Τετάρτη, Μαρτίου 03, 2010

ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ...ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΟΧΗ...

«Τραγικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και τα κέντρα υγείας του νομού».
Τα στοιχεία έδωσε στην «Ε» η αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαργαρίτα Κιτσανού, γιατρός-αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο. Να πώς περιγράφει την τραγικότητα:
«Το χρέος του νοσοκομείου σήμερα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, γι' αυτό και στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων εκκρεμούν αγωγές εναντίον του νοσοκομείου από προμηθευτές. Δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες για τις προμήθειες, δεν διενεργείται διαγωνισμός, δεν συνάπτονται συμβάσεις αλλά "αποφασίζει" ο εκάστοτε διοικητής».
Οι ασθενείς τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα -αφού το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στερείται ακόμη υλικών (γάντια, σύριγγες, καθετήρες, βελόνες βιοψιών ήπατος και άλλα), γεγονός που κάνει δύσκολο και το έργο τόσο των γιατρών όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Πρόβλημα υπάρχει και με τη σίτιση των ασθενών - σιτίζονται σε πλαστικά πιάτα και ποτήρια! Τριτοκοσμική είναι η κατάσταση και στα εξωτερικά ιατρεία, με τους ασθενείς να πηγαινοέρχονται στους διαδρόμους με δοχεία -όπως τα κεσεδάκια από γιαούρτια- με τα μπουκαλάκια από αίμα και ούρα, ώστε να τα παραδώσουν στο Αιματολογικό-Μικροβιολογικό οι ίδιοι... Η εικόνα των ελλείψεων ανάγλυφα έχει ως εξής:

Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού:
α) Από την κατηγορία των ειδικευόμενων λείπουν σήμερα 31 γιατροί.
β) Στους γιατρούς του ΕΣΥ υπάρχουν: 5 κενές θέσεις επιμελητών Α' και 6 επιμελητών Β' στην ακτινοδιαγνωστική. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων είναι 65 ιατροί.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο απασχολούνται 58 άτομα με καθεστώς Stage, όπως νοσηλεύτριες, τραυματιοφορείς, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικοί υπάλληλοι. Πρόσφατα οι περισσότεροι απολύθηκαν λόγω των νέων μέτρων.
Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού αποτελούν ένα ακόμη μείζον θέμα, αφού καθορίζονται με λογιστικό τρόπο ανάλογα με τα κονδύλια. Π.χ., στην Καρδιολογική, εφημερεύει γιατρός γενικής ιατρικής, αντί εξειδικευμένου καρδιολόγου. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εξυπηρετούν τους ασθενείς άλλες ειδικότητες πλην ιατρών παθολόγων.
Το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργεί τις νυχτερινές ώρες λόγω ελλείψεως χειριστών! Στερούνται ακόμη μηχανήματος για υπέρηχο κοιλίας και καρδιάς!
«Το πλέον εξωφρενικό -που μας φέρνει σε απόγνωση- είναι ότι μας στέλνουν σε εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, επειδή τα μηχανήματα και των δύο νοσοκομείων είναι... χαλασμένα για μήνες!» καταγγέλλει ασθενής και αναρωτιέται: «Είναι τυχαίο;».

«Μπάχαλο χαρακτηρίζουν και την κατάσταση στο ΙΚΑ», αφού δεν εγκρίνει τις δαπάνες. Ετσι, καταφεύγουν σε εφέσεις - για να πάρουν τα χρήματά τους ύστερα από 8 - 10 μήνες!
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν τις 45 θέσεις, ενώ εκκρεμούν από προκηρύξεις 238 θέσεις! Υπάρχει έλλειψη σε τραυματιοφορείς, ενώ έχουν καταθέσει αιτήσεις 26 άτομα.
Σε ορισμένα τμήματα λείπει ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμός. Π.χ., στο Τμήμα Μαστογραφίας υπάρχει μόνο μία ιατρός ακτινοδιαγνώστης και το ραντεβού κλείνεται έπειτα από 5-6 μήνες.
Το ίδιο συμβαίνει και στο τμήμα Laser του Οφθαλμολογικού Τμήματος. Απέναντι πάντως από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί Ιδιωτικό Οφθαλμολογικό Κέντρο!
Ανάλογα τα προβλήματα και στο Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» καθώς και στα Κέντρα Υγείας του νομού - όπως τα περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ανδρέας Λύτρας.
«Την πενταετία 2004-2009, λόγω συνταξιοδότησης αποχώρησαν 164 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων και οι προσλήψεις -κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού- ανήλθαν στις 84. Ετσι, λείπουν 80 άτομα. Τα κέντρα υγείας βρίσκονται σε πλήρη διάλυση χωρίς γιατρούς εξειδικευόμενους και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2010


enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: