Κυριακή, Μαρτίου 07, 2010

ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ..

Τις ημέρες αυτές γίναμε μάρτυρες της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, με αφορμή την οικονομική κρίση. Ενα θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα ήταν και οι πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στη χώρα μας. Εμείς επιμένουμε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό, οι Γερμανοί ότι έκλεισε το 1960, όταν εισπράξαμε ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 60 εκατομμύρια ευρώ.
Το τι υπέγραψε η τότε κυβέρνηση του Βασιλείου της Ελλάδος, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, είχαμε καταγράψει σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε η «Ε» στις 18/11/1997. Τη σύμβαση για την ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε ο πρέσβης μας στη Βόνη, Θωμάς Υψηλάντης, και για τη Γερμανία ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλμπερτ Βαν Σέντενμπεργκ. Για τη γερμανική πλευρά, με τη σύμβαση αυτή λύνεται οριστικά το θέμα των αποζημιώσεων, κάτι που η τότε κυβέρνησή μας υπέγραψε, ενώ έθεσε επιφυλάξεις περί μελλοντικών απαιτήσεων, όχι στη σύμβαση, αλλά σε επιστολή που έστειλε η πρεσβεία μας στη Βόνη προς το γερμανικό ΥΠΕΞ.
Από τη στιγμή εκείνη, η Γερμανία τονίζει συνεχώς ότι εμείς υπογράψαμε τη σύμβαση αυτή, άρα έχει τελειώσει κάθε ελληνική απαίτηση.

Από την πλευρά μας υποστηρίζουμε ότι με την επιστολή μας είχαμε προβάλει επιφυλάξεις και ότι πάντα παραμένει ανοιχτό το θέμα του καταναγκαστικού δανείου, το οποίο οι Γερμανοί αποφεύγουν με κάθε τρόπο να θίξουν.
Το άρθρο 3 της σύμβασης προβλέπει: «Διά της εν άρθρω 1 προβλεπομένης πληρωμής ρυθμίζονται οριστικώς άπαντα τα ζητήματα άτινα αποτελούν το αντικείμενο της Συμβάσεως ταύτης και τα αναφερόμενα εις τας σχέσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας προς το Βασίλειον της Ελλάδος, μη θιγομένων ενδεχόμενων νομίμων απαιτήσεων Ελλήνων υπηκόων».

Στην επιστολή του, που έχει ημερομηνία ίδια με αυτήν της Σύμβασης, ο πρέσβης μας στη Βόνη γράφει στον γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών: «Η Κυβέρνησις της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Δημοκρατίας θεωρεί ως δεδομένον ότι η βασιλική Ελληνική Κυβέρνησις δεν θα επανέλθει μελλοντικώς με την απαίτησιν ρυθμίσεως περαιτέρω ζητημάτων προερχομένων εκ των εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων διώξεως κατά την διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.
"Η Κυβέρνησις του Βασιλείου της Ελλάδος συμφωνεί προς την άποψιν ταύτην της Κυβερνήσεως της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Δημοκρατίας. Επιφυλάσσεται εν τούτοις όπως προβάλει νέας απαιτήσεις, αίτινες προέρχονται εξ εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων διώξεως κατά την διάρκεια του πολέμου και της κατοχής κατά την γενική εξέτασιν, συμφώνως τω άρθρω 5, παράγραφος 2 της Συμφωνίας περί γερμανικών εξωτερικών χρεών της 27ης Φεβρουαρίου 1953".

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: