Κυριακή, Μαρτίου 14, 2010

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ...ΕΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΛΕΜΕ...ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΟΥΤΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΚΑΝΕ...

Ενα καρότο αλλά δύο μαστίγια περιλαμβάνει το πόρισμα για την επάρκεια των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση και θα ψηφιστεί αύριο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε.
Εφεξής η αξιολόγηση αυτή (που θα είναι διαρκής) θα επεκταθεί σε δύο ακόμη πακέτα μέτρων, που πρέπει να ανακοινωθούν γραπτά στις Βρυξέλλες έως τις 15 Μαΐου:
1 Μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα διασφαλίσουν τη μείωση του ελλείμματος το 2011 και το 2012.
2 Αναλυτική καταγραφή με σαφές χρονοδιάγραμμα των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», στις οποίες περιλαμβάνεται το συνταξιοδοτικό, το σύστημα υγείας, η αγορά εργασίας αλλά και η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί εγγράφως στην Ε.Ε. για «μεταρρύθμιση» στην υγεία και στο ασφαλιστικό (αύξηση ορίων ηλικίας, αλλαγή στον υπολογισμό της σύνταξης). Ωστόσο, δεν έχει τοποθετηθεί στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου τείνουν ευήκοον ους στην πίεση των Βρυξελλών για «ελαστικοποίηση», η οποία θα περιλαμβάνει ακόμη και την κατάργηση του πλαφόν του 2% στις απολύσεις. Προσδιορίζουν μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει κοντά στον Μάιο, στην επόμενη «αξιολόγηση» από την Ε.Ε. Προς το παρόν εμφανίζονται ισχυρές αντιστάσεις από την κυβέρνηση, αλλά όπως εξηγούν στελέχη της Ε.Ε. τα περιθώρια «αντίδρασης» στις κοινοτικές επιταγές είναι πλέον περιορισμένα. Και τούτο διότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από τη στήριξη της Ε.Ε. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτευχθεί στήριξη και για τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού.
Το 14σέλιδο πόρισμα της Κομισιόν για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών μέτρων έχει συνταχθεί έπειτα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κρατών-μελών (στο πλαίσιο της επιτροπής EFC με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του προέδρου του ΣΟΕ Γ. Ζαννιά) και θα συζητηθεί αύριο στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η επιτροπή πιστοποιεί ότι το νέο πακέτο μέτρων έχει το κόστος που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή 2% του ΑΕΠ και θα αποδώσει καρπούς παρά την μείωση της ζήτησης. Υπολογίζει επίσης ότι κατά μέσο όρο οι αποδοχές στο Δημόσιο θα περικοπούν κατά 4,6%. Επιπλέον επιβάρυνση 3,9% θα φέρει η νέα φορολογική κλίμακα και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: