Πέμπτη, Μαρτίου 04, 2010

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

Με εντάσεις συνεχίστηκε και σήμερα η εξέταση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Κωνσταντίνου Γκράτσιου, στο πλαίσιο της Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο της παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπαιδίου, έναντι της κοινόχρηστης λίμνης Βισθωνίδας και παραλιμνίων εκτάσεων.
Τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, κατηγόρησαν τον κο Γκράτσιο πως δίνει παραπειστικές απαντήσεις, σε ερωτήματα που αφορούν την διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις ανταλλαγές, για την επιλογή εκ μέρους της ΚΕΔ, του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες ως ανταλλάξιμου, αλλά και την σπουδή που φαίνεται από την αλληλογραφία να επιδεικνύει η ΚΕΔ, διερευνώντας το 2009, τις προτάσεις της Μονής Βατοπαιδίου για τον τρόπο επαναφοράς των παραχωρηθέντων οικοπέδων, στο Δημόσιο. Δεδομένου δε, ότι ο μάρτυς, απολύθηκε απ’ την ΚΕΔ και έχει ζητήσει την νόμιμη αποζημίωσή του, ο Ντίνος Ρόβλιας (ΠΑΣΟΚ), δεσμεύθηκε να καταθέσει ερώτηση, προκειμένου να ορίσει το Δημόσιο πολιτική αγωγή στη σχετική εκδίκαση της αξίωσης του Κ. Γκράτσιου.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των ανταλλαγών, ο κος Γκράτσιος επέμεινε πως κινήθηκε στο πλαίσιο της νομιμότητας, όπως του υπεδείχθη από την νομική υπηρεσία της ΚΕΔ, της οποίας διευθυντής ήταν ο Σ. Γκασούκας που εξετάστηκε χθες από την Εξεταστική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔ, περιορίστηκε στις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών σχετικά με την αξία των ακινήτων, όπως επίσης και στις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την καταλληλότητα των συγκεκριμένων ακινήτων προς ανταλλαγή. Όσον αφορά τα ακίνητα που ανήκαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο κος Γκράτσιος επεσήμανε πως «ο έλεγχος τίτλων, γίνεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες. Αυτές έχουν την ευθύνη των πρωτοκόλλων παραλαβής και παράδοσης των ακινήτων. Όταν ένα ακίνητο φθάνει σε φάκελο στο Μητρώο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, θεωρείται ότι όλος ο έλεγχος έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Σε κάθε περίπτωση, ο κος Γκράτσιος αναγνώρισε πως οι ταχύτητες εκτίμησης της αξίας των ακινήτων εκ μέρους του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, προκαλούν «εύλογα ερωτήματα».
Έντονη κριτική δέχθηκε ο μάρτυς εκ μέρους του Αντώνη Σκυλλάκου (ΚΚΕ), ο οποίος παρατήρησε ότι, ενώ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε επιφορτιστεί με την εξεύρεση νομικής φόρμουλας επιστροφής των παραχωρηθέντων ακινήτων στο Δημόσιο, χωρίς βλάβη του Δημοσίου, η ΚΕΔ ανέθεσε στον καθ. Γεωργιάδη, συνεργαζόμενο με το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την διεκπεραίωση των υποθέσεων της Μονής, να εκτιμήσει τον νομικό τύπο που πρότεινε η ίδια η Μονή. Αποτέλεσμα ήταν, η ΚΕΔ να συναινέσει με την φόρμουλα των μοναχών.
- «Την ώρα που εκκρεμεί το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ο υφυπουργός περιμένει την απάντηση, εσείς κάνετε βήματα συγκεκριμένα προς την κατεύθυνση που θέλει η Μονή. Ποιος το αποφάσισε αυτό; Εσείς, οι νομικοί σας, σας υπέδειξαν κάποιο πολιτικό πρόσωπο να πάτε προς αυτή την κατεύθυνση, παράλληλα και κόντρα στη λογική του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που μελετούσε το ζήτημα;» ρώτησε τον μάρτυρα ο κος Σκυλλάκος.
- «Επειδή είχε ζητηθεί και από τις νομικές υπηρεσίες να αξιολογήσουν την πρόταση της Μονής, οι νομικές υπηρεσίες υπέδειξαν ότι το έγγραφο αυτό θα μπορούσε να αξιολογηθεί από τον Ακαδημαϊκό κ. Γεωργιάδη, του οποίου είχαμε ζητήσει και παλιότερα τη συνδρομή του για διάφορα νομικά θέματα» απάντησε ο μάρτυς. «Το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε ζητήσει την συνδρομή μας στην υπόθεση» προσέθεσε.
- «Σας ζήτησε να κάνετε και γνωμοδότηση;» ρώτησε ο βουλευτής.
- «Όχι, η νομική υπηρεσία εισηγήθηκε στη διοίκηση της Εταιρείας να πάρουμε μια άποψη του κ. Γεωργιάδη» απάντησε ο μάρτυρας.

Άλλο σημείο τριβής, υπήρξε η σπουδή που φαίνεται να επιδεικνύει ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔ, κος Ζερβουδάκης, να εισαχθεί εκτός ημερησίας διατάξεως, η συζήτηση για την τύχη του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, το οποίο στη συνέχεια παραχωρήθηκε στη Μονή. Ο μάρτυς, παρά την πίεση του Ντίνου Ρόβλια (ΠΑΣΟΚ), επέμεινε ότι το μεγάλης αξίας ακίνητο, δεν είχε παραχωρηθεί επίσημα στο υπουργείο Εργασίας (αν και ατύπως προοριζόταν να στεγάσει τις υπηρεσίες του), οπότε δεν χρειαζόταν να γίνει ανάκληση παραχωρητηρίου για να ανταλλαγεί - και πως οι εν λόγω διαδικασίες, δεν τελούσαν κατ’ ανάγκη εν γνώσει του αρμοδίου υφυπουργού, Π. Δούκα, καθώς από πλευράς ΚΕΔ, «δεν είχε γίνει αναφορά σε επίπεδο συνάντησης υπουργών». Αργότερα ωστόσο, διευκρίνισε πως στο Δ.Σ. της ΚΕΔ, συμμετείχε εκπρόσωπος του υπουργού.
Για το ολυμπιακό ακίνητο, ο Ντ. Ρόβλιας έψεξε τον Κ. Γκράτσιο για το γεγονός ότι ένα ακίνητο, για το οποίο το Δημόσιο - σύμφωνα με τον ίδιο τον μάρτυρα - έχει πληρώσει περί τα 85 εκ. ευρώ, πωλήθηκε έναντι 39 εκ. ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: