Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2010

ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μπάχαλο με τις εφημερίες επικρατεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Λόγω μειωμένων κονδυλίων για το 2010, οι γιατροί καλούνται να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους από τα προγράμματα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, για τα οποία έχουν ήδη εργαστεί, και να δηλώσουν ότι έκαναν λιγότερες εφημερίες.

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, σε κάποιες περιπτώσεις καλούνται να δηλώσουν ότι αντί για ενεργή εφημερία έχουν κάνει εφημερία ετοιμότητας ή μεικτή, οι οποίες πληρώνονται με λιγότερα χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συναινέσουν σε απλήρωτη εργασία, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν να συμβεί. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσής τους αποφάσισαν να μην υποκύψουν στον εκβιασμό διοίκησης-παρέδρου και να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας τον Μάρτιο, σε περίπτωση που δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του μεγαλύτερου νοσοκομείου των Βαλκανίων, το οποίο μετατρέπεται σε μια μικρή... κωμόπολη τουλάχιστον 15 φορές το μήνα. Αιτία είναι οι εννέα πρωινές και οι οκτώ γενικές εφημερίες που κάνει το νοσοκομείο, στις οποίες προσέρχονται κατά μέσο όρο χίλιοι ασθενείς κάθε φορά, αριθμός που πολλαπλασιάζεται σημαντικά εάν υπολογίσει κάποιος και τους συνοδούς συγγενείς.
“Είναι πρόκληση ο διοικητής του Ιπποκράτειου να ζητάει ανοιχτά από τους περίπου 700 συναδέλφους να αλλάξουν τα ήδη δεδουλευμένα προγράμματα εφημεριών του Ιανουαρίου, με το αιτιολογικό ότι το φετινό κονδύλιο είναι μειωμένο κατά περίπου 200.000 και ο πάρεδρος δεν εγκρίνει την πληρωμή. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να διαιρέσει τους συναδέρφους, πετώντας σε μας το μπαλάκι να επιλέξουμε ποιοι από μας δεν... αξίζει να πληρώνονται τις εφημερίες τους, ενώ θέτει και ζήτημα συνολικής περικοπής των προγραμμάτων των εφημεριών”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών Ιπποκρατείου Γιάννης Κούτρας.

Ο διοικητής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης δηλώνει στη “Μ” ότι ουδέποτε ζήτησε από τους γιατρούς να υπογράψουν ότι έκαναν λιγότερες εφημερίες ούτε είναι στις αρμοδιότητές του να αποφασίσει περικοπές στις δεδουλευμένες εφημερίες.
“Ήρθε και στο νοσοκομείο μας η διυπουργική απόφαση στις 29 Ιανουαρίου 2010 σχετικά με τα κονδύλια των εφημεριών για το 2010. Αυτά είναι μειωμένα σχεδόν κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι, δηλαδή για φέτος ανέρχονται σε 9.037.673 ευρώ για το Ιπποκράτειο. Συνεπώς, με βάση τα χρήματα αυτά, τα οποία αντιστοιχούν σε 753.000 ευρώ μηνιαίως, πρέπει να βγουν τα προγράμματα των εφημεριών. Είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις και προβλήματα, αλλά το πρόγραμμα των εφημεριών δεν το καταρτίζει η διοίκηση”, εξηγεί ο κ. Παντελιάδης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι σήμερα αναμένει την εισήγηση της Ιατρικής Υπηρεσίας και του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου για την προσαρμογή του προγράμματος εφημεριών.

ΠΡΕΖΑ TV
18-2-2010


makthes

Δεν υπάρχουν σχόλια: