Τετάρτη, Μαρτίου 10, 2010

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ...ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΡΑΣΟΦΟΡΩΝ ΤΣΟΛΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ...

«Η Μονή Βατοπαιδίου, δεν έπρεπε να ενδώσει στις πολιτικές πιέσεις και να προχωρήσει στις ανταλλαγές» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο της παραχώρησης δημοσίων γαιών στη Μονή, ο οικονομικός της διαχειριστής, Αθως Κοιρανίδης.
Σύμφωνα με τον κο Κοιρανίδη, η πρωτοβουλία για ανταλλαγή της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων με οικόπεδα ανά την Ελλάδα, δεν υπήρξε δική της πρωτοβουλία - τουλάχιστον «αυτό μου είπαν οι πατέρες». Δεδομένου ωστόσο, ότι την πρόταση για την διενέργεια των ανταλλαγών, κατέθεσε η ίδια η Μονή, ο μάρτυς κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα ποιοι πολιτικοί άσκησαν την πίεση αυτή. «Δεν ξέρω, δεν με αφορά. Κοινή αρχή μου είναι να μην ρωτώ τα πράγματα που δεν είναι απαραίτητα» απάντησε.
Κατά τα άλλα, ο κος Κοιρανίδης, εμφανίστηκε ως ένας επιχειρηματίας, με στενή πνευματική σχέση με τη Μονή Βατοπαιδίου, για την οποία δέχθηκε να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, προτείνοντας στη Μονή, την συνεργασία με τον όμιλο Πάπιστα. Μετά την έκρηξη του σκανδάλου και τις εξελίξεις που υπήρξαν, ο ίδιος θεωρεί πως έχει ζημιώσει τη Μονή με τις επιλογές του, χωρίς ωστόσο η τελευταία να τον απομακρύνει: «Η σχέση μας είναι εξαιρετική - πιο στενή από ποτέ. Αν ήταν καθαρά κοσμική και γινόταν μεταξύ ανθρώπων κοσμικών, πιθανότατα το αποτέλεσμα να ήταν το αντίθετο. Αλλά ένα μοναστήρι συμπεριφέρεται με πολύ διαφορετικό τρόπο» ανέφερε.

Ενδιαφέρον προκάλεσε και η αναφορά του κου Κοιρανίδη, σχετικά με το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, το οποίο πουλήθηκε σε κοινοπραξία επιχειρηματιών αντί 50 εκ. ευρώ, αν και η Μονή το είχε ζητήσει από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, προκειμένου να στεγάσει κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα: «Την πώληση την αποφάσισαν οι πατέρες, μετά από συμβουλή ειδικών τους οποίους συμβουλεύτηκε» ανέφερε ο μάρτυς. Ποιοι ήταν αυτοί; «Ούτε τους είδα καμία φορά, ούτε ξέρω ονόματα, ούτε ασχολήθηκα. Οι αγοραστές πάντως, συμβουλεύτηκαν τους δικούς τους εμπειρογνώμονες, που είδαν το ακίνητο και έκαναν και κάποιες μελέτες για το τι θα στοίχιζε η επιδιόρθωσή του». Έντονη υπήρξε η αντίδραση του Ντίνου Ρόβλια (ΠΑΣΟΚ): «Περιμένετε να πιστέψουμε ότι πήρε η Μονή ένα γουρούνι στο σακί για να το κάνει Ίδρυμα, δεν το ήλεγξε παρά εκ των υστέρων και βρήκε ότι είχε το κακό του το χάλι, βρήκε κάποια κορόιδα και τους το πούλησε και πως τα κορόιδα βρήκαν άλλους τεχνικούς που τους είπαν ότι επισκευάζεται το κτίριο; Κι έρχεστε εδώ να τα πείτε στη Βουλή των Ελλήνων; Λυπάμαι, κύριε μάρτυς».
Σε κάθε περίπτωση, ο Α. Κοιρανίδης, επέμεινε πως το λογιστήριο των Βατοπαιδινών βρίσκεται εντός της Μονής Βατοπαιδίου και πως δεν υπάρχει κανένα άλλο. «Το λογιστήριο είναι οργανωμένο και καθαρό και ασχολείται με τις αναστηλωτικές εργασίες. Πολύ διαφανές. Όσο για την εταιρεία Rassadel (σ.σ. εταιρεία του ιδίου, μέσω της οποίας διενεργούνταν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές της Μονής), «εγώ με επιστολή μου στις 5 Δεκεμβρίου, έδωσα άδεια στην προϊσταμένη της Επιτροπής Καταπολέμησης Αδικήματος και Συγκάλυψης στην Κύπρο, να κάνει έρευνα σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, σε όλες τις Τράπεζες στην Κύπρο, για να εντοπίσει οτιδήποτε άλλο».
Επόμενος μάρτυρας, ο επιχειρηματίας Αθ. Πάπιστας, θέλησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν σχηματιστεί για τον ίδιο και τον Όμιλό του, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί θύμα του σκανδάλου. Ο κος Πάπιστας, ιδιαίτερα υπογράμμισε πως η στέγαση τριών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη σε ακίνητα του ιδίου, δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, καθώς τα τρία αυτά συμβόλαια, συνήφθησαν ένα χρόνο πριν την συμμετοχή της Μονής στον Όμιλο, συντελώντας σε κέρδη που δεν ξεπερνούν το 1% των εσόδων του. «Εγώ ξέρω πολλούς επιχειρηματίες που έχουν σχέση με το Δημόσιο - και τα έσοδά τους από το Δημόσιο είναι πολύ περισσότερα, κάνουν πολύ περισσότερες δουλειές με το Δημόσιο και έχουν πάρει από αναπτυξιακούς νόμους χρήματα. Εσείς μπορείτε να ζητήσετε πραγματικά να κάνουν κάποιον έλεγχο στην εταιρεία οι υπηρεσίες του Δημοσίου, να δουν πόσα χρήματα προήλθαν από επενδυτικούς νόμους» ανέφερε ο επιχειρηματίας. Η σχέση μου με το Δημόσιο, με το μέγεθος που έχω ως επιχείρηση είναι πάρα πολύ μικρή. Ο μοναδικός επιχειρηματίας, ο άνθρωπος που έχει πληρώσει αυτήν την υπόθεση που εξετάζουμε είμαι εγώ και κανένας άλλος. Από την προηγούμενη Εξεταστική πήρε μεγάλη δημοσιότητα το όνομά μου και οι Τράπεζες μου τράβηξαν το χαλί. Μου μείωσαν τη ρευστότητα κατά 62.000.000 μέσα σε έξι μήνες εν καιρώ κρίσεως. Μου πήραν μετρητά που είχα στις εταιρείες».

Παρότι ο ίδιος νοιώθει θύμα του σκανδάλου του Βατοπαιδίου, ο επιχειρηματίας δεν στρέφεται δικαστικά εναντίον της Μονής, αλλά δηλώνει πως «περιμένει να δει τι θα γίνει με την Εξεταστική Επιτροπή και να δώσει κάποιος λύσεις». Δεδομένου ότι η επαναφορά των παραχωρηθέντων εκτάσεων στο κράτος, συνεπάγεται απώλειες για όσους τις αγόρασαν στη συνέχεια από τη Μονή, ο κος Πάπιστας υποστήριξε πως το κράτος θα πρέπει να αποδεσμεύσει τους πόρους της Μονής, προκειμένου να αποζημιωθούν από τους Βατοπαιδινούς οι αγοραστές, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος. «Από εκεί και μετά, εάν θα έχουμε μια έξτρα ζημία 5 ή 7 εκατομμυρίων κ.λπ., είναι δεδομένο ότι θα πάμε να διεκδικήσουμε από τον κάθε υπεύθυνο τα χρήματά μας».
Κατά τα άλλα, ο κος Πάπιστας, επανέλαβε τα όσα είχε ισχυριστεί και στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή: «Εγώ ήξερα τον κύριο Κοιρανίδη, δεν ήξερα ποιανού είναι τα χρήματα και το τι ακριβώς γίνεται. Εκεί είναι η μεγάλη διαφορά. Σας είπα ότι η Rassadel, είναι άλλο πράγμα, ο κύριος Κοιρανίδης είναι άλλο πράγμα και το μοναστήρι είναι άλλο πράγμα».

ΠΡΕΖΑ TV
10-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: