Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2010

ΜΕΤ'ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Απίστευτες καθυστερήσεις στη διερεύνηση των οικονομικών σκανδάλων που ταλανίζουν τον δήμο Θεσσαλονίκης διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επί τρία και πλέον χρόνια οι ελεγκτές που διερευνούσαν την υπεξαίρεση-μαμούθ των 23,5 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία κωλυσιεργούσαν στην άσκηση του αναγκαίου κατασταλτικού ελέγχου στην οικονομική διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργου Κούρτη. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις δικαστικές διαδικασίες, καθώς ο ανακριτής αναμένεται να καλέσει τους πρώτους μάρτυρες για την υπόθεση μετά το Πάσχα.

Επί χρόνια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είχε καταλάβει ότι “μακρυχέρηδες” έκλεβαν τα ταμεία του δήμου, άρα τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς. Δεν το αντελήφθησαν ούτε και τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας που διενεργούν τους διαχειριστικούς ελέγχους και ενέκριναν με τις υπογραφές τους τα οικονομικά του.

Ο τρόπος όμως που γίνονται οι έλεγχοι ακόμη και όταν αυτοί διατάσσονται μετά την αποκάλυψη ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου, ίσως ανοίγουν την όρεξη... στη διαφθορά και την κατάχρηση, και σίγουρα αποτελούν κόλαφο για τον τρόπο που λειτουργούν οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες.
Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο του προέδρου του ελεγκτικού συμβουλίου Γιώργου Κούρτη, επί τρία και πλέον χρόνια οι ελεγκτές που ανέλαβαν να διερευνήσουν την υπεξαίρεση-μαμούθ των 23,5 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία έκλειναν τα μάτια και κωλυσιεργούσαν στην άσκηση του αναγκαίου κατασταλτικού ελέγχου στην οικονομική διαχείριση του κεντρικού δήμου. Στο ίδιο διάστημα οι υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης που κλήθηκαν να καταθέσουν στοιχεία για την υπόθεση επέδειξαν προκλητικότατη συμπεριφορά, καθιστώντας δυσχερές το έργο της απονομής δικαιοσύνης, δημιουργώντας παράλληλα τεράστια ερωτήματα για τη στάση τους.
Στην υπόθεση - βόμβα στα θεμέλια του δήμου Θεσσαλονίκης πέφτει πλέον καταπέλτης έγγραφο του πρόεδρου του ελεγκτικού συνεδρίου που μιλάει ευθέως για βραδύτητα με την οποία κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες και αποκαλύπτει ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο (31 μήνες μετά την έναρξη του ελέγχου) οι εντεταλμένοι ελεγκτές ζήτησαν και πήραν τα στοιχεία και τα παραστατικά που είχαν κατασχεθεί κατά την εισαγγελική έρευνα της υπόθεσης.
Το έγγραφο στάλθηκε από τον κ. Κούρτη στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη μόλις στις 8 Μαρτίου 2010, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου έπειτα από ερώτηση που του απηύθυνε η βουλευτής και επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Χρύσα Αράπογλου.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του προέδρου του ελεγκτικού συνεδρίου, ήδη παραπέμφθηκε στον πειθαρχικό δικαστή η πρώην επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου στον δήμο Θεσσαλονίκης Ελένη Καρανάσιου. Είχε προηγηθεί αναφορά συναδέλφου της και η ίδια πλέον ελέγχεται για τα πειθαρχικά αδικήματα της αμελούς και πλημμελούς ή μη έγκαιρης εκπλήρωσης του καθήκοντος και της άρνησης ή της παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, ενώ τα πρώτα έγγραφα που έκαναν λόγο για κακή οικονομική διαχείριση σε δαπάνες του δήμου Θεσσαλονίκης διαβιβάστηκαν στην αρμόδια υπηρεσία επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου ήδη από τον Ιούλιο του 2007, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο δεν κινήθηκε σχεδόν καμία διαδικασία ελέγχου!
Οι πρώτες αναφορές, τον Ιούλιο του 2007, αφορούσαν την υπόθεση της κακοδιαχείρισης της παγίας προκαταβολής και ακολούθησαν, τον Απρίλιο του 2008, αντίστοιχα έγγραφα για την υπόθεση της υπεξαίρεσης-μαμούθ που ταλανίζει ακόμη τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Επειδή οι έλεγχοι στον δήμο από την κ. Καρανάσιου προχωρούσαν με ρυθμούς… χελώνας, το ελεγκτικό συνέδριο αποφάσισε πλέον να κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά του δήμου για την τελευταία δεκαετία και διατάσσει με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 37/27.1.2009 απόφαση έκτακτο καταστατικό έλεγχο της διαχείρισης του δήμου Θεσσαλονίκης των ετών 1998, 1999 και 2001 έως 2007.
Τη γνώμη ότι υπάρχει βραδύτητα στον κατασταλτικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του δήμου Θεσσαλονίκης διατύπωσε και η σύμβουλος του ελεγκτικού συνεδρίου Άννα Λιγωμένου, στην οποία ανατέθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης στις 5 Αυγούστου 2009. Η αναφορά της συμβούλου εστάλη στις 19 Οκτωβρίου 2009 στον πειθαρχικό δικαστή των υπαλλήλων του ελεγκτικού συνεδρίου, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο υπέβαλε την έκθεση της προκαταρκτικής έρευνάς του, γνωστοποιώντας ότι συντρέχει περίπτωση άσκησης πειθαρχικής δίωξης κατά της επιτρόπου Ελένη Καρανάσιου.

Ο γενικευμένος έλεγχος που διεξάγεται στα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης από το ελεγκτικό συνέδριο, όπως αποκαλύπτει στο έγγραφό του ο κ. Κούρτης, αναμένεται εντέλει να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου 2010. Κι αυτό διότι από τον Ιανουάριο του 2009, οπότε διατάχθηκε ο έκτακτος κατασταλτικός έλεγχος, μεσολάβησαν πολλές καθυστερήσεις.
Στην ομάδα ελέγχου που είχε συγκροτηθεί τότε ορίστηκαν πέντε δικαστικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων όμως η επικεφαλής Άννα Ντιμπίζα αντικαταστάθηκε έναν μήνα αργότερα, λόγω προσωπικού κωλύματός της, καθώς ο γιος της ήταν υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο αντικαταστάτης της, Αρ. Γιοκνώρης με έγγραφο που απέστειλε στην ηγεσία του ελεγκτικού συνεδρίου περίπου ενάμιση μήνα αργότερα, και συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου 2009, ζήτησε ο έλεγχος να ξεκινήσει μετά το πέρας του παράλληλου ελέγχου που διενεργούνταν στον δήμο Θεσσαλονίκης από ομάδα υπαλλήλων της Θ’ ΔΟΥ, καθώς ήταν αδύνατη η ταυτόχρονη πρόσβαση των ελεγκτικών μηχανισμών στα οικονομικά στοιχεία του κεντρικού δήμου.
Τον Αύγουστο του 2009 ο ίδιος επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου ενημέρωσε πως ο έλεγχος θα ήταν εφικτό να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, κατόπιν σχετικής συνεννόησής του με την οικονομική επιθεωρήτρια που διενεργεί οικονομικό έλεγχο σε εκτέλεση σχετικών εισαγγελικών παραγγελιών.
Στην πορεία, με σκοπό την ταχύτερη διενέργεια του ελέγχου, ορίστηκε από πλευράς ελεγκτικού συνεδρίου και επόπτης της ομάδας που αρχικώς είχε συγκροτηθεί, η Μαρία Μωυσιάδου. Η εν λόγω επόπτης ζήτησε τον περασμένο Φεβρουάριο από την οικονομική επιθεωρήτρια πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του δήμου, δεδομένου ότι τα χρηματικά εντάλματα του κεντρικού δήμου και τα δικαιολογητικά τους είχαν κατασχεθεί για τις ανάγκες του ελέγχου που διεξάγεται στο πλαίσιο των εισαγγελικών παραγγελιών. Τελικά, η ηγεσία του ελεγκτικού συνεδρίου παρέτεινε την προθεσμία περάτωσης του ελέγχου μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Κωστας Καντουρας

ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: