Τετάρτη, Μαρτίου 03, 2010

ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ:ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΡΓΟ....

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΕΦΑΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ...ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ...ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΟΠΑΠΠΑ..ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΑΣΟΦΟΡΕΣ ΤΣΟΥΛΕΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;;;;

Πολεμικη ηταν η απάντηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη.
Το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο χθες απέρριψε «ως απαράδεκτη» και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία- με ψήφους 12/3- την έφεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα κατά της απόφασης καθαίρεσής του.
Έτσι, τώρα το νέο επεισόδιο της... «εκκλησιαστικής σαπουνόπερας- υπόθεση Μπεζενίτη» αναμένεται να παιχτεί στο Φανάρι: η απόφαση του Δικαστηρίου θα διαβιβαστεί εκεί, όπως είχε ζητήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο «για την τελική κρίση».
Εκκλησιαστικές πηγές εκτιμούν όμως ότι αυτό δεν θα σημάνει απαραίτητα και το τέλος του «ιερού» σίριαλ που άρχισε το 2005. Η χθεσινή απόφαση στηρίζεται σε νόμο του κράτους και όχι στους εκκλησιαστικούς κανόνες. Συνεπώς δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το επόμενο διάστημα, το οποίο επίμονα ζητούσε από την Εκκλησία της Ελλάδος την τήρηση των εκκλησιαστικών κανόνων.
Ουδείς μπορεί να αποκλείσει δηλαδή μία καινούργια κόντρα Οικουμενικού Πατριαρχείου- Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως η πρόσφατη με το αυστηρό ανακοινωθέν που έστειλε το Φανάρι στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει κι άλλο τις ήδη ταραγμένες σχέσεις Ιερώνυμου- Βαρθολομαίου.

Όσο για τον πρώην Μητροπολίτη Αττικής, έχει το δικαίωμα να προσφύγει εκ νέου (έκκλητο) στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σημειώνεται ότι ο Παντελεήμων δεν έχει καταδικαστεί από εκκλησιαστικό δικαστήριο. Αυτό, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, είναι ένα χαρτί που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το Πατριαρχείο. Δεν αποκλείεται δηλαδή να ζητήσει από τη Σύνοδο να πραγματοποιηθεί δίκη ή να την εγκαλέσει επειδή δεν έκρινε εκκλησιαστικά τον Παντελεήμονα.
Πάντως, στην περίπτωση που το Πατριαρχείο αποφασίσει να ασχοληθεί με την ουσία της υπόθεσης, θα είναι η πρώτη φορά ύστερα από 100 χρόνια που θα δικάσει ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Για ακόμη μία φορά, μερίδα μητροπολιτών θεωρούν ότι με τη νέα απόφαση του Δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου κλείνει η υπόθεση Μπεζενίτη, η οποία όπως λένε «έκανε κακό στην Εκκλησία». Σύμφωνα με άλλους όμως, η υπόθεση πλέον είναι στα χέρια του Πατριαρχείου.
Χθες πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχείρημα των 12 μητροπολιτών που απέρριψαν την έφεση του Παντελεήμονα ήταν πως η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου (είχε αποφασίσει την καθαίρεση του πρώην μητροπολίτη Αττικής) δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο, δηλαδή σε έφεση. Δύο μητροπολίτες, ο Ιωαννίνων Θεόκλητος και ο Περιστερίου Χρυσόστομος, είχαν αντίθετη άποψη και ψήφισαν να εξεταστεί η έφεση του Παντελεήμονα, ενώ «επέχω», σύμφωνα με πληροφορίες, ψήφισε ο Μεγάρων Βαρθολομαίος. Οι δύο ιεράρχες που μειοψήφησαν θεωρούνται φιλοπατριαρχικοί. Κι αυτό αποτελεί ίσως μία πρώτη ένδειξη για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει το Πατριαρχείο τις επόμενες ημέρες...
Υπενθυμίζεται ότι ο Παντελεήμων είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 155.000 ευρώ από τη Μονή Οσίου Εφραίμ Νέας Μάκρης και είχε οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Τον περασμένο Οκτώβριο αποφυλακίστηκε υπό όρους.

ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: