Σάββατο, Μαρτίου 20, 2010

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Aπορρητη έκθεση, στην οποία επισημαίνεται η έντονη αντίθεση του επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της ευρωζώνης Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Ακερμαν να συμβάλει στη δανειοδότηση του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας εάν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναχρηματοδότησή του, αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ».

Η έκθεση της ομάδας Ακερμαν επί της ουσίας επισημαίνει στην κυρία Μέρκελ τα εξής:

«Οι Ελληνες θα χρειαστούν 155 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του χρέους»
Η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους την επόμενη τριετία (2010-2012) ανέρχεται σε περίπου 155 δισ. ευρώ. Δηλαδή η Ελλάδα θα χρειάζεται κάθε χρόνο έως το 2012 το ποσό των 51-52 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές της ανάγκες. Το χρέος είναι τόσο μεγάλο που μια τράπεζα όπως η Deutsche Bank δεν μπορεί να αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι του για την επόμενη τριετία. Πρέπει να δούμε ποιο ποσό μπορεί να διαθέσει συνολικά η DB, καθώς η Ελλάδα δεν έχει ένα σαφές πρόγραμμα αναχρηματοδότησής του.

«Πρέπει να μειώσουν κι άλλο τις δαπάνες τους. Μόνο έτσι θα μειωθεί το χρέος»
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει κι άλλο τις δαπάνες της εντός της επόμενης διετίας (2011-2012), γιατί μόνο έτσι θα μειωθούν περαιτέρω οι δανειακές της ανάγκες. Μόνο το 2010 οι δαπάνες για τόκους είναι 12,95 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι πρωτογενείς δαπάνες ανέρχονται στα 56,84 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι τόκοι αντιστοιχούν σχεδόν στο 23% των πρωτογενών δαπανών.

«Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, κινδυνεύουν οι γερμανικές τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους το 15% του χρέους της»
Οι γερμανικές τράπεζες έχουν αναλάβει το 15% του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπό αυτές τις συνθήκες πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδος εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τις γερμανικές τράπεζες.

Πόσα θα δανειστούμε από εδώ και στο εξής:
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους ο δανεισμός της Ελλάδος ήδη έχει ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ (ή τα 15 δισ. ευρώ αν υπολογιστούν και τα 2 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου του 2009), καλύπτοντας πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει το Δημόσιο έως τώρα.
Το πρόγραμμα δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης είναι βαρύ ειδικά για το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, καθώς θα πρέπει να δανειστούμε τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ - το πιθανότερο σε 10ετή ομόλογα. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν είναι γνωστό, αλλά οι αγορές συνεχίζουν την πίεσή τους ανεβάζοντας στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Ετσι,το spread των δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά κυμάνθηκε την Παρασκευή μεταξύ των 320 και 325 μονάδων βάσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ. ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.