Σάββατο, Μαρτίου 06, 2010

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ...

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκλεισε την πόρτα στις απευθείας προσφυγές Ελληνοκύπριων προσφύγων για τη διεκδίκηση των περιουσίων τους στα κατεχόμενα, παραπέμποντάς τους στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους ή- όπως αναφέρεται στην απόφαση- θα πρέπει περιμένουν μέχρι την πολιτική διευθέτηση του προβλήματος.
Η απόφαση ελήφθη χθες ομόφωνα από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και αναγνωρίζει την «επιτροπή» ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει από τώρα και στο εξής να αποτείνονται πρώτα στην τουρκική «επιτροπή» και στη συνέχεια στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο των κατεχομένων, προκειμένου να θεωρηθεί ότι εξάντλησαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα. Τότε μόνον και εφόσον δεν ικανοποιηθούν, μπορούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ. Υπολογίζεται ότι οι νομικές διαδικασίες στο ψευδοκράτος μπορεί να διαρκέσουν από τρία έως πέντε χρόνια.

Η απόφαση ανατρέπει εκ βάθρων τους νομικούς αγώνες Ελληνοκύπριων προσφύγων, αλλά και της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και προφανώς η τουρκική πλευρά θα εκμεταλλευθεί την απόφαση και τις συνέπειές της στο θέμα των περιουσίων, όπως αυτό συζητείται στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ είχαν αποδώσει σημαντικές νομικές, ηθικές και πολιτικές νίκες εναντίον της Τουρκίας, όπως η απόφαση στην υπόθεση της κ. Τιτίνας Λοϊζίδου. Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκκρεμούν 35 υποθέσεις Ελληνοκύπριων προσφύγων, για τις οποίες απομένει επιδίκαση αποζημιώσεων και άλλες 1.500,
οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί. Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή αν το ΕΔΑΔ θα τις εκδικάσει ή αν θα τις παραπέμψει στην τουρκική «επιτροπή αποζημιώσεων».
Η λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» ιδρύθηκε στα κατεχόμενα, έπειτα από σύσταση του ΕΔΑΔ προς την Τουρκία, την οποία θεωρεί νομικά υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα. Η επιτροπή έχει μέχρι σήμερα επιδικάσει αποζημιώσεις 49 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι παρά το αποτρεπτικό κλίμα που επικρατεί, κατέφυγαν σε αυτήν.

ΠΡΕΖΑ TV
6-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: