Τρίτη, Φεβρουαρίου 02, 2010

ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ..ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ...

Κίνητρα πληρωμής στους οφειλέτες δημιουργεί το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών ενώ ταυτόχρονα δίνει στις τράπεζες χρήματα που δεν θα εισέπρατταν υπό άλλες συνθήκες, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, Δ. Σπυράκος. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο απαντάει στην έκθεση του οίκου Fitch που υποστήριζε ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να μειώσει τις εισπράξεις και να αυξήσει τις αθετήσεις δανείων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το νομοσχέδιο εισάγει θεσμούς που υπάρχουν εδώ και χρόνια στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη με τα στατιστικά να δείχνουν ότι κατά κανόνα ενίσχυσε την ηθική των πληρωμών.

Όπως σημειώνει, με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται κίνητρα στους δανειολήπτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το ποσοστό ανάκτησης καταναλωτικών δανείων και κάρτες με καθυστέρηση πάνω από έξι μήνες, είναι 20-25%. Το υπουργείο τονίζει έτσι πως το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να πάρουν μέρος των απαιτήσεων τους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα εισέπρατταν.
Επίσης, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο με την εξαίρεση της κατοικίας από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία, βάζει τέλος στους πλειστηριασμούς που έδιναν λιγότερα χρήματα στις τράπεζες από το 85% της αξίας του ακινήτου που αναλαμβάνει πλέον να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης.
Καταλήγοντας το υπουργείο τονίζει πως “Σε αντίθεση με όσα κάποιοι θέλουν να ισχυρίζονται το σχέδιο νόμου ενισχύει εντέλει και τις τιτλοποιήσεις των στεγαστικών δανείων, γιατί καθιστά και πάλι βιώσιμη την εξυπηρέτησή τους”.

ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: