Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2010

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Τραγική είναι η κατάσταση παροχής υπηρεσιών υγείας στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κρήτης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και στο Βενιζέλειο, τα οποία επιπρόσθετα εξυπηρετούν κυρίως το πρώτο τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του νότιου Αιγαίου ενώ δέχονται ασφυκτική πίεση όλο τον χρόνο από τον επιπλέον πληθυσμό των 2,5 εκατομμυρίων τουριστών. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη μεγάλη και χρόνια έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού, το οποίο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αλλά και στη γήρανσή του, για το οποίο δεν υπάρχει σχεδιασμός αντικατάστασης ειδικά για τα άτομα που βγαίνουν στη σύνταξη. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), το οποίο καλύπτει περιστατικά και των νησιών του νότιου Αιγαίου, είναι εδώ και μερικές εβδομάδες διοικητικά ακέφαλο αφού έχουν παραιτηθεί ο διοικητής και υποδιοικητής χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι αντικαταστάτες τους.

Μάλιστα μέχρι πριν από μερικές ημέρες δεν υπήρχε ούτε διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας -την περασμένη Παρασκευή ανέλαβε καθήκοντα ο καινούργιος- τη στιγμή που το σημαντικότερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης, το οποίο διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες και μερικές κλινικές διεθνούς επιπέδου, κλυδωνίζεται από σκάνδαλα μετά τις αποκαλύψεις του τοπικού Τύπου.
Οπως καταγγέλλουν πολίτες και φορείς και ερευνά ο εισαγγελέας: τα φακελάκια είναι ανοικτή πληγή και απογευματινά ιατρεία έχουν μεταβληθεί από ορισμένους γιατρούς σε χρυσοφόρα μαγαζάκια. Αυτό το γεγονός λειτουργεί παράλληλα με την αυτοθυσία για προσφορά της πλειονότητας του προσωπικού που, παρά την ελλειμματικότητά του κυρίως σε νοσηλευτές, κρατούν το νοσοκομείο σε υψηλή λειτουργία.

Ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής γιατρών του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Κατρινάκης, επισημαίνει: «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει διοικητής, υποδιοικητής στο νοσοκομείο δείχνει την κατάσταση. Υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά υλικά, όπως σύριγγες, καθετήρες, χειροπετσέτες κ.λπ. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτών, αλλά και ειδικότητες όπως ενδοκρινολόγοι, γενικοί χειρουργοί κ.λπ. Η ανυπαρξία διοίκησης είναι σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία του ιδρύματος». Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Αχλαδιανάκης, τονίζει:
«Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Μέχρι τον ένατο μήνα του 2009 υπηρετούσαν μόλις 2.029 άτομα, δηλαδή οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 746. Περίπου οι τριακόσιες κενές θέσεις από αυτές είναι νοσηλευτών, οι άλλες τριακόσιες διοικητικών και οι 140 κενές θέσεις ιατρών. Το οικονομικό έλλειμμα του νοσοκομείου ήταν το καλοκαίρι περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα πρέπει να έχει φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν υπάρχει διοίκηση για να έχουμε ακριβή στοιχεία.
Λόγω της υποβαθμισμένης πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και του τρόπου λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων δημιουργούνται ουρές, σαρδελοποίηση των ασθενών και γενικά είναι μια άθλια κατάσταση· ειδικά για ορισμένα ιατρικά ραντεβού το κλείσιμο μπορεί να είναι ύστερα από τρεις μήνες ακόμα και για σοβαρά περιστατικά».

Ο διοικητής του Βενιζελείου, Μανόλης Ντουρουντάκης, μας λέει: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού που σε ορισμένες ειδικότητες έχει φτάσει σε επικίνδυνα σημεία. Αρκεί να σας πω πως λειτουργούμε με έναν οργανισμό του 1986 και σύμφωνα με αυτόν οι ελλείψεις προσωπικού είναι στο 30%, ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς κατά 350%. Η πραγματική έλλειψη προσωπικού είναι πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη του οργανισμού.
Οι ειδικότητες των τραυματιοφορέων, του νοσηλευτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού είναι με τις μεγαλύτερες ελλείψεις. Εδώ η πίεση πολλαπλασιάζεται από τον τουρισμό, που σημαίνει 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο επιπλέον στο νησί. Στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου δώσαμε επιπλέον κονδύλια και αυξήσαμε τη λειτουργία των εργαστηρίων τους και την παραμονή του κόσμου εκεί, αλλά υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
Το οικονομικό έλλειμμα του Βενιζελείου ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν συνέχεια προσφυγές προμηθευτών στη Δικαιοσύνη, οι οποίοι ζητάνε τα ποσά της ρύθμισης που είχε γίνει πριν από περίπου 4 χρόνια από το υπουργείο Υγείας και αφορούσε όλα τα νοσοκομεία».
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο, Γιώργος Χονδροζουμάκης, χαρακτηρίζει την επικρατούσα κατάσταση τραγική στο ίδρυμα και εξηγεί: «Υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε ένα προσωπικό το οποίο είναι ήδη γερασμένο. Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 1997».

Το ΕΚΑΒ Κρήτης ήταν το πιο οργανωμένο και επιστημονικά εξελιγμένο σε όλη την Ελλάδα λόγω των υπερσύγχρονων ιατρικών συστημάτων τηλεματικής και ηλεκτρονικής οργάνωσης που είχε δημιουργήσει το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ). Τα τελευταία τρία χρόνια όμως η προηγούμενη διοίκηση κατήργησε αυτό το σύστημα, ενώ είχε διωχθεί ο διοικητής Δημήτρης Βουρβαρχάκης, ο οποίος είχε συμβάλει στη συγκρότησή του αλλά δικαιώθηκε δικαστικά ύστερα από δικαστικούς αγώνες 6 χρόνων.
Τώρα διευθυντής και πάλι του ΕΚΑΒ Κρήτης μάς λέει: «Εχουμε πολλών τύπων ασθενοφόρα στην Κρήτη. Ο πυρήνας του στόλου μας είναι 18 ασθενοφόρα ηλικίας 6 χρόνων που λειτουργούν ανά βάρδια.
Τα υπόλοιπα 10 ασθενοφόρα έχουν κάνει 400 έως 500 χιλιάδες χιλιόμετρα και πρέπει να αντικατασταθούν. Τα 6 Κέντρα Υγείας στον Ν. Ηρακλείου διαθέτουν καινούργια ασθενοφόρα ηλικίας ενός έτους. Στο Ηράκλειο θα λειτουργήσουν άμεσα μηχανές ταχείας επέμβασης και μετά θα επεκταθεί το πρόγραμμα των μηχανών σε όλα τα αστικά κέντρα της Κρήτης».

ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: