Κυριακή, Απριλίου 11, 2010

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS-C4I

Αλληλογραφία των αρμόδιων υπουργείων, αλλά και καυτές μαρτυρικές καταθέσεις στην ανάκριση που διεξάγεται από τους ειδικούς εφέτες-ανακριτές Νικολακέα και Φιοράκη για το σκάνδαλο της Siemens οδηγούν σε ευθύνες για την παραλαβή του C4Ι από την προηγούμενη κυβέρνηση (τον Οκτώβριο του 2008).
Με ταχύτατους ρυθμούς άρχισε, πλέον, η εξέταση μαρτύρων για το περίφημο σύστημα ασφαλείας, ενώ όπως διαφαίνεται ο κύκλος των εμπλεκόμενων προσώπων για το σκάνδαλο συνολικά (ΟΤΕ και C4Ι) θα ξεπεράσει τους εκατό!
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την έως σήμερα εξέταση υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, οι οποίοι επέλεξαν το σύστημα, αλλά και την αλληλογραφία προκύπτει το εξής σημαντικό στοιχείο: Τόσο οι επιστολές των εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια του συστήματος όσο και οι καταθέσεις μελών των επιτροπών των δύο υπουργείων κάνουν λόγο για αδυναμίες του συστήματος ασφαλείας.
Και όμως, η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε το σύστημα χωρίς να γίνει δυνατό να εξηγήσει κανείς γιατί έγινε αυτή η παραλαβή. Ακολούθησε βεβαίως, όπως έχει κατατεθεί και στη σχετική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, και η επιστροφή των εγγυητικών επιστολών, που είχαν εκδοθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα παρελάσουν από το εφετείο για να καταθέσουν ως μάρτυρες όλοι οι πρώην (μετά το 2003) υπουργοί Δημόσιας Τάξης (Χρυσοχοΐδης, Φλωρίδης, Βουλγαράκης, Πολύδωρας, Παυλόπουλος), αλλά και του Αμυνας (Παπαντωνίου, Σπηλιωτόπουλος κ.λπ.), προκειμένου να καταθέσουν για την τυχόν βλάβη του ελληνικού Δημοσίου από τις αδυναμίες του C4Ι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ακόμα επικαλεστεί το μέγεθος της βλάβης που υπέστη από τη μη λειτουργία μέρους του συστήματος. Πρέπει άλλωστε μέσα από αυτές τις καταθέσεις και υφυπουργών, όπως των Μαλέσιου, Χηνοφώτη και Μαρκογιαννάκη, να προκύψει πως συνεργάσθηκαν με την υπεργολάβο του έργου εταιρεία Siemens.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των γερμανών-στελεχών της εταιρείας (Κουτσενρόιτερ και Σίκατσεκ), η Siemens είχε αναλάβει να μοιράσει το μαύρο πολιτικό χρήμα τόσο για να πάρουν τη δουλειά οι εταιρείες (SAIC, Siemens), όσο και για να παραληφθεί το σύστημα αφού υπήρχαν αντιρρήσεις και στους κόλπους της κυβέρνησης της Ν.Δ. Αν αποδειχθεί, πάντως, η ύπαρξη ποινικών ευθυνών εις βάρος πολιτικών, που δεν έχουν παραγραφεί, οι ανακριτές πρέπει να στείλουν τον φάκελο στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Οι ανακριτές επέλεξαν να αρχίσουν από το C4Ι και όχι από το σκέλος του σκανδάλου, που αφορά τις προμήθειες του ΟΤΕ, διότι σύντομα θα διατάξουν να γίνει πραγματογνωμοσύνη από καθηγητές του Πολυτεχνείου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε βλάβη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και σε πόσα εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται αυτή βλάβη.
Προς το παρόν έχουν στα χέρια τους μόνο τις καταθέσεις των Γερμανών, ο οποίοι αναφέρονται λεπτομερώς στο πώς υπερτιμολογούσαν τα προϊόντα για να «καλύψουν» και τις μίζες σε πολιτικούς και στελέχη του ΟΤΕ, όπως ισχυρίζονται. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για τους ανακριτές για να θεμελιώσουν τις κακουργηματικές διώξεις εις βάρος τουλάχιστον 100 προσώπων, όπως προκύπτουν από τις προηγούμενες δικαστικές ενέργειες.

Ηδη έχουν προφορικά κληθεί να εμφανιστούν στον ανακριτή και οι δύο δικαιούχοι των υπεράκτιων εταιρειών (Placid Blue και Fairways) Γ. Καλδής και Αλ. Λέτσας, που μοίραζαν μέσω χρηματιστών το «μαύρο χρήμα». Και οι δύο αποδίδουν τις δραστηριότητές τους σε «διευκόλυνση» του παλιού τους φίλου Μιχ. Χριστοφοράκου. Και οι δύο θα κληθούν να απολογηθούν ως κατηγορούμενοι, αφού επιμένουν ότι δεν γνώριζαν τίποτε από τις δραστηριότητες του Μ. Χιστοφοράκου.
Στο μεταξύ σε ειδικό δωμάτιο στο Εφετείο έχει τοποθετηθεί η πολυσέλιδη δικογραφία (90.000 σελίδες), που έχει φωτοτυπηθεί και έχει αποσταλεί στη Βουλή. Εχουν κατασχεθεί και τα βιβλία εισόδου-εξόδου στο κτίριο της Siemens την περίοδο του 1997, αλλά και το 2005. Καταγράφονται εκατοντάδες επισκέψεις στο κτίριο όπου στεγαζόταν έως τον Δεκέμβριο του 2007 το γραφείο του Μιχ. Χριστοφοράκου.

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: