Τρίτη, Μαρτίου 30, 2010

ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 800ΕΚ.ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Ο φόβος για την απώλεια κεκτημένων λόγω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά και η επικρατούσα ανασφάλεια σχετικά με την εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών επιταχύνουν τους ρυθμούς κατάρρευσης του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Ηδη, οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν το πρώτο δίμηνο του 2010 για τη χορήγηση του εφάπαξ είχαν αύξηση 25% έναντι του πρώτου διμήνου του 2009, με αποτέλεσμα η καταβολή του να καθυστερεί πλέον περισσότερο από τρία χρόνια και το έλλειμμά του να υπερβαίνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Η κρίση του Ταμείου και η αδυναμία πληρωμών οδηγεί παράγοντες του Ταμείου να πιέσουν προς την πρόταση που είχε καταθέσει ο Συνήγορος του Πολίτη. Σύμφωνα με αυτήν, το Ταμείο πρέπει να προχωρήσει σε μια προγραμματική συμφωνία με τις τράπεζες, έτσι ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να λαμβάνουν -υπό μορφή δανείου- το εφάπαξ από αυτές. Το δάνειο θα αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου (5ετία - 7ετία) από το Ταμείο Πρόνοιας, ενώ το επιτόκιο θα καταβάλλεται από το Δημόσιο.
Αγωνία επικρατεί και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, καθώς μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη πρέπει να εξασφαλιστούν οι πόροι για την καταβολή των συντάξεων Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Εργασίας συνεδρίασε χθες η νομοπαρασκευστική επιτροπή για τη σύνταξη των διατάξεων του σχεδίου νόμου για το νέο ασφαλιστικό. Νέα σύγχυση προκαλούν οι αναφορές Λοβέρδου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τη δυνατότητα παράλληλης ασφάλισης και σε εργαζομένους που δεν είχαν ανάλογο δικαίωμα. Με αυτήν την πρόταση νομιμοποίησης μιας δεύτερης εργασιακής δραστηριότητας, που συνήθως παραμένει μη καταγεγραμμένη, επιχειρείται αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων από την καταβολή εισφορών. Το μέτρο θα αφορά δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι σήμερα με ειδική άδεια από τα υπηρεσιακά συμβούλια μπορούν να απασχολούνται και εκτός Δημοσίου, μηχανικούς, ιατρούς και νομικούς. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή εισφορών και από δεύτερη απασχόληση γι' αυτές τις κατηγορίες είχε τεθεί ως θέμα και κατά τη σύνταξη του σχεδίου νόμου Σουφλιά το 1990 (νόμος 1902). Ομως, ο τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, φοβούμενος τις αντιδράσεις των μηχανικών, δεν θέλησε να συμπεριλάβει ανάλογη διάταξη στον νόμο.
Πάντως, όπως διευκρίνισε στην «Κ» ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, η καταβολή εισφοράς και για τη δεύτερη απασχόληση θα επιβάλλεται όταν το αντικείμενο διαφέρει από την κατ' έξοχήν επαγγελματική ιδιότητα με την οποία ασφαλίζεται ο εργαζόμενος στην πρώτη του δουλειά. Χθες, με προσθήκες που δεν διαφοροποιούν το περιεχόμενο του πρώτου πορίσματος απεστάλη σε όλους του εμπλεκομένους και το τελικό κείμενο του πορίσματος της επιτροπής ειδικών για το ασφαλιστικό.

ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε ουφο Λοβέρδο, σε ποιό μέρος του κόσμου ρε μαλάκα, είδες να πληρώνουν 2 ταμεία και να παίρνουν μόνο από το ένα σύναταξη; αν πάρουν; τι σκατόμυαλο κουβαλάς; 2 να πληρώσουν; 2 να πάρουν. που τα σπούδασες αυτά τα μαθηματικά ρε όρνιο;