Κυριακή, Απριλίου 25, 2010

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΡΩΣΙΚΑ...ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!

Μια νέα γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας χτίζεται μεθοδικά τα τελευταία χρόνια, και σε αυτό συμβάλλουν πανεπιστημιακοί φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί και δίνουν τη δυνατότητα για επαγγελματική ανέλιξη σε πολλούς νέους.
Περισσότεροι από 300 φοιτητές σε διάστημα μιας εβδομάδα κατέθεσαν αίτηση προς το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ, προκειμένου να ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης ρωσικής γλώσσας που ξεκίνησε το ΑΠΘ.
"Το μεγάλο ενδιαφέρον των φοιτητών μάς εξέπληξε ευχάριστα. Ξεκινήσαμε, σε εθελοντική βάση, πιλοτικά και δημιουργήσαμε ένα εντατικό τμήμα 40 ωρών, όπου οι φοιτητές θα ολοκληρώσουν ένα επίπεδο στο τέλος της χρονιάς. Το εκπληκτικό είναι ότι οι φοιτητές που στην πλειονότητά τους προέρχονται από τμήματα του Πολυτεχνείου και το Φυσικό δεν έχουν κάνει ούτε μία απουσία. Ξέραμε ότι το τμήμα αυτό θα είχε ανταπόκριση, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες μας", λέει η διευθύντρια του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών Αγγελική Κοιλιάρη.
Πίσω από το ενδιαφέρον για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ρωσίας βρίσκεται η ανάγκη των φοιτητών για αποκατάσταση. Η δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ρωσίας, όπως κατασκευαστικές, παρέχουν πολλές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Στο τμήμα της ρωσικής γλώσσας διδάσκει εθελοντικά ο δρ Δημήτρης Φωτιάδης, ο οποίος είναι γραμματέας του προγράμματος "Ιάσων".

"Το πανεπιστήμιο, παρά τις πολύ δύσκολες συγκυρίες που περνούμε, θα συνεχίσει την πολιτική του για τη δημιουργία τμημάτων ρωσικής γλώσσας. Η προσπάθεια, που ξεκίνησε πριν από μία 10ετία μέσω του προγράμματος ‘Ιάσων’, φέρνει τώρα πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Η γλώσσα, η κουλτούρα, η θρησκεία ενώνουν. Νέες προοπτικές ανοίγονται για τις δύο χώρες", λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος.
Τα πρώτα τμήματα ελληνικής γλώσσας σε πανεπιστήμια της Ρωσίας και των παραευξείνιων χωρών δημιουργήθηκαν πριν από μία δεκαετία περίπου. Από τότε μέχρι σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει δώσει μέσω του προγράμματος "Ιάσων" 650 υποτροφίες σε φοιτητές των πανεπιστημίων αυτών, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην ελληνική γλώσσα και, με τη σειρά τους, να διδάξουν στα εκεί τμήματα. Πολλοί από τους σπουδαστές της ελληνικής στελεχώνουν τις προξενικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Υπάρχει όμως κι ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών που ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό διότι αισθάνονται γοητευμένοι από αυτόν.
"Στη Ρωσία τα παιδιά διδάσκονται τους μύθους του Αισώπου, την ελληνική μυθολογία, την αρχαία ελληνική ιστορία και στη συνέχεια τη ρωμαϊκή. Έρχονται σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό από τα πρώτα χρόνια του δημοτικού. Στα μάτια πολλών Ρώσων οι Έλληνες είναι μυθοποιημένοι", λέει στη “ΜτΚ” ο γραμματέας του προγράμματος "Ιάσων " δρ Δημήτρης Φωτιάδης.
Στα χρόνια που πέρασαν και μετά από πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία δημιουργήθηκε μία πολύτιμη βιβλιοθήκη με χίλιους τόμους φιλοσοφίας και λογοτεχνίας και με πεντακόσιους τόμους ελληνικής ιστορίας. "Η επιλογή των τίτλων έγινε μετά από ειδική έρευνα. Τα χρήματα για την αγορά τους δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, από τον δήμο Καλαμαριάς, Νεάπολης και από το ΑΠΘ. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα επιχορηγείται με 30.000 ευρώ από το Αριστοτέλειο. Τώρα ζητήσαμε 35.000 ευρώ", λέει στη "ΜτΚ" ο κ. Φωτιάδης.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο “Ιάσωνας” έκανε τα πρώτα του βήματα, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας την είχαν αναλάβει καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. "Στόχος μας ήταν να εκπαιδεύσουμε τους καθηγητές που θα δίδασκαν τα ελληνικά στα πανεπιστήμια της Ρωσίας. Σήμερα, μετά από 650 υποτροφίες που δώσαμε και 120 διδακτορικά, μπορούμε να πούμε ότι σε 16 πανεπιστήμια της Ρωσίας και των παραευξείνιων χωρών δημιουργήθηκε το διδακτικό προσωπικό που θα συνεχίσει το έργο της εκμάθησης της ελληνικής. Να φανταστείτε ότι υπάρχει πανεπιστήμιο στη Μαριούπουλη που σε όλα τα τμήματά του διδάσκεται η ελληνική γλώσσα", εξηγεί ο κ Φωτιάδης.

ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2010


Στελίνα Μαργαριτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: