Τρίτη, Μαρτίου 23, 2010

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΘ

«Καθ’ όλα νόμιμες, επαρκείς και αναγκαίες» ήταν, κατά τη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ., οι ενέργειες των αστυνομικών που συμμετείχαν στο απίστευτο φιάσκο της Σίνδου Θεσσαλονίκης πριν από δύο χρόνια, όταν τοξικομανής άρπαξε το όπλο αστυνομικού, έκλεψε τρία ΙΧ και ένα περιπολικό της Αστυνομίας, εισέβαλε σε επιχειρήσεις, κράτησε ομήρους και τελικά δολοφόνησε οδηγό αστικού λεωφορείου, πριν συλληφθεί από... πολίτη.Με αναφορά του προς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα οι αγωγές της οικογένειας του αδικοχαμένου οδηγού και των πολιτών που κράτησε όμηρους ο δράστης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Δ. Παπαδόπουλος «βγάζει λάδι» τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην καταδίωξη-παρωδία, επικροτώντας τους χειρισμούς τους, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν ήδη καταδικαστεί.
Από τα ποινικά δικαστήρια καταδικάστηκαν δύο αστυνομικοί με ποινές φυλάκισης 2 ετών και 4 μηνών ο ένας και 8 μηνών ο άλλος, οι οποίες μειώθηκαν στο Εφετείο σε 16 και 6 μήνες αντίστοιχα, ενώ σε τέσσερις αστυνομικούς επιβλήθηκαν και πειθαρχικές ποινές, αν και αυτές χαρακτηρίστηκαν «ποινές-χάδι».
Αιτιολογώντας την κρίση του, ο κ. Παπαδόπουλος, που τότε ήταν διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει ως «ελάχιστο» το χρονικό διάστημα των 40 λεπτών που μεσολάβησε από την απόδραση του μεταγόμενου δράστη Δ. Αλμπάνη μέχρι τη σύλληψή του το απόγευμα της 3ης Μαΐου 2008.
«Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ο εν λόγω δράστης μετακινούνταν συνεχώς σε διαφορετικούς τόπους, για τους λόγους αυτούς δεν υπήρχε η δυνατότητα «ανάπτυξης Διοίκησης Σκηνής» από πλευράς αστυνομικών και συνεπώς η δυνατότητα δημιουργίας και διατήρησης, από αστυνομικής πλευράς, ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους εμπλεκόμενους», αναφέρει ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζοντας πως η ανταπόκριση των αστυνομικών δυνάμεων στην κλήση της Αμεσης Δράσης ήταν αστραπιαία.
Οι αστυνομικοί που κατεδίωκαν τον Αλμπάνη προέβησαν σε ρίψεις εκφοβιστικών βολών μέχρι την είσοδό του στο λεωφορείο και βολών ακινητοποίησης μετά την ανθρωποκτονία του οδηγού. Μάλιστα ένα βλήμα βρήκε τον δράστη στην έσω επιφάνεια του αριστερού μηρού, αλλά διήλθε υποδορίως και έτσι το τραύμα αυτό δεν του δημιούργησε δυσκολία στις μετέπειτα κινήσεις του.

Η αναφορά του αστυνομικού διευθυντή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας του αδικοχαμένου οδηγού, που κάνει λόγο για άκρως προκλητικό έγγραφο Η κόρη του οδηγού, Α. Πυξοπούλου, απέστειλε μια δραματική επιστολή στον συντάκτη της αναφοράς, την οποία κοινοποίησε στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. «Λυπούμαι ιδιαίτερα που το συγκεκριμένο έγγραφο υπεγράφη από εσάς και προς τούτο να σας υπενθυμίσω πως λίγες ημέρες μετά τον βίαιο θάνατο του πατέρα μου, όταν μετέβην μετά συγγενικών μου προσώπων στο γραφείο σας, κατόπιν δικής σας πρόσκλησης, μου ζητήσατε επανειλημμένως συγνώμη για τα τραγικά λάθη της υπηρεσίας σας, για τις ελλείψεις, την ανεπάρκεια και την έλλειψη συντονισμού της συγκεκριμένης καταδίωξης.
Στις εύλογες, δε, διαμαρτυρίες μου, μου δηλώσατε πως έχω σε όλα δίκιο», αναφέρει, διερωτώμενη πώς γίνεται τώρα να χαρακτηρίζει αυτές τις ενέργειες ως καθ’ όλα νόμιμες, επαρκείς και αναγκαίες. Με την αγωγή της η οικογένεια Πυξοπούλου διεκδικεί χρηματική ικανοποίηση, συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, από 300.000 ευρώ διεκδικούν δύο από τους ομήρους, καθώς και τρεις συγγενείς του ενός, που κρατήθηκαν όμηροι σε επιχείρηση όπου εισέβαλε ο Αλμπάνης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: