Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2010

ΣΑΝ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ!!!!

Σε ξεμπλοκάρισμα των συμφωνιών για τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream και πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης οδήγησαν οι συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Σε ό,τι αφορά τον South Stream, όπως επιβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές πολύ σύντομα θα ιδρυθεί ελληνορωσική εταιρεία που θα προχωρήσει το project και θα έχει ως έδρα της την Αθήνα, ενώ για τον πετρελαιαγωγό ειπώθηκε πως θα ολοκληρωθούν άμεσα οι περιβαλλοντικές μελέτες και ότι θα υπάρξει συνδρομή και της Βουλγαρίας.

Ουσιαστικά Αθήνα και Μόσχα αποφάσισαν να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης προς τη βουλγαρική κυ βέρνηση για την πρόοδο της συμφωνίας για τον αγωγό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Σόφια απέφευγε το τελευταίο διάστημα να καταβάλει την οικονομική της συμμετοχή, παρεμβάλλοντας προσκόμματα στην ολοκλήρωση του έργου.
Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ο δεύτερος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης και γι΄ αυτόν τον λόγο στις επίσημες δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, απέφυγε να πει οτιδήποτε αφορά τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον South Stream. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πάντως ότι «ο αγωγός θα προχωρήσει και ότι δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός από τη Ρωσία», επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση Μπόρισοφ να αποδώσει την οικονομική της συμμμετοχή. Πάντως σε συζήτηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τους δημοσιογράφους, είπε ότι δεν τίθεται θέμα επανεξέτασης της συμφωνίας, κάνοντας σαφές ότι η Ελλάδα δεν θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης.

Να σημειωθεί ότι υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε ότι στη ρωσική πλευρά υπήρχε μία διάχυτη ανησυχία για το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι συμφωνίες για τους αγωγούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπολογίζουμε στο ότι η κυβέρνησή σας που εξελέγη το φθινόπωρο θα υποστηρίξει ό,τι καλύτερο έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια», για να εισπράξει την απάντηση του κ. Παπανδρέου πως «η παράδοση των κυβερνήσεων της Ελλάδας είναι παράδοση και της σημερινής κυβέρνησης και παλαιότερων κυβερνήσεων στις οποίας συμμετείχα...». Η ελληνική πλευρά δήλωνε μετά τις συναντήσεις την απόλυτη ικανοποίησή της διότι «έλειωσαν οι πάγοι» και ουσιαστικά ξεπεράστηκε όπως τόνιζαν «το ψυχολογικό» που οφειλόταν στην αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και στο γεγονός ότι προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου είχε υπονοήσει πως ενδεχομένως να ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για τον αγωγό ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολη.

Η ρωσική κυβέρνηση έδειξε χθες ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και τόνισε: «Η υλοποίηση της συμφωνίας θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη και στην ενίσχυση της οικονομικής της βαρύτητας». Πρόσθεσε δε ότι η υλοποίηση του έργου είναι ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο και όχι απλώς μία διμερής ελληνορωσική συμφωνία, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου και ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 10 ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχουν ήδη υπογραφεί διακυβερνητικές συμφωνίες.

ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: