Τρίτη, Μαρτίου 30, 2010

20% ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2018...ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ

ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΟΥΜΠΙΤΟΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ;;;
ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΙ ΠΟΣΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...

Μείωση έως και κατά 20% των συντάξιμων αποδοχών τους θα έχουν με το νέο σύστημα υπολογισμού όσοι συνταξιοδοτοτούνται ύστερα από 15-25 χρόνια δουλειάς.
Το υπουργείο Εργασίας καταλήγει στους συντελεστές υπολογισμού ανταπόδοσης της σύνταξης που θα ισχύσουν με το νέο σύστημα από το 2018. Οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές θα κλιμακώνονται από 1% έως 2%, ενώ ως πλατφόρμα υπολογισμού θα οριστούν αρχικά οι αποδοχές της τελευταίας δεκαετίας του εργασιακού βίου, στη συνέχεια η 15ετία και τελικά, το 2030, ολόκληρος ο εργασιακός βίος. Η σύνταξη θα ψαλιδιστεί κατά 5% εξαιτίας των μικρών συντελεστών, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες οι περικοπές θα αγγίξουν και το 20%.
Κερδισμένοι από το νέο σύστημα θα είναι όσοι έχουν χαμηλότερες αποδοχές τα τελευταία χρόνια του ασφαλιστικού βίου τους και εργαστούν πάνω από 35 χρόνια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που θα δοθεί για διαβούλευση μετά το Πάσχα, για τις νέου τύπου συντάξεις προβλέπονται τα εξής:

Από το 2018, καθορισμός κοινής για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης βασικής σύνταξης, η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος με τις ευνόητες βέβαια εξαιρέσεις (π.χ. βαρέα και ανθυγιεινά) και θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια, ανεξαρτήτως αν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή αν έχει έστω και ένα ένσημο. Η βασική σύνταξη θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό της βασικής σύνταξης εξαρτάται από τη σχετική πολιτική απόφαση κάθε κυβέρνησης και, προφανώς, από τον αριθμό των δικαιούχων.
Ανταποδοτική σύνταξη (από το 2018): Πρόκειται για τη σύνταξη που αναλογεί στον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Ο επαναπροσδιορισμός του ύψους της δεν θα αποτελεί θέμα εισοδηματικής πολιτικής όπως σήμερα, αλλά θα καθορίζεται δίχως η κυβέρνηση να διαθέτει διακριτική ευχέρεια, με όρους τιμαριθμικούς και συνυπολογισμό των οικονομικών δυνατοτήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Ούτε ένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο και ο εργαζόμενος με βάση αυτό το σύστημα θα καθίσταται φύλακας και συνδιαμορφωτής του επιπέδου της σύνταξής του. Βάση (χρόνος) υπολογισμού: Η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής, το 2018, και το σύνολο του εργασιακού βίου προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι του preza ο στόχος και όχι ο φόβος των κρατικών παραγόντων είναι ακριβώς αυτός: να στραφεί ο κόσμος σην ιδιωτική ασφάλιση.