Πέμπτη, Απριλίου 15, 2010

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΑΛΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ 9 ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ...

Το γάλα να είναι… ελληνικό, ακόμα κι αν είναι ακριβότερο από τα εισαγόμενα. Το δηλώνουν σχεδόν εννέα στους δέκα καταναλωτές (89%) της χώρας μας. Στην περίπτωση μάλιστα ίδιων τιμών, το ποσοστό αυτών που προτιμούν εγχώριο προϊόν καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (98%).
Τα παραπάνω στοιχεία καταγράφει πρόσφατη έρευνα της ICAP για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (το 95%) δηλώνουν πως θέλουν να γνωρίζουν την προέλευση του γάλακτος που πίνουν.
Η έρευνα έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο, σε δείγμα 600 ατόμων, ηλικίας 18 - 64 ετών.

Στο μεταξύ, οι κτηνοτροφικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων Ηπείρου και Θεσσαλίας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν στα επόμενα χρόνια, "ενεργειακό χρυσωρυχείο" με μηδενικό κόστος πρώτης ύλης και πολλαπλά οφέλη για την απασχόληση και το περιβάλλον. Κι αυτό γιατί το δυναμικό παραγωγής βιοαερίου από απόβλητα ζώων, μεταφρασμένο σε μεγαβάτ (MW) ηλεκτροπαραγωγής, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 86 MW, αντίστοιχο με εκείνο τριών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών!
Το μεγαλύτερο δυναμικό εντοπίζεται στην Κ. Μακεδονία (δυνητική παραγωγή 33 MW από βοοειδή και 2 MW από χοίρους), ενώ ακολουθούν Αν. Μακεδονία - Θράκη (συνολικά 16 MW), Θεσσαλία (15 MW), Δ. Μακεδονία (10 MW) και Ήπειρος (10 MW), σύμφωνα με εκτίμηση που διατύπωσε ο Κωνσταντίνος Αθανασίου, στέλεχος του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Σύμφωνα, με τον λέκτορα της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θωμά Κωτσόπουλο, η ποσότητα βιοαερίου, που μπορεί να παραχθεί με την αναερόβια επεξεργασία αποβλήτων, μόνο από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στη Β. Ελλάδα, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μονάδες συμπαραγωγής, συνολικής ισχύος 50 MW, με μέση ετήσια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος 170.000 MWhe (μεγαβατώρων) και θερμικής ενέργειας 195.000 MWh.
Πρόκειται -κατά τον ίδιο- για ποσότητες ικανές να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 34.000 κατοίκων και σε θέρμανση περίπου 10.000 νοικοκυριών.
Ο Χρήστος Ζαφείρης, υπεύθυνος δέσμης έργων βιοαερίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), αναφέρει πως συνολικά στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι παράγονται ετησίως 17 εκατομμύρια τόνοι οργανικών αποβλήτων και μπορούν να δημιουργηθούν 10 μονάδες παραγωγής βιοαερίου.

ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: