Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2010

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΘΛΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΕ ΣΤΟ ECOFIN...ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ;;;;

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ήταν από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους Υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., στη διάρκεια του Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, ανέφεραν σήμερα το απόγευμα η προεδρεύουσα Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελενα Σαλγκάδο αλλά και ο νέος Επίτροπος, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, σε συνέντευξη τύπου.

Πιο συγκεκριμένα η Ε. Σαλγκάδο ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι το πιο περίπλοκο θέμα και ότι συζήτησαν γι' αυτό τόσο στο χθεσινό Eurogroup όσο και στο σημερινό Ecofin .
Η Ισπανίδα Υπουργός είπε ότι συζήτησαν την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010-2013 και υιοθέτησαν την απόφαση να ενημερώσουν την Ελλάδα για την ανάγκη να λάβει μέτρα με στόχο να διορθώσει την κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος σύμφωνα με το άρθρο 126 παρ. 9 της Συνθήκης, και επίσης ότι προσδιορίστηκαν μία σειρά από μέτρα που έχουν ως στόχο τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2012 και την πραγματοποίηση μιας ουσιαστικής διαρθρωτικής μεταρρύθμισης. Επίσης η Ε. Σαλγκάδο δήλωσε ότι το Συμβούλιο αποφάσισε για πρώτη φορά να προβεί σε σύσταση στη βάση του άρθρου 121 παρ. 4 της Συνθήκης, που αναφέρει ότι «εάν ένα κράτος -μέλος θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τότε η Επιτροπή μπορεί να απευθύνει προειδοποίηση ενώ το Συμβούλιο μπορεί να προβεί σε συστάσεις».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Επίτροπος Ολι Ρεν, o οποίος είπε ότι έχουν παρθεί τρεις σημαντικές αποφάσεις, αναφορικά με το υπερβολικό έλλειμμα της Ελλάδας και τις συστάσεις που στόχο έχουν τη διόρθωσή του.
Ο Ο. Ρεν είπε συγκεκριμένα «Θέλω να πω ότι αναγνωρίζουμε τα τολμηρά μέτρα, που έχει πάρει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση και την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας καθώς και να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί, με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010. Η Επιτροπή θα βρίσκεται επιτόπου στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, αυτή ή την άλλη εβδομάδα, με εμπειρογνώμονες από την ΕΚΤ και εκπροσώπους του ΔΝΤ, με στόχο να επαληθεύσει την εφαρμογή και τα αποτελέσματα των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου».
Ο Επίτροπος συνέχισε λέγοντας ότι θα ήθελε να αναφερθεί στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup που υιοθετήθηκε από το σημερινό Ecofin σύμφωνα με την οποία «στο βαθμό που υλοποιηθούν οι κίνδυνοι που αφορούν το έλλειμμα και τους προβλεπόμενους στόχους, τότε η Ελλάδα θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα έως τα μέσα Μαρτίου με στόχο να εκπληρώσει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010».
Στη συνέχεια ο Επίτροπος τόνισε: «Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει τη δύσκολη περίοδο αρκεί και η ίδια να είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον εαυτό της με αποφασιστικές ενέργειες».

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε και αφορούσε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, ο O. Ρεν είπε ότι θα ήθελε να αναφερθεί στη δήλωση που έκαναν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων κατά το άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα ότι « όλα τα κράτη -μέλη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα , με αποφασιστική και συντονισμένη δράση για να στηρίξουν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης αν χρειαστεί. Δήλωσε επίσης ότι αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, η Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της τρόπους και μηχανισμούς για να το επιτύχει. «Εάν προκύψει τέτοιο θέμα, τότε η Επιτροπή είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή ένα Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Συντονισμού τέτοιου είδους ενεργειών» είπε.

Επίσης ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη όπως άλλωστε τονίστηκε και από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων την προηγούμενη εβδομάδα».
Σε ό, τι αφορά στα στατιστικά στοιχεία ο Ο. Ρεν είπε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί χθες η Επιτροπή υιοθέτησε μία πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου, με τον οποίο θα επιφέρονται αλλαγές στην ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχουν τα κράτη- μέλη, με στόχο επίσης να δοθούν ελεγκτικές εξουσίες στην Εurostat και εξέφρασε την ελπίδα τόσο το Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιο να εγκρίνουν αυτή την πρόταση.
Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των «currency swaps» ο Επίτροπος δήλωσε ότι ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές από το περασμένο Σάββατο να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά και ότι τους δόθηκε γι' αυτό προθεσμία μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Είπε επίσης ότι χρειάζεται να γίνει μία επισταμένη έρευνα γι' αυτό το ζήτημα και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί ότι γίνονται σεβαστοί οι νόμοι και οι κανονισμοί.

ΜΑ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ,ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΌΙΔΕΥΕ;;;ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΕ;;
ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΨΙΛΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ;;;
ΠΩΣ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΦΕΤΟΣ ΑΥΤΟ;;;;

ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: