Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2010

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ...ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ...ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ...

ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΕΜΑ;;;
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΗΘΕΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ...ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΝΟΝΩΝ...Ή ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙΣ;;;

Περίπτερα που δίνουν το 5-10% του τζίρου τους σε «προστάτες», καταστηματάρχες που φοβούνται να μιλήσουν, κομμωτήρια με κλειδωμένες πόρτες, καφετέριες άδειες, που παρ’ όλα αυτά πληρώνουν, έστω και πενιχρό, «νονόσημο» και αστυνομικοί σε κοντινή απόσταση να σιωπούν.
Αυτή την εικόνα που συμπληρώνει το παζλ της αδυναμίας της Αστυνομίας να ελέγξει την κατάσταση στο χώρο της νύχτας, συνάντησε ο «Ε.Τ.», μετά από έρευνα σε καταστήματα -από κομμωτήρια μέχρι μεγάλα νυχτερινά κέντρα- της Αθήνας.
Στον αθέατο κόσμο της νυχτερινής Αθήνας δρουν αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένα στελέχη της Ασφάλειας, 9 μεγάλες συμμορίες που «στρατολογούν» διαρκώς νέα μέλη, τα οποία μαζί με τα παλιότερα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 400.

Το δόγμα που έχουν υιοθετήσει οι «νονοί» τα τελευταία χρόνια προτάσσει το «λίγα από πολλούς», με συνέπεια να έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους, όπως διαπιστώθηκε από το ρεπορτάζ, ακόμα και σε κομμωτήρια.
«Δεν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα», απαντούν στον «Ε.Τ.» ιδιοκτήτριες κομμωτηρίων των οποίων τα καταστήματα έχουν γίνει στόχος εμπρηστικών ενεργειών από συμμορίες «νονών». Κάποιοι υπέκυψαν και αναγκάζονται να πληρώνουν από 200 έως 500 ευρώ το μήνα και άλλοι αντιστέκονται ακόμα έχοντας το φόβο ότι το κατάστημά τους μπορεί να καεί ανά πάσα στιγμή.
Οι καταγγελίες στην Αστυνομία είναι ελάχιστες, κυρίως από ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ή περιπτέρων, καθώς τα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα, όπως λένε εργαζόμενοι σε αυτά, θεωρούν τις συναλλαγές με τις συμμορίες «όρο του παιχνιδιού».
Ιδιοκτήτες περιπτέρων και μικρών μίνι μάρκετ μπορεί να φοβούνται να αναφέρουν στον «Ε.Τ.» τα δικά τους βιώματα αλλά μιλούν για εκείνα των διπλανών τους: «Πηγαίνουν σε συναδέλφους ξαφνικά δύο άγνωστοι και τους λένε ότι για την προστασία του μαγαζιού πρέπει να τους δίνουν κάθε μήνα χρήματα. Αν αρνηθείς θα ξαναέρθουν και θα σε απειλήσουν μέχρι να υποκύψεις. Εχουν όπλα και η Αστυνομία δεν τους σταματά».

Η ανθρωπογεωγραφία των συμμοριών στην Αττική έχει αλλάξει, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, ριζικά την τελευταία δεκαετία. Γεγονός «ορόσημο» για να συμβεί αυτό ήταν αρχικά η δολοφονία του Θέμη Καλαποθαράκου -σκληρού ανθρώπου που θεωρείτο ότι «έλυνε και έδενε» στο χώρο της νύχτας- στις 26 Ιουλίου 2000, στον Μαραθώνα, και στη συνέχεια η πρόσφατη εξάρθρωση της συμμορίας του Βλαστού, που φέρεται να είχε υπό τον έλεγχό της δεκάδες νυχτερινά μαγαζιά, τα οποία έμειναν «ορφανά» με συνέπεια την ανακατανομή της πίτας των ζωνών «προστασίας».
Ο Πειραιάς ελέγχεται από δύο ομάδες. Η πρώτη λυμαίνεται την περιοχή της παραλίας και τις γύρω συνοικίες και η δεύτερη ελέγχει το κέντρο της πόλης και τα περίχωρα. Στα νότια προάστια υπάρχουν επίσης δύο συμμορίες, μία στη Γλυφάδα και η άλλη στην Ηλιούπολη, με δίχτυα ακόμα και σε καταστήματα ρούχων εμπορικών δρόμων. Μάλιστα, στις 26 Νοεμβρίου, συμμορία έφτασε στο σημείο, στο πλαίσιο της δράσης της για την επιβολή της στην περιοχή, να τοποθετήσει αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από 7 γκαζάκια σε κατάστημα ρούχων επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, στη Γλυφάδα, προκαλώντας ζημιές στο εσωτερικό του.
Δυτικά η «μάχη» δίνεται για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο Μπουρνάζι, δηλαδή στην περιοχή που κυκλοφορεί το περισσότερο χρήμα. Τελευταίο θύμα του πολέμου για τον έλεγχο της κερδοφόρας αυτής ζώνης ήταν ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην οδό Τεύθιδος, ο οποίος στις 30 Δεκεμβρίου του 2009 εκτελέστηκε εν ψυχρώ με 8 σφαίρες, την ώρα που καθόταν σε ένα από τα τραπέζια του καταστήματος. Στα Βόρεια κυριαρχεί μία ελληνική ομάδα, που, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, διακινεί και μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης.
Οσον αφορά το κέντρο της πρωτεύουσας, η κατάσταση διαφοροποιείται, καθώς η «πίτα» μοιράζεται σε πολλές μικρές συμμορίες, οι οποίες, ωστόσο, έχουν εξίσου βαρύ οπλισμό και εμπνέουν έντονη ανησυχία στην Αστυνομία, καθώς εκβιάζουν μέχρι και περιπτεράδες και ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων με ψιλικά. «Εχει παρατηρηθεί ραγδαία επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο κέντρο της πόλης. Πουλάνε προστασία ακόμα και για 30 ευρώ την εβδομάδα. Για να αντεπεξέλθουμε είναι αναγκαία η ενίσχυση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών σε προσωπικό», λέει στον «Ε.Τ.» ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας.

ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: