Δευτέρα, Μαρτίου 29, 2010

ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΗΣΗ,ΚΑΘΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ....

Εξετάσεις σε 5 μέτωπα ετοιμάζεται να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προωθώντας άμεσα τα επόμενα μέτρα που περιμένουν από την Αθήνα οι Βρυξέλλες, ενώ από σήμερα έως μεθαύριο δοκιμάζει την τύχη του στις αγορές αναζητώντας το πρώτο δάνειο μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Την εβδομάδα μετά το Πάσχα το οικονομικό επιτελείο υποδέχεται για μια ακόμη φορά αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε μια επίσκεψη που τυπικά θα αφορά την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε θέματα φορολογίας και δαπανών, ουσιαστικά όμως αποκτά άλλο ενδιαφέρον μετά τη συμφωνία για συμμετοχή του Ταμείου στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας που αποφάσισαν οι ηγέτες των 27.

Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι το πρώτο μέτωπο που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει ψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ το δεύτερο, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, αφορά την περικοπή των δαπανών με την προώθηση μέτρων όπως η σύνταξη προϋπολογισμών προγραμμάτων από τα υπουργεία και η σύσταση γραφείου προϋπολογισμού στη Βουλή. Επίσης, προωθούνται άμεσα τα εξής μέτρα: n Εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
n Προώθηση προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. n Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Πρόκειται για διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες οι Βρυξέλλες περιμένουν ενημέρωση από την κυβέρνηση έως τις 15 Μαΐου, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Μετά το ΔΝΤ αναμένεται και επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει ανάγκη να δανειστεί 16 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει χρέος που ωριμάζει μεταξύ 20 Απριλίου και τέλους Μαΐου, αλλά θα προχωρήσει αμέσως σε μια πρώτη δόση 5 δισ. ευρώ για να αξιοποιήσει τη θετική δυναμική των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής. Τη σχετική απόφαση οριστικοποίησε το οικονομικό επιτελείο σε σύσκεψη την Παρασκευή το βράδυ και η εφημερίδα «Financial Τimes» μετέδωσε στη συνέχεια δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου ότι «θέλουμε να επιστρέψουμε στην αγορά μέσα στον Μάρτιο» και ότι «το Ελληνικό Δημόσιο επιθυμεί να δανειστεί περίπου 5 δισ. ευρώ». Έτσι, από σήμερα έως τη Μ. Τετάρτη θα αναζητηθούν 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, ενώ μια ανάλογου μεγέθους έκδοση θα ακολουθήσει τον Απρίλιο.

ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: