Κυριακή, Μαρτίου 07, 2010

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΒΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΧΕ ΓΑΜΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ...

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα πληθαίνουν και τα ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας διπλασιάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια μεταξύ παιδιών που ξυπνούν και κοιμούνται κάθε μέρα στον ρυθμό του ρομπότ με μοναδικό στόχο την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και μόνιμη ηχώ στ΄ αφτιά τους: «Πρέπει να τα καταφέρεις!»

Για το καλό του, ξυπνά κάθε πρωί από τα χαράματα ώστε να προλάβει να είναι στην ώρα του στο σχολείο. Είναι πτώμα αφού έχει κοιμηθεί ελάχιστα το προηγούμενο βράδυ προκειμένου να διαβάσει στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τις εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Για το καλό του, αφού τελειώσει το μάθημα στο σχολείο, έχει άλλα τρία ιδιαίτερα μαθήματα ως τη νύχτα. Για το καλό του, οι καθηγητές τού λένε ότι πρέπει πάση θυσία να βρει μια θέση στον... ήλιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια «καραμέλα» πιπιλίζουν κάθε ημέρα και οι γονείς του υπενθυμίζοντάς του ότι, αν δεν καταφέρει να επιτύχει, τόσα χρήματα και τόσος κόπος θα πάνε χαμένα. Για να συμπληρώσουν ότι παίζει μεγάλο ρόλο και το«τι θα πει η κοινωνία, αρχίζοντας από τη γειτόνισσα που ο γιος της τα κατάφερε και μπήκε στη Νομική»(η γειτόνισσα βέβαια δεν αναφέρει ότι ο γιος της έχει ακόμη το πτυχίο Νομικής σε μια κορνίζα αναξιοποίητο). Είναι 17 ετών, σε μια ηλικία που η ζωή του ανοίγεται μπροστά του, και όμως εκείνος δεν βρίσκει ενδιαφέρον στο να ονειρευτεί το μέλλον του. Νιώθει θλίψη, νιώθει κούραση, νιώθει συνεχώς στενοχώρια. Εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα προτού καν ενηλικιωθεί. Και μπορεί η κατάθλιψη να αποτελεί συνήθως έννοια αλληλένδετη με την τόσο ιδιαίτερη φάση της ζωής που ονομάζεται εφηβεία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να της δίνουμε τη δέουσα σημασία. Διότι κάποιες φορές η κακοκεφιά των εφήβων που περνά στα... ψιλά για τους πολυάσχολους γονείς των σύγχρονων καιρών μας μπορεί να φθάσει ως και σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Αυτό το καρέ αποτελεί ένα άκρως ρεαλιστικό κάδρο της ζωής ουκ ολίγων εφήβων στη χώρα μας. Ενα κάδρο στο οποίο κυριαρχεί το γκρίζο, όπως αποτυπώνουν δύο νέες ξεχωριστές μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών τις οποίες παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα». Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, ένας στους τέσσερις εφήβους που συμμετείχαν παρουσίαζε συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία μπορεί να είναι εν δυνάμει επικίνδυνα για το μέλλον του. Η δεύτερη πάλι μελέτη δείχνει ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας στους εφήβους έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία εικοσαετία. Πίεση, στρες, στείρο εκπαιδευτικό σύστημα, ελπίδες (πολλές φορές φρούδες) για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση, γονείς στα πρόθυρα νευρικής και οικονομικής κρίσης, περίγυρος πάντα έτοιμος να κριτικάρει. Μια θηλιά γύρω από τον λαιμό παιδιών που στο άνθος της ηλικίας τους αισθάνονται να... μαραίνονται. Δεν θα μπορούσαν να ταιριάζουν περισσότερο οι στίχοι τουΓιάννη Μηλιώκα:«Για το καλό μου, για το καλό μου, ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου».

Ποσοστό των εφήβων που φθάνει το 26,2% παρουσιάζει καταθλιπτική συμπτωματολογία, όπως έδειξε μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο του επιστημονικού εντύπου «Community Μental Ηealth Journal» στις 7 Φεβρουαρίου με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίαΕλένη Λαζαράτου(συμμετείχαν επίσης οι κκ.Δ. Δικαίος,Δ. Αναγνωστόπουλος και ο ομότιμος πλέον καθηγητής κ.Κ.Σολδάτος).
Οπως εξηγεί στο «Βήμα» η κυρία Λαζαράτου, η μελέτη διεξήχθη σε 713 μαθητές (396 κορίτσια και 317 αγόρια) ηλικίας 15 ως 18 ετών που φοιτούσαν σε τρία Λύκεια της Αθήνας (δύο Γενικά Λύκεια και ένα Τεχνικό) με βάση ειδική επιστημονική κλίμακα καταγραφής της κατάθλιψης. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα αποτελούν διαταραχή του συναισθήματος και εκφράζονται μεταξύ άλλων με λύπη, κακοκεφιά, μειωμένη όρεξη, μειωμένο ύπνο, δυσκολία στη συγκέντρωση και συνεχή κούραση.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2010

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΠΑΡΙΑ. Η μαζική καταθλιψη είναι μια εφευρεση των φαρμακευτικών εταιριων, που απο το 90 και μετά αποφάσισαν οτι θα κινηθούν δυναμικά στην αγορά με τα νέα «αντικαταθλιπτικά» φάρμακα. Ρε σεις, δεν υπάρχει κάν διαγνωστικό τέστ για την καταθλιψη, δεν ξέρουν καν τι ακριβώς είναι. Όσο για τα φάρμακα, οι κλινικές μελέτες υπο τις οποίες εγκρίθηκαν είναι για τα γέλια. Εχουν άπειρα στατιστικά τρίκ και πολύ μαγείρεμα. Τα πλασίμπο έχουν ελάχιστη διαφορά απο τα φάρμακα. Τα οποία φάρμακα έχουν τρομερές παρενέργιες, ακόμα και κατάθλιψη. Επείδή δε, είναι φάρμακα του ΚΝΣ και επειδή ο εγκέφαλος είναι ένα σύστημα «πλαστικό», τα φάρμακα αυτά αλλάζουν πολλά, μέχρι και την προσωπικότητα. Ούτε οι ίδιοι οι γιατροί δεν ξέρουν τι παίζεται στην πραγματικότητα με τη κατάθλιψη. Παπαγαλίζουν αυτά που πλασάρουν οι φαρμακευτικές (πληρωμένα συνέδρια, προμήθειες, ΜΜΕ). Η πραγματική κατάθλιψη αφορά πολύ λίγους ανθρώπους. Την άλλη την «κατάθλιψη» την περνάμε όλοι στην ζωή μας, γιατί η ζωή μας έχει τρομερά άγχη, έλλειψη ανθρωπιάς, κακή διατροφή και κακή ζωή γενικώς. Πράγματα που μπορούν να διορθωθούν. Μη πηγαίνετε σε γιατρούς για τέτοια πράγματα, ή τουλάχιστον σε γιατρούς που το μόνο που ξέρουν είναι η συνταγογράφηση. Βελτιώστε τη ζωή σας όπως μπορείτε, μιλάτε με φίλους, γαμήστε, αθληθείτε, αλλάξτε διατροφή, δεν είναι λύση αυτά τα φάρμακα που σε κάνουν ζόμπι.

Ανώνυμος είπε...

Και ψάξτε και πόσες αυτοκτονίες σχετίζονται με την λήψη αντικαταθλιπτικών και άλλων ψυχοφαρμάκων. Τα οποία όποιος αρχίσει να ξέρει οτι σε αυτά θα επανέρχεται μια ζωή, γιατί μια ζωή θα επανέρχεται η κατάθλιψη.

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορω να καταλαβω γιατι αγχωνεται ενας νεος 17 χρονων σημερα. Αφου ο πατερας του του τα προσφερει ολα. Αφου παρει 10 δανεια και πουλησει κανα οικοπεδακι στο χωριο για να πληρωσει φροντιστηρια και γενικα οοολη την δωρεαν παιδεια και παραπαιδια θα καταφερει να εισαχθει σε ενα ελληνικο πανεπηστημιο-κοιτιδα γνωσης και πολυτισμου- ωστε να μορφωθει να αποκτησει μια εξειδικευση για κατι που του αρεσει. Εκει θα παραμεινει καλως εχοντων των πραγματων αν δεν χασει εξαμηνα απ τις καταληψεις,δεν τον καψουν ζωντανο,και συνενεσει στη εσωτερικη διαπλοκη με αλλους συμφητητες του και καθηγητες 4-6 χρονια οποτε φτανει αισιως 25 χρονων. Ομως ενα πτυχιο πανεπηστημιου ισον τιποτα ειναι απαραιτητο και ενα μεταπτυχιακο 2 χρονια εως οτου οι γονεις του ειδικα αν σπουδαζει σε αλλη πολη απ αυτη που διαμενει να χρωστανε περα απο τραπεζες και σε τοκογλυφους καθοσον το κρατος παρεχει δωρεαν παιδεια και αν εχει και αλλο παιδι που θελει να σπουδασει την εβαψε.φτανει λοιπον 27 χρονων και με το στρατο κοντευει τα 30 και ειναι απο εδω και περα για τα επομενα 30 χρονια της ζωης του να κανει: Να πιασει ντελιβερυ μεχρι να βρει δουλεια σε αυτο που σπουδασε να αποκτησει εμπειρια σε αυτο που σπουδασε ωστε να βγαλει κατι παραπανω αν βρει δουλεια τελικα, να παντρευτει και να κανει οικογενεια κατι που θα γινει γυρω στα 35 με αισιοδοξες προβλεψεις αν δεν εχει ο πατερας του κανα γραφειο να του αφησει για συνεχεια. Για ολους τους παραπανω λογους δεν μπορω να καταλαβω αφου τα ξερουν αυτα οι νεοι γιατι αγχονωνται και παθαινουν καταλιψη, ποιος ο λογος δηλαδη

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 11:16, κανείς ποτέ δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η ζωή κάποιου. Δεν είναι, λοιπόν, λογικό, να αποθαρρύνουμε κάποιον γενικεύοντας και θεωρώντας ότι τα ξέρουμε όλα.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΡΟΛΑΣ.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑΣ ΕΝΔΟΜΥΧΟΣ ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΤΟ ΓΥΡΝΑΜΕ ΣΤΟ ΖΕΜΠΕΚΙΚΟ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ
Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΑΣΤΑΤΕΨΕΙ.ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ.
ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ.
ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ.

ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ.

ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ.
ΑΠΟΡΡΙΨΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΙΚΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ.

Ο ΒΑΘΜΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Ή ΟΧΙ ΜΙΑΣ ΚΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ.
ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ "ΦΥΛΑΚΗ" ΤΟΥ.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑ.Μ.Ε.

ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.