Κυριακή, Μαρτίου 07, 2010

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, η αντιπαράθεση των δημόσιων υπαλλήλων με την κυβέρνηση για τις περικοπές στις αποδοχές τους παίρνει, όπως όλα δείχνουν, το δρόμο των δικαστηρίων. Σωματεία εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η περικοπή του 7% στις αποδοχές και του 12% στα επιδόματά τους.
Εργαζόμενοι από τον ΕΦΕΤ, τον ΟΔΔΥ και άλλους φορείς είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, αμέσως δηλαδή μετά την ψήφιση των μέτρων, τη διεκδίκηση των χαμένων αποδοχών τους στα διοικητικά δικαστήρια. Προς αυτή την κατεύθυνση θα επικαλεσθούν το άρθρο 22 του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων.
Σύμφωνα με εργατολόγους, οι περικοπές στα επιδόματα εορτών και διακοπών ρυθμίζονται με νόμο και επομένως δεν μπορεί να προβληθεί επιτυχώς η ακύρωσή τους για λόγους συνταγματικής νομιμότητας.
Αυτό που αμφισβητείται είναι η δυνατότητα των κυβερνήσεων να μειώνουν το επίπεδο των συνολικών αποδοχών εργαζομένων που έχουν καθορισθεί με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ετσι καταλύεται η αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όμως θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κρίση των δικαστών. Δεν αποκλείεται δηλαδή, λένε νομικοί, οι αγωγές αυτές, να απορριφθούν από τα δικαστήρια, με βάση το υπέρτερο κριτήριο του «δημόσιου συμφέροντος». «Θα έχουμε μια σύγκρουση μεταξύ των δύο νομικών εννοιών: του εργασιακού δικαιώματος από τη μία και του "δημόσιου συμφέροντος" από την άλλη. Είναι προφανές ποια θα επικρατήσει τελικά», έλεγαν με νόημα στην «Κ.Ε.», έγκυροι εργατολόγοι.
Σκεπτικοί ως προς τις κινήσεις τους είναι ωστόσο και οι δικαστές. Οι συνδικαλιστικές τους ενώσεις διαμαρτυρήθηκαν εγγράφως στη Βουλή για την περικοπή κατά 20% του ειδικού επιδόματος ταχείας διεκπεραίωσης που παίρνουν, έναντι 12% που τέθηκε για όλους τους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους. Η διαφορά αυτή του 8% δεν είναι ωστόσο ιδιαιτέρως σημαντική για τους δικαστές. Κυμαίνεται από 65 ευρώ μηνιαίως για τους κατώτερους βαθμούς έως 85 ευρώ για τους ανώτερους.

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: