Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2010

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS

Στο επίκεντρο της κριτικής παραμένει η Ελλάδα για την «απόκρυψη» χρέους μέσω της Goldman Sachs. Σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η συμφωνία δεν αναγραφόταν σε τουλάχιστον έξι από τις δέκα συναλλαγές που κανόνισε, μεταγενέστερα της συμφωνίας, η τράπεζα για την Ελλάδα. Επίσης οι Financial Times αφιερώνουν σήμερα δύο άρθρα τους στην υπόθεση, το ένα με τίτλο “Αθηναίοι ρυθμιστές”.
Σύμφωνα με το Βloomberg, η Ελλάδα δανείστηκε 1 δισ. δολάρια το 2002 με τη μέθοδο των swaps, ώστε να μην εμφανίζεται στον ισολογισμό την ώρα που από την Ε.Ε. αρνούνταν μέχρι πρόσφατα ότι γνώριζαν το θέμα.

Αυτό που επικαλούνται τα δημοσιεύματα είναι το ότι η μη αποκάλυψη της συμφωνίας, ξεγέλασε κατά κάποιο τρόπο την αγορά και τους επενδυτές αφού έκρυψε τεχνητά χρέος της χώρας. Την ίδια ώρα η τράπεζα, με το να πραγματοποιήσει μια συμφωνία, ανεπίσημα και στα κρυφά, εισέπραττε υψηλότερες προμήθειες από ότι εάν γινόταν δημόσια προσφορά. Επίσης η συμφωνία μπορεί να επέτρεπε στην Ελλάδα να απολαμβάνει καλύτερες τιμές για τις αγοραπωλησίες ομολογιών, από τη στιγμή που έδειχνε μικρότερο χρέος αναφέρει ο Bloomberg.
Τέλος στους Financial Times αναφέρεται ότι δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι δημιουργήθηκε μια οπτική ψευδαίσθηση με τη συμφωνία αυτή καθώς η Ελλάδα δανειζόταν χρήματα χωρίς να αναγράφεται πουθενά. Παρόλα αυτά επιρρίπτονται ευθύνες και στην Ε.Ε. καθώς "ανεχόταν" το θέμα και όπως σημειώνεται δεν ήταν σε καμία περίπτωση μια μαζική παράβαση των κανόνων.

ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2010

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΟΦΛΗΣΕ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50,000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΞΩ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ.

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΩΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ,ΜΟΝΟ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι οι περισσότεροι πέρνουν μισθό κάτω από 1200ευρώ δεν είναι κάτι το καινούργιο.
Μετανάστευση θα μας σώσει; ακόμη κι αν μπορούσαμε δεν θα γινόταν, γιατί πολύ απλά η Ευρώπη δεν θα μας δεχόταν με το κλίμα και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Και οι υπόλοιπες χώρες έχουν οικονομικά προβλήματα, αν και έχουν μισθούς πάνω από 1500ευρώ και δεν είναι τόσο ΑΚΡΙΒΑ όσο στην Ελλάδα.
Αυτοί τουλάχιστον βγαίνουν,ακόμη και αν θέλουν κάνουν και οικονομία στα νοικοκυριά τους και την βγάζουν έτσι καθαρή. Εμείς όμως και οικονομία να κάνουμε, στο τέλος πάλι με τα χίλια ζόρια θα τα βγάζουμε πέρα, ακόμη κι αν δεν μας φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα με τους μισθούς μας και νομίζουν όλοι ότι ζούμε παραδεισένια. Τέλος πάντων

Darkness

Ανώνυμος είπε...

Κι αν αυξηθούν κιάλο οι τιμές, τότε χαίρω πολύ......
Οι τίμες στο εξωτερικό με τις δικιές μας δεν συγκρίνονται. Ωραία θα ήταν αν τουλάχιστον δεν είχαμε ακρίβεια, αλλά ο ελληνικός λαός πρέπει τα πάντα να υποστεί στο πετσί του.
ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΠΕΝΙΧΡΟΙ ΜΙΣΘΟΙ.
Όλα τα "καλά" στην Ελλάδα τα βρήσκεις. Και αν έχω άδικο, τότε ας με διαφωτίσει κάποιος. :)

Darkness

mediaspotgr είπε...

Απαγορεύστε το sort selling ΤΩΡΑ!!!
Τέρμα στην απάθεια, εκτός και αν αυτό δεν είναι θέμα ανικανότητας αλλά κάτι άλλο συμβαίνει που θέλει τη χώρα να διαλύεται καθημερινά με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης .

Σταματήστε πια να συμπεριφέρεστε ως τουρίστες και περιοδεύων θίασος, είστε «ελληνική» κυβέρνηση , πάρτε άμεσα μέτρα με πρώτο την απαγόρευση του sort selling.

Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν οι κερδοσκοπικές κινήσεις που εκδηλώνονται και στην αγορά ομολόγων αλλά και στην εδώ χρηματιστηριακή αγορά.

Πουλάνε ομόλογα που δεν κατέχουν και αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την διεύρυνση των spreads , που με την σειρά του έχει άμεση επίδραση στις τιμές των μετοχών του ελληνικού χρηματιστήριου. Όπου οι ίδιοι πάλι κερδοσκόποι πουλάνε χωρίς καν να έχουν δανειστεί μετοχές που δεν κατέχουν, «naked sort» είναι η ορολογία.

Βυθίζουν έτσι καθημερινά όλο και περισσότερο την ελληνική οικονομία.
Επιτέλους υπάρχει κανείς να κάνει κάτι γι΄ αυτή την έρημη χώρα ή όλοι είναι «τακτοποιημένοι».