Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2010

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΕΣ ΤΣΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ...

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ιεραρχίας πυροδοτεί η διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει φορολόγηση των εσόδων από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και των μοναστηριών με συντελεστή 20%.
Η Αρχιεπισκοπή τηρεί στάση αναμονής, ωστόσο αρκετοί μητροπολίτες, είτε δημοσίως είτε σε ιδιωτικές συζητήσεις, έχουν λάβει θέση... μάχης και, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν ακόμα και σύγκληση έκτακτης ιεραρχίας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, κινούμενος σε άλλο μήκος κύματος, με επιστολή του στη Σύνοδο, ζητεί να σταματήσει η μισθοδοσία του λόγω της οικονομικής κρίσης.
Πάντως ο μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, μιλώντας στο «Εθνος», χαρακτήρισε «τα μέτρα εξουθενωτικά».

Οπως τόνισε, είναι εις βάρος της Εκκλησίας, του πνευματικού της έργου και της κοινωνικής προσφοράς της». Αναμένεται μάλιστα τις προσεχείς ημέρες να εκδοθεί και σχετικό ανακοινωθέν από το ποιμαντικό συνέδριο, το οποίο διοργανώνει αυτές τις ημέρες η μητρόπολη.
Ακόμη πιο οξύς ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος χθες το πρωί μίλησε στη ΝΕΤ και έκανε λόγο για «εχθρική στάση της Πολιτείας απέναντι στην Εκκλησία», υποστηρίζοντας ότι η Εκκλησία πληρώνει φόρους και έχει καταβάλει και ΕΤΑΚ.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Αρχιεπισκοπή κρατά στάση αναμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες συνεδρίασε και η επιτροπή της Ελλαδικής Εκκλησίας για τα οικονομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Αρχιεπισκοπή, ώστε να γίνουν συζητήσεις και διευκρινίσεις επί των μέτρων που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο.
Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει επίσημη θέση της Εκκλησίας μετά τη δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του Νοεμβρίου του 2004, με νομοσχέδιο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Καραμανλή, προβλεπόταν ότι ο φορολογικός συντελεστής των εισοδημάτων από ακίνητα της Εκκλησίας θα μειωνόταν από 10% σε 7% εντός του 2006, σε 4% μέσα στο 2007, ενώ το 2008 θα μηδενιζόταν.
Λίγο πριν από τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 είχε επίσης καταργηθεί και ο φόρος 35% που κατέβαλλαν οι ναοί για το παγκάρι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: