Κυριακή, Μαρτίου 14, 2010

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ...ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...

ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΡΩΤΑΜΕ...ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΣ...Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ;;;
ΤΟΣΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ,ΕΝΩ ΤΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ...

Oταν τον περασμένο Σεπτέμβριο χρεοκόπησε η Ασπίς Πρόνοια, προκαλώντας τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αφήνοντας στον «αέρα» 1,1 εκατ. ασφαλισμένους και βγάζοντας τους εργαζομένους της εταιρείας στον δρόμο, η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την τότε κυβέρνηση της ΝΔ για εγκληματική αδράνεια των αρμοδίων Εποπτικών Αρχών, που είτε αδράνησαν είτε «παρέκαμψαν» διαπιστωμένες φορολογικές παραβάσεις «διευκολύνοντας» την εταιρεία, η οποία συνέχισε τις δραστηριότητές της με τη γνωστή κατάληξη. Πτυχές τις οποίες αναμένεται εξάλλου να αναδείξει η δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: στις 12 Ιανουαρίου 2005 δόθηκε εντολή διενέργειας ελέγχου στην εταιρεία Ασπίς Πρόνοια ΑΕ Ασφαλίσεων Ζημιών. Από τον διαχειριστικό έλεγχο προέκυψε ότι δεν είχαν αποδοθεί στο Δημόσιο φόροι ύψους 8.576.269 ευρώ. Επρόκειτο για παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους που είχαν εισπραχθεί από την εταιρεία, εκ των οποίων: 5.851.740 ευρώ από ΦΠΑ συν 1.002.851 ευρώ οι προσαυξήσεις και 1.490.958 ευρώ από λοιπούς φόρους συν 230.720 ευρώ οι προσαυξήσεις.

Ο έλεγχος ξεκίνησε αμέσως και, σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία, θα έπρεπε να συνταχθεί επειγόντως ειδική έκθεση ελέγχου (βάσει του άρθρου 14 του Ν. 2523/1997 όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 3296/2004) και να γνωστοποιηθούν στην εταιρεία «κατά προτεραιότητα»(!) τα επείγοντα μέτρα που είθισται να λαμβάνονται.
Βάσει των σχετικών διατάξεων, όταν οι φορολογικές Αρχές διαπιστώνουν ανάλογες παραβάσεις άνω του ποσού των 150.000 ευρώ, τότε απαγορεύεται στις αρμόδιες ΔΟΥ να παραλαμβάνουν δηλώσεις, να χορηγούν βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά κτλ. προς την ελεγχθείσα εταιρεία, αλλά κυρίως: αναστέλλεται το απόρρητο των καταθέσεων, των λογαριασμών, των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ακόμη και των θυρίδων της εταιρείας σε τράπεζες ή και αλλού και επιπλέον προβλέπεται η δέσμευση του 50% των καταθέσεών της!
Στις 10 Φεβρουαρίου 2005 έφθανε στις αρμόδιες ΔΟΥ (ΦΑΕΕ Αθηνών και ΔΟΥ Γλυφάδας και Κηφισιάς) ένα υπηρεσιακό έγγραφο (αρ. πρωτ. 685) από το ΔΕΚ Αθηνών. Σύμφωνα με αυτό και «κατόπιν προφορικής συνεννόησης με τον αρμόδιο υφυπουργό», όπως αναφερόταν, δεν κοινοποιήθηκαν αρμοδίως τα προαναφερθέντα μέτρα εις βάρος της εταιρείας «για τον λόγο ότι η επιχείρηση αυθημερόν προσήλθε, συμβιβάστηκε και κατέβαλε το 20% των διαφορών μετά των νομίμων προσαυξήσεων». Η εξήγηση που δινόταν ήταν ότι «η εντολή προσωρινού ελέγχου δόθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2005, η ειδική έκθεση ελέγχου, η έκθεση προσωρινού ελέγχου, οι πράξεις καταλογισμού, η κοινοποίησή τους, ο συμβιβασμός και η καταβολή του 20% του συνόλου των φόρων και των προσαυξήσεων που αναλογούν, έγινε την 31η Ιανουαρίου 2005» δηλαδή την ίδια ημέρα. Και ότι ως εκ τούτου «έπρεπε την ίδια μέρα να γίνει η δέσμευση και ταυτόχρονα η άρση των μέτρων δέσμευσης των καταθέσεων» της Ασπίς Πρόνοια. Για να μην μπουν λοιπόν σε αυτόν τον κόπο οι αρμόδιοι φορείς το θέμα ρυθμίστηκε ως εξής: δόθηκε εντολή να ληφθούν τα «λοιπά μέτρα» που ορίζονται από τον σχετικό νόμο (απαγόρευση παραλαβής δηλώσεων, χορήγηση πιστοποιητικών κτλ.) χωρίς να δεσμευτεί το 50% των καταθέσεων της εταιρείας, κάτι το οποίο, διά παν ενδεχόμενο, παραπεμπόταν στο μέλλον και στην «περίπτωση που η ΑΕ δεν καταβάλλει τα ποσά όπως ο νόμος ορίζει».

ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: