Πέμπτη, Μαρτίου 04, 2010

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ...

«Μπλοκάρεται» η εμπορική εκμετάλλευση και δόμηση της περιβόητης έκτασης στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, που η κυβέρνηση της ΝΔ επέτρεψε να γίνει αντικείμενο ανταλλαγής ακινήτων με τα γνωστά συμβόλαια μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου. Η έκταση θεωρείται οριστικά δάσος και δημιουργούνται νέα δεδομένα για τη δικαστική και πολιτική έρευνα.Η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να μεταβαπτιστεί η επίμαχη έκταση - φιλέτο σε δασική (αντί του κοινόχρηστου δάσους που ήταν από το 1934) και συνεπώς αξιοποιήσιμη πήρε τέλος.
Ο δασάρχης Αρναίας Γ. Φουρκιώτης έπειτα από αυτοψία και έρευνα της περιοχής και παλαιότερων αεροφωτογραφιών εξέδωσε πράξη χαρακτηρισμού της συνολικής έκτασης περίπου 10.500 στρεμμάτων ως δάσους, πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύεται απόλυτα και δεν υπάρχει δυνατότητα τουριστικής, οικιστικής εκμετάλλευσής της.

Η επιβεβαίωση ότι η έκταση είναι δάσος αποτελεί κόλαφο για τις αλχημείες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και για τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου τους Κράτους (ΝΣΚ), που προσπάθησε με έωλη επιχειρηματολογία να πείσει ότι πρόκειται για δασική έκταση, της οποίας ο νόμος επιτρέπει την εκμετάλλευση.
Μια παρόμοια γνωμοδότηση Νομικού Συμβούλου του Κράτους που εκδόθηκε ταχύτατα χρησιμοποιήθηκε μάλιστα για να μπορέσουν να υπογραφούν τα συμβόλαια που κατήρτισε η συμβολαιογράφος Αικ. Πελέκη (σύζυγος του τ. υπουργού Γ. Βουλγαράκη) για την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου.

Η ανατροπή των σχεδιασμών και η επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για δάσος έχει τεράστια σημασία για την εγκυρότητα και νομιμότητα των περιβόητων συμβολαίων, για την αξία των ακινήτων (που εμφανίστηκε με μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις εκθέσεις πραγματογνωμόνων και της αρμόδιας ΔΟΥ) αλλά και για την έρευνα που διενεργούν η Δικαιοσύνη και η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για καταλογισμό ευθυνών σε ποινικό και πολιτικό επίπεδο.
Την υπόθεση φέραμε στο φως τον Μάιο του 2008 αποκαλύπτοντας την κυβερνητική προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της έκτασης που είχε χαρακτηριστεί ως «δάσος χθαμαλόν» (δηλαδή χαμηλής βλάστησης) και «δάσος κοινόχρηστο» από τις Επιτροπές Απαλλοτριώσεων και Διανομής Ακινήτων το 1934 και το 1970.

Στο έγγραφό του ο δασάρχης Αρναίας (624/12-2-10) χαρακτηρίζει την επίμαχη έκταση ως δάσος κάνοντας χρήση ακόμα και του «δασοκτόνου» ορισμού του ν. 3208/03, γεγονός που καταδεικνύει πόσο φανερό ήταν ότι δεν επρόκειτο για απλή δασική έκταση. Αιτιολογώντας την κρίση του ο δασάρχης Γ. Φουρκιώτης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η έκταση καλύπτεται σήμερα από αείφυλλα πλατύφυλλα (κυρίως πουρνάρια, ρείκια, ασπάλαθρα, αριές, κουμαριές, αγριελιές) και χαλέπιο πεύκης με εδαφοκάλυψη 100%, προσθέτοντας ότι από αεροφωτογραφίες του 1945 προέκυπτε πως η έκταση καλύπτεται από δασική βλάστηση με εδαφοκάλυψη 60%. Παράλληλα επικαλείται για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως δάσους τη νομολογία του ΣτΕ. Πρόσφατα ο σημερινός πρόεδρος ΣτΕ Π. Πικραμμένος και η Σύμβουλος Επικρατείας Ευ. Νίκα έκριναν ότι για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσους σημασία έχει η εδαφοκάλυψη και όχι το ύψος της βλάστησης (αν είναι χαμηλή). Αρχικά οι δασικές υπηρεσίες θεωρούσαν ότι δεσμεύονταν από την κυβερνητική έγκριση της γνωμοδότησης του ΝΣΚ, κάτι που τελικά ξεπέρασαν, μετά και τη δικαστική εισήγηση στην Ολομέλεια ΣτΕ ότι το ΝΣΚ και ο υφυπουργός δεν είχαν καμία αρμοδιότητα και μη νόμιμα αναμείχθηκαν στην αλλαγή του χαρακτηρισμού της έκτασης...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΗΡΑΤΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ;;;
ΗΤΑΝ ΛΙΓΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΦΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ;;;;

ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: