Σάββατο, Μαρτίου 27, 2010

ΤΑΞΙΔΑΚΙ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ...ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ,ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΒΕΡΤΑ ΠΟΛΕΜΝΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ...

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕ ΣΥΝΝΕΦΟ,ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ...Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΠΤΟΗΤΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗ...

Με μακρά και «δύσκολη» ατζέντα μεταβαίνει τη Μεγάλη Δευτέρα στη Μόσχα ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα σε συνέχεια εκείνης του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Στο τραπέζι θα πέσουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα αμυντικής πολιτικής, κυρίως το μέλλον της προμήθειας των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) την οποία είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Καραμανλή και στην οποία φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή ανακοίνωση Τύπου για το ταξίδι Βενιζέλου έχει περιληφθεί η φράση «αναμένεται να συζητηθούν θέματα αμυντικοτεχνικής συνεργασίας στο πλαίσιο των διακρατικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2009», «φωτογραφίζοντας» την περίπτωση των ΤΟΜΑ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Αθήνα θεωρεί ότι το κόστος για την προμήθεια των περίπου 450 οχημάτων έχει αυξηθεί υπερβολικά. Προσεγγίζει πλέον τα 2 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση, με το κόστος ανά όχημα να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ! Η κυβέρνηση επιθυμεί λοιπόν επαναδιαπραγμάτευση. Και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ακόμη και ματαίωσης της προμήθειας ή, εναλλακτικά, αγοράς άλλων οπλικών συστημάτων. Αλλωστε δεν λείπουν όσοι πιστεύουν ότι η προμήθεια επιπλέον τεθωρακισμένων αποτελεί πολυτέλεια στην παρούσα συγκυρία.
Επιπλέον, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν σύντομα η πρώτη βολή των πυραύλων S-300 που βρίσκονται ανεπτυγμένοι στην Κρήτη και η προμήθεια βλημάτων για το σύστημα ΤΟR-Μ1, και να δοθεί λύση στο θέμα των ανταλλακτικών για τα αερόστρωμνα Ζubr. Στις συζητήσεις του κ. Βενιζέλου με τον ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Σερντιούκοφ θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας- ΝΑΤΟ, ευρύτερα θέματα ασφαλείας, καθώς επίσης το Κυπριακό αλλά και η ενεργειακή συνεργασία. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι λογικά θα εγερθεί από ρωσικής πλευράς και το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας, καθώς η Μόσχα θεωρεί κρίσιμη την άποψη της Αθήνας. Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί επίσης με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.

Η «ανοιχτή ατζέντα» Αθήνας - Μόσχας
Ολοκλήρωση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει κολλήσει.
Πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
Αμυντική συνεργασία, με έμφαση στην ολοκλήρωση της προμήθειας των περίπου 450 ΤΟΜΑ που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση Καραμανλή.
Πραγματοποίηση της πρώτης βολής του αντιπυραυλικού συστήματος S-300.
Ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΝΑΤΟ- Ρωσίας, με έμφαση στην πρόταση της Μόσχας για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη ασφαλείας, αλλά και στα σχέδια περί αντιπυραυλικής ασπίδας.
Συζήτηση επί των σχέσεων Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό.

ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: