Τετάρτη, Μαρτίου 31, 2010

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ...ΠΟΣΟ ΜΑΣΤΙΓΩΜΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ;;;

Αυστηρότερες ρυθμίσεις στα τεκμήρια διαβίωσης φαίνεται πως επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεδομένης της προαναγγελίας του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στη Βουλή: «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις».
Η σχετική εισήγηση που διατυπώθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη ημέρα συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου (Χρ. Πρωτόπαπας, Θ. Παπαγεωργίου) επανατοποθετήθηκε μετ' επιτάσεως και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Στα κυβερνητικά στελέχη προστέθηκαν, εξάλλου, και οι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν να καταθέσουν παρατηρήσεις και προτάσεις επί τα βελτίω της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Μέλη της επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος ενημέρωναν ότι επρόκειτο να επαναφέρουν το ζήτημα και στη συζήτηση επί των άρθρων, η οποία πραγματοποιείται σήμερα. Σημείωναν μάλιστα πως τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη συμμερίζονται τις σχετικές αιτιάσεις και ήδη επεξεργάζονται την αυστηροποίηση των διατάξεων.

Οι προβλεπόμενες για τα τεκμήρια διαβίωσης κατατεθειμένες διατάξεις αποτέλεσαν αιχμή των τοποθετήσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπορούν να πιάσουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή» υποστήριξε ο Παν. Κουρουμπλής, αμφισβητώντας ταυτόχρονα τους διοικητικούς μηχανισμούς. Ο Αλέξ. Αθανασιάδης ζήτησε ξεκάθαρα «σκληρότερα μέτρα» για εκείνους που φοροδιαφεύγουν, ενώ ο Β. Τόγιας υπεραμύνθηκε της ουσιαστικής χρήσης του «πόθεν έσχες».
«Τα τεκμήρια τιμωρούν αυτούς που δηλώνουν. Οσοι κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν θα αποδειχθεί πως μένουν στο απυρόβλητο», είπε ο κ. Δασκαλόπουλος,πρόεδρος του ΣΕΒ. Αντέκρουσε μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών λέγοντας πως «χρειαζόμαστε μια φορολογική επανάσταση και όχι μια φορολογική επανάληψη».
Υπέρ της αυστηροποίησης των τεκμηρίων τάχθηκε και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Π. Καλλίρης, αποκαλώντας τα «άσφαιρα πυρά» κατά της φοροδιαφυγής.

Τις πιέσεις της προς την κυβέρνηση για περαιτέρω φοροαπαλλαγές άσκησε εκ νέου η Ιερά Σύνοδος, διά του εκπροσώπου της, μητροπολίτη Ελασσόνας Βασιλείου, ο οποίος σε ήπιους τόνους, ζήτησε:
Απαλλαγή των οικοπέδων εκτός σχεδίου πόλεως.
Μείωση από 3 * στο 1 * του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Απαλλαγή όλων των ρυμοτομικών δεσμευμένων ακινήτων, για τα οποία έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Απαλλαγή των μη κερδοσκοπικών ΝΠΙΔ.

Από πλευράς των εκπροσώπων των συνδικάτων των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε θετικές τις ρυθμίσεις που αφορούν την ενιαία κλίμακα στη φορολόγηση του εισοδήματος και ζήτησε να εξαιρεθούν από τα τεκμήρια οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι νέοι εργαζόμενοι.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Παπαντωνίου, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί «ψαρεύει τη μαρίδα αλλά δεν πιάνει τους καρχαρίες».

ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: