Τεράστιες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και δραματική ανατροπή των προσδοκιών χιλιάδων εκπαιδευτικών για επαγγελματική αποκατάσταση αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που θα προωθήσει αμέσως μετά το Πάσχα προς ψήφιση στη Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.
Το προς κατάθεση σχέδιο νόμου αφήνει “επί ξύλου κρεμάμενους” περίπου 3.500 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι -σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό- ανέμεναν φέτος τον διορισμό τους, ενώ πρόβλημα αναμένεται να προκύψει και με χιλιάδες ήδη υπηρετούντες, καθώς επέρχονται αλλαγές στον αριθμό και τη διαδικασία μεταθέσεων και αποσπάσεων.
Οι (νέες) αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δημιουργήσουν “έμφραγμα” στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, εν γένει, τα οποία δεν αποκλείεται -σύμφωνα με συνδικαλιστικές εκτιμήσεις- την προσεχή σχολική χρονιά να ανοίξουν με πρωτοφανείς ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι παρεμβάσεις στο ισχύον εκπαιδευτικό καθεστώς, που θα προωθηθούν με το προς κατάθεση σχέδιο νόμου, αφορούν:
01. Τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς του υπουργείου Παιδείας (που έχουν ως αποτέλεσμα να αδειάζουν τα σχολεία, ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές και νησιά), οι οποίες μειώνονται κατά το ήμισυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι η μείωση αυτή να ισχύσει όχι από τον νέο κύκλο αποσπάσεων, που θα αφορούν το σχολικό έτος 2010-2011, αλλά άμεσα (για τις αποσπάσεις οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο!). Αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 18.000 δάσκαλοι και καθηγητές είναι αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από το Γενικό Αρχείο του Κράτους μέχρι και σε… μητροπόλεις!
02. Τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που παίρνουν απόσπαση: Σύμφωνα με πληροφορίες, η μοριοδότηση αυτή θα μειωθεί σημαντικά, με την προσοχή να δίδεται κυρίως σε εκείνους τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται από το σχολείο της περιοχής τους στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, σε διευθύνσεις και γραφεία πρωτοβάθμιας και/ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε αντίστοιχες θέσεις. Στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά, με αυστηρότερους ελέγχους και με τη θέσπιση του αντικινήτρου της μειωμένης μοριοδότησης, το φαινόμενο των εκπαιδευτικών σε θέσεις-“βιτρίνα”, αντί της “μάχιμης” υπηρεσίας στις σχολικές τάξεις.
03. Τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών, με τις αλλαγές να αφορούν όχι απλώς το σχολικό έτος 2010-2011, αλλά και την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις χθες, το υπουργείο ανακοίνωσε 3.550 μεταθέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ικανοποιώντας μόλις το 34,73% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν (συνολικά ανήλθαν σε 10.221). Όλα τα ονόματα των μετατιθέμενων στη διεύθυνση: http://www.ypepth.gr/docs/metatheseis_athmias_2010_100329.zip.
Ακόμη πιο δυσοίωνες είναι οι πληροφορίες που αφορούν τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, πολλοί εκ των οποίων ανέμεναν ακόμη και φέτος την πρόσληψή τους ως μονίμων στο δημόσιο. Συγκεκριμένα:
04. Μειώνονται κατά 50% οι διορισμοί μονίμων και κατά 70% οι προσλήψεις αναπληρωτών. Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, όπως θα αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει σε μερικές ημέρες στη Βουλή η Άννα Διαμαντοπούλου, προβλέπει τον διορισμό 3.000 μόνιμων εκπαιδευτικών και 3.500-4.000 αναπληρωτών (αντί των 11.000 που υπηρετούν φέτος στις σχολικές μονάδες). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα διοριστούν μόνον οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και όχι το 40% από τον πίνακα προϋπηρεσίας, όπως αναμενόταν. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να ανατραπεί με δραματικό τρόπο ο προγραμματισμός χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών, αφού για τουλάχιστον την προσεχή διετία ένα μέρος των αναπληρωτών θα “πέσει” στην κατηγορία του ωρομισθίου των 350 ευρώ, ένα κομμάτι των ωρομισθίων δεν θα βρει αντίστοιχες θέσεις στη σχολική εκπαίδευση, ενώ περίπου 3.500 (από τους συνολικά 6.500) αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που μέχρι σήμερα θεωρούσαν ότι έπαιρναν σειρά για την πολυπόθητη πρόσληψη (ίσως ακόμη και φέτος), βλέπουν τα όνειρά τους να ανατρέπονται…
Ακόμη και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα πρέπει να αναμένουν κάποια από τα οφειλόμενα οι περίπου 1.500 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία της ανατολικής και της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν έχουν πάρει ευρώ από τον περασμένο Οκτώβριο (σημειωτέον ότι αμείβονται με μόλις 350 ευρώ τον μήνα). Αντίστοιχες ελπίδες έχουν και άλλοι 300 εκπαιδευτικοί-εργαζόμενοι στα προγράμματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάιο του 2009 (οι οφειλές προς αυτούς, δηλαδή, αφορούν το προηγούμενο διδακτικό έτος)! Από το σύνολο αυτών των εκπαιδευτικών, υπολογίζεται ότι περίπου 700 άτομα απασχολούνται σήμερα σε προγράμματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, 340 υπηρετούν σε ολοήμερα σχολεία στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ άλλοι 650 καλύπτουν κενά οργανικών θέσεων τόσο σε γυμνάσια και λύκεια, όσο και σε ειδικά σχολεία.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες μισθοδοσίας, τα κονδύλια για τις αμοιβές Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2009 έχουν ήδη εγκριθεί κατ’ αρχήν και βρίσκονται στη φάση της τελικής εκταμίευσης. Μάλιστα, ειδικά για την περίπτωση, τα χρήματα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από κοινοτικά κονδύλια, όπως γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. Άδηλος, ωστόσο, παραμένει ο χρόνος εξόφλησης των δεδουλευμένων για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους…
Αγγελος Βασσος
ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2010
1 σχόλιο:
Να και μια καλη ειδηση. Να χασουμε επιτελους και λιγο γαμοσχολειο....
Δημοσίευση σχολίου