χρονιά που πήρε εκπαιδευτική άδεια. Τότε το πέρασαν πάρα πολλά άτομα, που κόβονταν για χρόνια».
Όμως δεν ήταν μόνον η συμπεριφορά της. «Σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις της υπήρχε πάντα προβληματισμός αναφορικά με την ελλιπή επιστημονική δράση της και την ατέλεια των επιστημονικών προσόντων πέρα από την αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά της», λέει διδάσκων του τμήματος. «Υπάρχει μακρά ιστορία αρνητικών τοποθετήσεων και προβληματισμός ως προς τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις». Οι γνωρίζοντες μιλούν για ένα καλό σύστημα δημοσίων σχέσεων που της επέτρεπε να εξασφαλίζει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων. «Δεν υπήρχε περίπτωση να εξάρει κάποιος το ακαδημαϊκό έργο της. Όλες οι θετικές εισηγήσεις έριχναν το βάρος στο ότι είναι μία έμπειρη και καταξιωμένη δημοσιογράφος και ότι το τμήμα χρειάζεται τέτοια άτομα. Όμως δεν είμαστε η Σχολή Καλών Τεχνών, για να έχουμε ειδική κατηγορία διδασκόντων, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νόμο». Επίσης υπάρχουν φήμες για τηλεφωνήματα πολιτικών «από πολύ ψηλά», προκειμένου οι εκλέκτορες να τη στηρίζουν, ακόμη κι αν δεν θέλουν. «Το σύστημα διαπλοκής καλά κρατεί», λένε με νόημα οι γνωρίζοντες, εμπλέκοντας ονόματα πολιτικών και πανεπιστημιακών με σχέσεις αλληλοεξυπηρέτησης.
Για την τάση της να εμπλέκεται στα διοικητικά κατηγορούν οι συνάδελφοί της την Άννα Παναγιωταρέα. «’Εμένα θα με αφήσετε απ’ έξω;’, λέει με θυμό, κάθε φορά που σχεδιάζουμε κάτι. Είναι μόνιμη πηγή εντάσεων. Καλύτερα να περιοριστεί σε όσα γνωρίζει…».
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι δεκαοκτώ χρόνια από την ίδρυσή του το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ δεν έχει αυτονομία και δεν έχει εκλέξει τακτικό καθηγητή.

Χριστίνα Ταχιάου

ΠΡΕΖΑ TV
8-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: