Σάββατο, Μαρτίου 13, 2010

ΙΔΙΩΤΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ iNTERNET.Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΟΜΙΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ACTA...

Στο «σκαμνί» του Ευρωδικαστηρίου είναι αποφασισμένο να «κάτσει» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ε.Ε. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν τα δύο θεσμικά όργανα της Ενωσης εξακολουθήσουν να μην επιτρέπουν την πρόσβαση σε έγγραφα, αποκαλυπτικά των μυστικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ Ε.Ε. και άλλων 38 χωρών, για το «πέρασμα» του ελέγχου του Διαδικτύου σε ιδιώτες.
Η σχετική απειλή περιλαμβάνεται σε ψήφισμα που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στο οποίο οι ευρωβουλευτές τονίζουν ρητά ότι «θα σύρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν τους δοθεί πρόσβαση στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων».
Αντικείμενο της διαμάχης είναι ότι εδώ και καιρό το Συμβούλιο της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύονται, με άκρα μυστικότητα, την εμπορική συμφωνία ACTA για την καταπολέμηση της πειρατείας και των παραποιημένων προϊόντων, στην οποία, όπως έχουν καταγγείλει οι ευρωβουλευτές, φαίνεται ότι υπάρχουν διατάξεις που πλήττουν ευθέως βασικά θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως της ελεύθερης έκφρασης, της ιδιωτικότητας και, ευρύτερα, της ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές παρόμοιες νομοθετικές προτάσεις και μέσω της υιοθέτησης της Εκθεσης Λαμπρινίδη για την «Ασφάλεια και Πολιτικές Ελευθερίες στην Ηλεκτρονική Εποχή» τον Ιούνιο του 2009, ενώ ανησυχίες για τις «κρυφές» προβλέψεις τής υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας έχει εκφράσει και ο Ευρωπαίος επόπτης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (EDPS), Πίτερ Χιούστινξ, σε πρόσφατη γνωμοδότησή του.

Σε δηλώσεις του στην «Ε» ο κ. Λαμπρινίδης χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση ως απόπειρα «ξεπλύματος νόμων», δηλαδή μια εν κρυπτώ εισαγωγή νομοθετικών διατάξεων, μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας, που διαφορετικά δεν θα γίνονταν αποδεκτές ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε και από τα περισσότερα Εθνικά Κοινοβούλια.
Το Κοινοβούλιο πιστεύει ακράδαντα πως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να προστατεύονται, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται με την παράδοση σε ιδιωτικές εταιρείες του ολοκληρωτικού δικαιώματος να παρακολουθούν αδιακρίτως τις δραστηριότητες κάθε πολίτη στο Διαδίκτυο και να επιβάλλουν ποινές δυσανάλογης βαρύτητας, όπως το να αποκόβουν ολόκληρα νοικοκυριά από την πρόσβαση των μελών τους στο Διαδίκτυο, τόνισε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.

ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: