Κυριακή, Φεβρουαρίου 28, 2010

Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ,ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-SIEMENS...ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ...


ΤΟΥΣ ΤΣΟΥΖΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ SIEMENS ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...ΓΙ'ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΩΛΟΔΑΧΤΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΩΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Σε κινήσεις προς τη γερμανική Δικαιοσύνη για πιθανή ακύρωση συμβάσεων, ιδιαιτέρως εκείνων της Siemens με τον ΟΤΕ και απώτερο στόχο την αποζημίωση του Δημοσίου, προσανατολίζεται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Τα μέλη της Εξεταστικής στηρίζονται, αφ' ενός στο άρθρο 138 του Γερμανικού Αστικού Κώδικα που προβλέπει ότι εάν μια σύμβαση κλείσει με παράνομες διαδικασίες (μίζες κ.λπ.) καθίσταται άκυρη, αφ' ετέρου σε διατάξεις του ελληνικού νόμου περί μεσαζόντων. Κατ' εφαρμογήν ανάλογων διατάξεων, έχουν αποζημιωθεί ήδη η Νιγηρία (και άλλες χώρες) από τη μητρική Siemens.
Στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει έως τώρα η Εξεταστική, παρά τις καθυστερήσεις και την αντίσταση των δικαστικών αρχών ως προς την αποστολή ολόκληρης της ποινικής δικογραφίας, περιλαμβάνεται και επιστολή πρωτοβουλίας 1.066 πολιτών που υπογράφει ο δικηγόρος Χ. Οικονομόπουλος προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, με την οποία προτείνεται νομική βάση (Ν. 5227/1931) για να διεκδικήσει το Δημόσιο από τη Siemens το σύνολο των χρημάτων που καταβλήθηκαν για συμβάσεις που συνήφθησαν με δωροδοκία, χωρίς να χρειάζεται να αποδειχθεί ζημία του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι αρκετές από τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες με έγγραφά τους προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ισχυρίζονται ότι από τις συμβάσεις τους με τη Siemens το Δημόσιο δεν υπέστη ζημιά.

Ο ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΕΜΠΟΡΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ...ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS...

Από την περασμένη Πέμπτη, η Εξεταστική έχει στα χέρια της και επιστολή του πρώην υπουργού Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος παραιτήθηκε επί οικουμενικής κυβερνήσεως, εξαιτίας των συμβάσεων που υπέγραψε ο ΟΤΕ με την Siemens, την 1/2/1990.
Ο πρώην υπουργός, που θεωρεί ότι «ουσιαστικά η διαπλοκή και η ανάμειξη τη Siemens με το πολιτικό σύστημα αρχίζει από τότε», σημειώνει: «Η υπογραφή των συμβάσεων δεν ήταν σύννομος διότι δεν είχαν την έγκριση των αρμοδίων υπουργών, όπως προέβλεπε η υπ' αριθμ. 424901/26-7-89 γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του ΟΤΕ, καθηγητή Αθ. Λιακόπουλου», και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η ανάθεση έγινε με απόφαση των τότε αρχηγών Κ. Μητσοτάκη, Α. Παπανδρέου, Χ. Φλωράκη, με τον πρώτο σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο πρώην υπουργός εξιστορεί το σκάνδαλο προμήθειας του τηλεπικοινωνιακού ψηφιακού εξοπλισμού από τη δεκαετία του '80 και μιλάει για «έντεχνη και πολύπλοκη μεθόδευση». Το σκάνδαλο, κατά τον Γ. Κεφαλογιάννη, αρχίζει να εκκολάπτεται το 1987, όταν ο τότε γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Θ. Τόμπρας αναφέρει ψευδώς στο δ.σ. του ΟΤΕ ότι με απόφαση του Σεπτεμβρίου 1986 του ΚΥΣΥΜ, επελέγησαν τα ψηφιακά συστήματα Ericsson και Siemens που θα συνεργαστούν με τις εγχώριες βιομηχανίες Intracom και Siemens Hellas. Οι μεθοδεύσεις, ωστόσο, δεν τελεσφόρησαν διότι δεν εγκρίθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στο σημείο αυτό βρήκε την προμήθεια των 470.000 ψηφιακών παροχών η διοίκηση του ΟΤΕ (Α. Μήνης-Κ. Κιουλάφας) με συγκυβέρνηση Τζαννετάκη, το καλοκαίρι του 1989, οπότε συγκρότησε επιτροπή, το πόρισμα της οποίας παραδόθηκε παραμονές των εκλογών του Νοεμβρίου 1989, επιβεβαιώνοντας τις παραπάνω μεθοδεύσεις. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει η οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξ. Ζολώτα, ο Γ. Κεφαλογιάννης αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και ζητάει δημόσιο διαγωνισμό αλλά το δ.σ. του ΟΤΕ συνεχίζει τις μεθοδεύσεις του. Το υπουργικό συμβούλιο στις 25 Ιανουαρίου 1990 αποφασίζει τη συγκρότηση τριμελούς υπουργικής επιτροπής (Γ. Γεννηματάς, Ν. Θέμελης, Γ. Κεφαλογιάννης) για παρακολούθηση υλοποίησης της απόφασης για διενέργεια διαγωνισμού. Ωστόσο, η διοίκηση του ΟΤΕ, κινούμενη παρασκηνιακά, υποβάλλει στις 30 Ιανουαρίου 1990 ενημερωτικό σημείωμα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (Κ. Μητσοτάκη, Α. Παπανδρέου, Χ. Φλωράκη) και την επομένη παίρνει έγκριση για την απευθείας ανάθεση της προμήθειας των 470.000 παροχών. Προκειμένου δε να προκαλέσει τετελεσμένα, συγκάλεσε μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας το δ.σ. του Οργανισμού για να «δέσει» την απόφαση, οπότε ακολουθεί η παραίτηση Κεφαλογιάννη, παρά τη διαφωνία του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο.

ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: